Skocz do zawartości

Karczma

michal1514

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam takie oto pytanie na temat Karczm. Otóż mam mape z lat trzydziestych moich okolic ale nie ma nigdzie zaznaczonej żadnej karczmy, na legendzie też nie ma oznaczonej karczmy, możliwe że poprostu żadnej nie było ? czy nie były oznaczane na mapach ? no i w jakich miejscach je budowano ? bliżej miasta bądź w mieście czy gdzieś koło wiosek ?
Napisano
Takie zeczy"-czyt. Karczmy-wychodzą na przedwojennych przewodnikach-poczytaj-poszukaj-ja takim sposobem namierzyłem kilka... Powiedz jakie okolice Cię interesują-polskie czy poniemieckie
Napisano
Więc tak jak napisałem-przedwojenne przewodniki, pocztówki, na mapie raczej nie znajdziesz. Poszukaj książek o swojej okolicy, jakieś zeszyty, odwiedź bibliotekę-tam bardzo dużo informacji jest... na niemieckich mapach nie ma karczm niestety... miałem w ręku nawet pruską mapkę mojej okolicy i nic takiego nie ma. Pozostają Ci opisy z książek.
Napisano
Poszukaj michał starych zdjęć na stronie Lubińskiej.Jest na nich kilka starych fotek z przedwojennych knajpek.
Jedną z nich mieściła sie na terenie,byłego kina Polonia.
I jeszcze stary Lubin,tam też była oberża.
pzdr.
Napisano
tak dla ciekawosci. wmiejsca dawnych karczm i zajazdow nazywano CZEKAJ,dlatego powstawaly tam mniejsze wioski np. o nazwie Czekaj Pniowski przy wsi Pniow.to tak na marginesie jak na mapach nic nie ma:)
Napisano
http://teca.bncf.firenze.sbn.it/TecaViewer/index.jsp?RisIdr=BNCF0003496550
Tym akurat podzielił się z nami jeden z kolegów forumowiczów , za co stokrotne mu dzięki ! Karczmy też są zaznaczone , a mapka wiekowa :) 1803 rok !
Napisano
no mapki przednie szkoda tylko że nie można zassać z serwera w całości a jedynie bawić się w sklejanie po kawałku :)(
Napisano
Musisz kol. Swięty przepatrzeć te 13 mapek...niestety - ale w miare dokładnie namierzysz swój teren. Jest wyświetlany na mapce z prawej strony , i mychą możesz korygować teren...
Pozdrawiam :)
Napisano
No właśnie ta mapka zahacza o mój teren i niestety ie dociera" do mojej miejscowości-dlatego chciałem poszukać innych mapek. Chodziło mi o przejście katalog wyżej"-do głównego indexu/spisu map.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie