michal123456789 Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 Tak jak w temacie. Zakupiłem rutusa proxime, ok 2 miesiące temu i na ostatnim wypadzie zauwazylem ze gdy uzywam pinpointa wskaznik glebokosci dziala normalnie,ale gdy sonda jest najblizej przedmiotu wykrywacz dlawi sie i dusi. Dzwiek jest inny niz od nowosci. Mozna na takim szukac? To tylko rozstroił sie glosnik? Czy konieczna jest wysyłka do producenta? czy mozna z tym poczekac do konca wakacji? czy zrobic to od razu i stracic sporo dni na wykopki.
michal123456789 Napisano 9 Sierpień 2009 Autor Napisano 9 Sierpień 2009 Piasek na 99 procent nie miał szansy dostać się do środka jeśli to coś pomoże.
albertus32 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 najrozsadniej zadzwonic do producenta i spytac go. Nikt nie powie Ci , co to na 100 procent jest. Jesli nie przeszkadza w poszukiwaniach, a sprzet na gwarancji- wyslij do naprawy(jesli taka bedzie konieczność), spokojnie do wrzesnia mozesz chodzic, o ile to tylko taka prypadłośc.Po drugie w nowych rutusach sygnal wiodacy mial byc wyłaczany w przypadku znalezienia celu, może to jakis bład z tym zwiazany, nie wiem, w modelach 2008 nie byl wyłaczany sygnal wiodacy, z tego co wiem rutus miał to zmienic od 2 dekady tego roku.( nie wiem czy to ma jakis zwiazek, lecz nie slyszałem o takich problemach w wczesniejszych modelach które tej funkcji nie miały)pozdrawiam
Brzęczyszczykiewicz Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Akurat Nikt może coś więcej na ten temat powiedzieć :)
huk 100 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 posłuchaj albertus32a i zadzwoń do producenta może to jakaś pierdoła w ustawieniu - sprzęt jest na gwarancji - więc w czym problem ? tylko nie pisz że nie możesz sie z nim rozstać na tydzień - czy z nim śpisz ? :):)
albertus32 Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Kolego Brzęczyszczykiewicz, oczywiście Nikt- czyli Pan Rutyna ma najwięcej w tym zakresie do powiedzenia, pisząc nikt- miałem na mysli nikogo z forum, oprócz własnie producenta, który na 100 procent zdiagnozuje, ot taka gra słów. Moze powinienem, a własciwie powinienem to inaczej zapisac, bo taki Wyżeł na forum jak kolega doskonale wie kto to jest Pan Nikt. Nastepnym razem bede uwazał na formułowanie zdan i dobieranie w zdaniach odpowiednie wyrazy, kurcze jak moj nauczyciel zaczynam...pozdrawiam
SaperDębica Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Dzwon do gdyni w poniedzialek. A cos zrobil z WHITE'S em?
motylanoga Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Kolego michal123456789 jak już będziesz coś wiedział, to podziel się informacjami na forum. U mnie występują podobne objawy. Nie zawsze, aczkolwiek jest to troche irytujące. W testach a sucho" eszystko jest ok...Jak na razie nie przeszkadza mi to w skutecznych poszukiwaniach - przyjąłem że w tym modelu tak jest...
kopijnik2 Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 to chyba tylko przesterowanie... związane z wielkością sygnału- czyli względnym odbiciem od obiektu...
michal123456789 Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Owszem. Przecież pisze ze to nie to.
motylanoga Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 W moim przypadku tryb pracy nie ma znaczenia. Dokładniej mówiąc, objawy są takie, że po zbliżeniu cewki do przedmiotu z wciśniętym pinpointem, jest cisza. Po minimalnym przesunięciu cewki z głośnika wydobywa się wysoki pisk oznaczający bezpośrednią bliskość przedmiotu. Ale dlaczego nie ma tej sygnalizacji bezpośrednio nad przedmiotem? Z ciekawostek dodam, że czasami wykrywacz z wciśniętym pin-em zawiesza się i mogę podnieść cewkę nad głowę a wykrywacz i tak będzie wydawał odgłos taki, jakby przedmiot znajdował się w bezpośredniej bliskości. Ton nie zmienia się niezależnie od odległości od przedmiotu. Pomaga reset, czasami ponowne strojenie do gruntu a czasami puszczenie i ponowne naciśnięcie pina
michal123456789 Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Z ciekawostek dodam, że czasami wykrywacz z wciśniętym pin-em zawiesza się i mogę podnieść cewkę nad głowę a wykrywacz i tak będzie wydawał odgłos taki, jakby przedmiot znajdował się w bezpośredniej bliskości.Tęż się zdarza ale to nie problem. Tylko nie wiem czy mi głośnik się rozstroił :) Ponieważ dźwięk nad przedmiotem najbliżej jak to możliwe na poincie 2cm, jest inny jak na początku gdy kopiłem Proximę,zduszony taki jakby zapiaszczony ale inne tony są ok wiec?
michal123456789 Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Napisano 10 Sierpień 2009 Oczywiście mam tylko ten 1 mały problem z wykrywaczem,nie robię antyreklamy,uważam ze jest świetny,narazie smiga sie lepiej niz na w5900 ale wkurza mnie ten głośnik a nie wiem co z tym fantem zrobić.Jutro zadzwonię do producenta,dziś nie dałem rady przed 18.
motylanoga Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 super, popytaj jak możesz też o to zawieszanie, ok? A poza tym to oczywiście także odcinam się od wojenek podjazdowych dystrybutorów i producentów sprzętu. Moja proxima jak na razie przyniosła mi wiele radości i jestem z niej zadowolony. Toż ona prawie jak członek rodziny...:)
SaperDębica Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 ciekawostek dodam, że czasami wykrywacz z wciśniętym pin-em zawiesza się i mogę podnieść cewkę nad głowę a wykrywacz i tak będzie wydawał odgłos taki, jakby przedmiot znajdował się w bezpośredniej bliskości."Normalne we wszystkich Proximach mysle ze w innych markach rownierz sie zdarza. W mojej proximie jest wszystko ok i przynosi mi wiele przyjemnosci z tego hobby. Ps. Ktos tu szuka dziury w całym. Pozdro
motylanoga Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Kolego SaperDębica, kogo masz na myśli?Pozdr.
nikt Napisano 10 Sierpień 2009 Napisano 10 Sierpień 2009 Witam ! Zostałem mailowo ściągnięty do tego wątku. Moja odpowiedź : Nie wiem. Nie jestem wróżką , po sezonie przysłać do sprawdzenia i będę wszystko wiedział. Spróbujcie napisać do serwisu np. Hondy : Silnik mi tak dziwnie burczy" - dostaniecie dokładnie tą samą odpowiedź - Prosimy do serwisu"........Pozdrawiam NIKT czyli RUTUS .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.