Wyro Napisano 22 Sierpień 2009 Autor Napisano 22 Sierpień 2009 Niestety jest w dwóch kawałkach (ale to chyba nie moja zasługa") a i tak nie jest kompletny. Jednak interesuje mnie datowanie tego przedmiotu i ewentualne głębsza ID, ponieważ znaleziony w miejscu związanym głównie z Powstaniem Listopadowym. Krzyżyk na pewno pasuje do epoki, ale nie wiem czy nie jest jeszcze starszy.Co można o nim powiedzieć?
8total4 Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 krzyz prawoslawny, wzor produkowany juz od XVIIIw i w górę, twój nie jest bardzo stary bądź był krótko używany zanim został zgubiony, gdyż obrzęd nakazywał pocieranie krzyżyka przy modlitwie, z tyłu to zniekształcone litery, słowa modlitwy..trafiają się także na I-wojennych pobojowiskach.pozdro.
Wyro Napisano 22 Sierpień 2009 Autor Napisano 22 Sierpień 2009 Ale nie pasuje datowaniem do 1831 r.? Bo na tym terenie poza powstaniem mało co się działo.
8total4 Napisano 22 Sierpień 2009 Napisano 22 Sierpień 2009 wzor ogolny, wystepujacy w kazdym kontekscie od XVIIIw do początków wieku XX.najpopularniejszy z prawosławnych krzyżyków..Właściwie każdy mógł go nosić.pozdro.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora 8total4 00:31 23-08-2009
Wyro Napisano 23 Sierpień 2009 Autor Napisano 23 Sierpień 2009 Popularny wzór, bo 700 popularnych żołnierzy rosyjskich tam padło:) Szkoda, że stoją domy. Najchętniej bym je poburzył:)Dzięki za ID
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.