eksplorator16 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Wiem iż temat ten był już kiedyś podejmowany.Mam jednak nadzieje że wspólnie uda nam się coś więcej ustalić,tym bardziej że od poprzedniej dyskusji minęło kilka lat.Chodzi mi o mogiły żołnierzy niemieckich na terenie Rawicza.Udało nam się do tej pory ustalić dwa miejsca.Obok dworca wschodniego i na małym placu ćwiczeń.Potwierdzają to szkice mogił wojennych wykonane przez pana Nowaka w 1954r ówczesnego nauczyciela histori i znanego regionaliste.To właśnie dzięki niemu znamy ich przypuszczalne położenie i liczbę pochowanych(przy dworcu ok.60-żołnierzy,mały plac ćwiczeń ok.70-żołnierzy)Istnienie tych szkiców to jedno.Ważną sprawą jest też znalezienie świadka który by to potwierdził,I tu moja prośba do poszukiwaczy z Rawicza i okolic.Może spotkaliście kogoś kto o tych mogiłach wspominał lub też znacie kogoś kto mógłby coś wiedzieć.Kontakt z taką osobą jest dla nas bardzo ważny z uwagi na to iż czynimy przygotowania do próby namierzenia tych mogił.Prosiłbym o każdą nawet cząstkową informacjęPS:Ponoć jeszcze jedna mogiła znajduje się na Zielonym Rynku.
mowglyn Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Te, eksplorator16! Przeczytaj to i pomyśle ze dwa razy o tym co robisz.http://www.odkrywca.pl/niemcy-nie-chcieli-powstanczej-tablicy,656525.html#656525
Thomson. Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Mowglyn dobrze Ci sugeruje. Nie ma co sobie głowy zawracać tymi szczątkami. Zauważ jakie podejście mają dla naszych żołnierzy w Niemczech.
Ptaku51 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Koledzy,naprawde chcemy cytować i opierac się na Naszym Dzienniku"?Nie jest to chyba najtrafniejsze żródło do budowania sobie opinii na jakikolwiek temat.A idea Kolegi ekspolratora16 jest moim zdaniem jak najbardziej rozsądna i właściwa.Pozdrawiam,Marcin
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.