Skocz do zawartości

żelazny kamień??

Rekomendowane odpowiedzi

To niewiele da. Przy przejściu przez atmosferę meteoryt nadtapia sie na powierzchni, potem im dłużej leży w ziemi tym bardziej koroduje. :] Gdyby leżał w przyjaznym" środowisku to byłyby widoczne bardzo dobrze nadtopione bruzdy.

No chyba, że masz dostęp do spektrometru i będziesz w stanie sprawdzić np. zawartość niklu.

Natomiast po przecięciu i delikatnym przepolerowaniu powinny być dobrze widoczne Figury Widmanstattena. Zakładając, że to meteoryt żelazny.

pozdr

P.S. Do pieca..." przyznam, że nie testowałem :]

Meteoryty ,czyli kamienie z nieba ,mają wartość nie tylko emocjonalną ( wszak pochodzą z innego świata)ale również materialną ,jeśli nikt ich nie spaprał nieumiejętnym cięciem lub szlifowaniem .Więc propozycja kolegi SHADORA wynika chyba z zawiści, żeby nie powiedzieć głupoty .Pozdro...

Takie badanie w przypadku kordzika jest zbyteczne. Szczerze? Głupi argument.

Ech... Akurat drugie moje hobby dużo starsze to astronomia i co za tym idzie meteoryty. I wierz mi, odcięcie fragmentu meteorytu kamienia nie zepsuje. No ale każdy ma prawo do swojej metody.

Z mojej strony koniec tematu.

pozdr

P.S. W związku z tym może pomoczyć kamień w oliwie? Pewnie odpowie Wam na pytania i pozwoli sklasyfikować kamień" :D

JAK ROZPOZNAWAĆ METEORYTY
Polski Serwis Meteorytów

Powierzchnia meteorytów może być pokryta skorupą obtopieniową powstałą w czasie przelotu przez ziemską atmosferę. Skorupa ta jest zwykle czarna i matowa, czasem brązowa. Z upływem czasu na powierzchni może pojawić się kolor rdzawy z różnymi odcieniami. Czasem można zaobserwować na powierzchni meteorytu strużki lub krople zastygłej materii oraz tzw. regmaglipty - wgłębienia przypominające odciski palców w miękkiej glinie.

Meteoryty są zwykle cięższe niż ziemskie kamienie o podobnej wielkości. Jest to spowodowane zawartością żelaza lub jego związków.

Meteoryty posiadają zdolność przyciągania magnesu. Jest to również skutek dużej zawartości żelaza lub jego związków np.magnetytu, w większości typów meteorytów. Należy jednak pamiętać, że niektóre skały ziemskie np.bazalty także reagują na magnes.

Meteoryty żelazne mają z reguły bardziej nieregularne kształty niż złom żelazny sztucznie wytworzony.

Krawędzie meteorytów są zwykle zaokrąglone, mogą mieć charakterystyczny stożkowaty kształt, który powstał wskutek przelotu przez atmosferę.

Bardziej wyrafinowana metoda rozpoznawania meteorytów polega na przecięciu okazu i wyszlifowaniu jego powierzchni w miejscu przecięcia. W tak obrobionym meteorycie kamiennym mogą być widoczne tzw.chondry czyli zastygłe krople materii krzemianowej o rozmiarach od ułamków milimetra do kilku milimetrów. Chondry nie występują w ziemskich skałach. Podobnie obrobiony i dodatkowo potraktowany rozcieńczonym kwasem azotowym meteoryt żelazny może ukazać tzw. figury Widmanstattena oraz linie Neumanna. Jedne i drugie twory nie występują w żelazie wytworzonym przez człowieka.

Mam nadzieję, że to wyjaśni coniektórym spraę cięcia, niszczenia i wartościowania. Szczególną uwagę polecam przy czytaniu ostatniego punktu. Aby było jasne. powyższy tekst pisali mądrzejsi ode mnie :]

shador

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie