Skocz do zawartości
  • 0

w kształcie jak grot

SHADOR

Pytanie

Napisano

Cześć !

Od czego to może być?

W bliskiej okolicy znalazłem trochę złomu stalowego, grube blachy, nakrętki, odłamki.

Przedmiot średnicy 3 cm i długości 7 cm. wykonany ze stali.

Możliwa pozycja z września 1939r.

pozdr

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest czy nie ma ja się takimi zabawkami nie interesuję. Dzięki wszystkim za info. Wiem co zrobić.

Zrzucę sobie tylko screena na pamiątkę i ku przestrodze.

Sprzęt do lasu" i to głęboko :]

pozdr
Napisano
Bardziej interesuje mnie łuska. Myślicie, że ten drobiazg był wystrzelony, czy pocisk eksplodował w wyniku zniszczenia działa, bombardowania?

pozdr

Shador

P.S. Gdyby wątek szybciej się ulotnił" proszę info na priv
Napisano
Spójrz logicznie. Jeśli to co masz ma jak sam napisałeś ok 3 cm średnicy a to co opuszczał lufę miało 2 cm średnicy. Odpowiedź nasuwa się sama.

Łuska scalona z pociskiem rozpryskowym była elaborowana 150 gramami prochu. Pewnie komuś było to potrzebne. Możliwe też, że pocisk pochodzi z wysadziska. Naprawdę radze zanieść to do lasu.
Napisano

Cześć !

Od czego to może być?

W bliskiej okolicy znalazłem trochę złomu stalowego, grube blachy, nakrętki, odłamki.

Przedmiot średnicy 3 cm i długości 7 cm. wykonany ze stali.

Możliwa pozycja z września 1939r.

pozdr

Napisano
Bardzo nowatorskie rozwiązanie jak na tamte czasy?
Kal.28mm a przy wylocie lufy juz tylko 20mm.
Czyli te pierścienie bedą,jak rozumiem z alu? bądź z innego miękkiego materiału.W środku jest chyba tylko rdzeń bez materiału wybuchowego?
Jeśli ktoś mógłby zamieścić pare foto tej ciekawej armatki wraz z amunicją,byłbym wdzięczny.
pzdr.
Napisano
http://images.google.pl/images?hl=pl&lr=&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&um=1&sa=1&q=PanzerBuchse+41&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&aq=f&oq=
bądź...
Napisano
Ze zwężającą się średnicą lufy tak jak pisze mihura. Pierścienie jak widać chociaż by po foto znaleziska Shadora nie są wykonane z aluminium. Na moje to raczej miękką blacha (korozja chwyta je tak jak korpus pocisku).

Sprenggranate patrone oznacza że jest to pocisk rozrywający, analogicznie do Panzergranate patrone w miejsce rdzenia posiadający materiał wybuchowy zaś w miejsce czepca ochronnego - zapalnik (tutaj mocno utleniony). Jako, że kaliber pocisku jest raczej mały to materiał wybuchowy zastosowano bardzo silny. Zewnętrznie różnice są takie, że pocisk rozrywający ma dłuższy korpus. Za tylnym pierścieniem znajduje się specyficzna dupa, zaś miedzy drugim pierścieniem a utlenioną kupą metalu znajduje się parę cm korpusu.

Różnicę widać chociażby tutaj:
http://forum.valka.cz/files/p254_154.gif

Z ciekawostek dodam od siebie, że Niemcy szybko (koniec 1943 r)przestali produkować amunicję do tej ciężkiej rusznicy, z takiej racji, że bardzo szybko wyczerpały im się zapasy wolframu niezbędne do produkcji rdzeni Ppanc. Sam pomysł ze stożkową lufą pochodzi z 1903 roku i jest pomysłem Karla Puffa. Rusznice montowano na lekkiej lawecie z dużymi ogumionymi kołami i tarczą ochronną lub jej lekkiej wersji z małymi kółkami bez tarczy ochronnej. Druga wersja była przewidziana pierwotnie dla pozbawionych ciężkiego sprzętu ppanc Fallschirmjagrów. Co ciekawe prędkość początkowa wynosząca 1400m/s była na tyle duża, że przy strzelaniu do celu oddalonego o 400 metrów strzelec nie brał poprawki na wyprzedzenie celu.

Przebijalność pzgr. patr. to:
100m- płyta panc. 60mm pod kontem 60 stopni
100m- płyta panc. 52mm pod kontem 30 st
300m- płyta panc. 46mm brak danych co do nachylenia
500m- płyta panc. 40mm jw
1000m- płytan panc. 25 mm jw

Według innych danych:

100m/60°/52(69)mm
100m/90°/75mm
300m/60°/46mm
400m/90°/40mm
500m/60°/40(52)mm

Żywotność lufy to 500 strzałów

w latach 1940-1943 wyprodukowano 2544 lub 2797 rusznice s.PzB 41 w Mauser Werke AG w Oberndorfie. Łuski do tej broni są rzadkim znaleziskiem.

Rusznice montowano na pojazdach SdKFz 221 oraz SdKfz 250/11 jako Kampfwagenkanone 42

Zresztą po co ja się męczę skoro moderator zaraz, zresztą słusznie, usunie wątek.

Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie