s_boj Napisano 22 Sierpień 2009 Autor Napisano 22 Sierpień 2009 Oto zdjęcie z wojska mojego Dziadzia Ś.P. Jana Dudziaka (1912-2009), późniejszego żołnierza września, walczacego m.in. w obronie Włodzimierza. Zdjęcie pochodzi z okresu służby wojskowej jeszcze przed 1939r. Proszę o pomoc w ustaleniu na podstawie mundurów i odznak nazwy oddziału i miejsca jego stacjonowania.
s_boj Napisano 23 Sierpień 2009 Autor Napisano 23 Sierpień 2009 i jeszcze takie zdjęcie przedstawiajace brata Dziadzia, z zawodu kowala oraz jego kolegów z wojska :-)tutaj także prosiłbym jesli to możliwe o identyfikację oddziału
s_boj Napisano 24 Sierpień 2009 Autor Napisano 24 Sierpień 2009 Nie da się niczego ustalić na podstawie tych zdjęć? Bo przyznam, że bardzo mi na tym zależy. Czekam ma każdą hipotezę.
dudzin Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Zawiele powiedzieć się nie da, ale zdjęcie po 1936 r. Na pierwszej fotce u pierwszego z lewej odznaka strzelecka.Wykadruj albo zeskanuj w dobrej rozdzielczości odznakę z piersi tego drugiego z lewej, bo to jedyna szansa by cokolwiek więcej spróbować rozszyfrować.
njorl Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Odznaka na piersi drugiego wojaka z lewej przypomina odznakę 44 Pułk Piechoty Strzelców Kresowych/Pułk Strzelców Legii Amerykańskiej.Pozdr.,MJU
s_boj Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 zbliżenie odznaki drugiego żołnierza od lewej strony
s_boj Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 i jeszcze jeden charakterystyczny element (orzełek?)
dudzin Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Ta trzecia odznaka to tzw. POS czyli Państwowa Odznaka Sportowa (czemu nie zauważyłem jej wcześniej?). Co do drugiej trzeba trochę poszperać, tak więc cierpliwości...
s_boj Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 POS ma drugi żołnierz od prawej. Ten pierwszy od prawej, to mój dziadzio. Myślałem, że posiadał on taką samą odznakę, jednak po zbliżeniu dochodzę do wniosku, że to chyba coś innego. Mogę się mylić.
njorl Napisano 25 Sierpień 2009 Napisano 25 Sierpień 2009 Sprawdziłem w Odznaki Wojska Polskiego 1918-1939" Panów Sawickiego i Wielechowskiego do odznaki na piersi drugiego żołnierza z lewej nie pasuje mi nic innego jak wspomniany wcześniej 44 Pułk Strzelców Legii Amerykańskiej. Odznaka w wersji żołnierskiej. http://www.wne.uw.edu.pl/pracownia_informatyczna/wrylski/odznaki/panasiuk/pie/44ps.jpg <- tu masz fotkę współczesnej kopii wersji oficerskiej.Czyli licząc od lewej: Odznaka Strzelecka, 44 PSLA, POS, POS.Pozdr.,MJU
s_boj Napisano 25 Sierpień 2009 Autor Napisano 25 Sierpień 2009 Bardzo wszystkim dziekuję za identyfikację. Po Dziadziu pozostała Polonia Restituta i Medal za Udział w Wojnie Obronnej. Teraz dopiero, dzięki Kolegom dowiedziałem się, że miał także P.O.S. Widocznie odznaka zawieruszyła się gdzieś podczas wojny, albo powojennych przeprowadzek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.