Skocz do zawartości

Medalik z 1813r

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Nie wygląda mi to na stary przedmiot(na moje współczesny medal pamiątkowy)...pałac i cytadela Sans-Souci znajdują się na...Haiti i jest tam obecnie muzeum.http://www.worldheritagesite.org/sites/nationalhistorypark.html
Napisano
Coś to się kupy nie trzyma... Pałac Sans Souci został zbudowany przez Henryka Christophe, który przekształcił w 1811 roku Haiti z republiki w królestwo" i ogłosił się królem" (choć był czarnym niewolnikiem). A na medaliku masz wybite hasła rewolucji francuskiej i republiki, która w 1813 roku (data na medaliku) już nie istniała na Haiti. Bez sensu to wszystko.
Napisano
ten medalik jest na pewno stary to wiem, został przywieziony ze Szwecji przez mojego wujka, który dostał go od starszego człowieka wraz z innymi starociami strychowymi. Ale niestety nic podobnego nie mogę znaleźć na internecie i nie mam żadnych informacji na ten temat. Nie kierujcie się tym iż nie jest bardzo zniszczony był zamknięty w jakimś pojemniku.
Napisano
to jakaś radosna twórczość..
z jednej strony francuska moneta, z drugiej upamiętnienie Citadel de Sans-Souci..

w.g. mnie to nie jest starsze niz 100lat..

pozdro!
Napisano
A da się zostać zbanowanym na tej stronie ?
Gdybym nie szukał to bym nie prosił o pomoc, najwidoczniej nie znalazłem nic na temat tego medalika i dlatego proszę o pomoc.
A trzeba się czepiać ?
Napisano
po wpisaniu w google fraz, wiedział byś już o pochodzeniu przedmiotu, to nie takie trudne..

sam przedmiot został opisany na tyle, na ile się dało, czasem własny wkład jest mile widziany.

pozdrawiam..
Napisano
Wbrew temu co myślisz przeszukałem wszystkie ebay'e, i wujka google pytałem pod różnymi postaciami, ale żadna z pokazanych monet, medali i odznaczeń nie miała takiego motywu postaci jaki występuje u mnie, nie mówiąc już o tym, iż nigdzie nie ma takiego medalika. I nie jestem leniem, bo mi się nie chce szukać tylko nie mogę znaleźć i proszę o pomoc. Zdecydowana większość swoich przedmiotów zidentyfikowałem samodzielnie, ale tego nie jestem w stanie, wiec nie pisz mi bzdur, że nie mam własnego wkładu bo się bardzo mylisz.
Poza tym z tego co widzę nie wiesz sam dokładnie co to jest a masz dużo nie na temat do powiedzenia.
Nie mam zamiaru się sprzeczać jeśli nie chcesz i nie umiesz pomóc to po prostu pomiń ten post i zostaw osobom, którzy będą bardziej skorzy do pomocy
pozdrawiam
Napisano
http://images.google.pl/images?gbv=2&hl=pl&safe=off&sa=1&q=sans+souci&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&aq=f&oq=

+

1813

=
jak widać ukończenie budowy citadel de sans-souci.

przykładowe popiersie Chrisophe'a

http://www.users.globalnet.co.uk/~wwcoins/images/haitipatset.jpg

Hasło Liberte Egalite Fraternite chyba nie jest Ci obce?

przedmiot wykonany jest z miedzioniklu, lub stopu aluminium z brązem, a więc nie jest na pewno stary (na oko. max 40-50 lat)

wszystko przy pomocy google w 5min..
rozumiesz sugestię?

pozdro!
Napisano
spid3r...bity rok to 1813, a nie 1803,jak napisałeś(przypuszczam,że po prostu pomyliłeś się pisząc 1803...)Wg.mnie 8total4 ma całkowitą rację...a nawet zbyt ostrożnie datuje to coś".Całkowicie słuszna uwaga,co do roku 1813(zakończenie budowy obiektu).Nikt (chyba) nie poruszył też kwestii ptaka" na tym ...nazwijmy umownie..medalu pamiątkowym.Jak dla mnie to nieudolna zbitka dat,symboli i haseł...dokładnie takie wynalazki" widziałem kiedyś w sklepie w W-awie niedaleko rynku Starego Miasta...mocowanie wręcz identyczne...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie