Pamiętam szable jaką kiedyś posiadał mój ojciec która wyglądała jak wz.17 lecz miała pewne różnice które mnie zmotywowały do zapytania na forum co to mogła być dokładnie za szabelka.Niestety fotek nie posiadam natomiast postaram się opisać te różnice i poisłóże się rysunkiem pomocniczym. - pierwsze to to że do kaptórka był przylutowany mosiężny orzełek bez korony z literką L" na tarczce (legionowy??) - drógie co pamiętam to śróbka która skręca głownie była gładka bez gzymsów podobnie jak w szabli krechowieckiej - trzecia sparawa dotyczy jelca pierwszego który posiadał dwa takie dziwne zgróbienia które zaznaczyłem na rysunku.
Prosze o wypowiedzenie się co to mógł być za model szabli?
Pytanie
Danger
Pamiętam szable jaką kiedyś posiadał mój ojciec która wyglądała jak wz.17 lecz miała pewne różnice które mnie zmotywowały do zapytania na forum co to mogła być dokładnie za szabelka.Niestety fotek nie posiadam natomiast postaram się opisać te różnice i poisłóże się rysunkiem pomocniczym.
- pierwsze to to że do kaptórka był przylutowany mosiężny orzełek bez korony z literką L" na tarczce (legionowy??)
- drógie co pamiętam to śróbka która skręca głownie była gładka bez gzymsów podobnie jak w szabli krechowieckiej
- trzecia sparawa dotyczy jelca pierwszego który posiadał dwa takie dziwne zgróbienia które zaznaczyłem na rysunku.
Prosze o wypowiedzenie się co to mógł być za model szabli?
Pozdrawiam Danger
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.