michal1514 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Witam ! czy jest w ogóle taka możliwość żeby kupić ace 150 za 500 zł ? widziałem na allegro nowy za 599 ale nie wiem czy to 99 by mi sie udalo dozbierac, i z tego co wiem jest to dobry wykrywacz na drobnice i monetki oto mi wlasnie chodzi ale czy militarke tez da sie nim wyhaczyc ? :D
albertus32 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 kolego chcesz kupic uzywany za 500, gdy nowy kosztuje 599zł. Nowy wykrywacz z gwarancja o 100 drozej. Sugerowałbym jednak dozbierac, chyba ze chcesz kupic uzywany do 400 zl , to jeszcze rozumiem. Moze sie zdarzyc, ze bedzie uszkodzony , lub zostanie uszkodzony w czasie uzytkowania i jesli jest bez gwarancji to moze kosztowac, w przypadku nowego wiesz ze 2 latka masz spokojne.pozdrawiam
michal1514 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 no to postaram sie wykombinowac jakos te 100 zl :)
albertus32 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 masz racje, dozbieraj, 2 latka uzytkujesz spokojnie, w razie czego wysyłasz do serwisu, moze sie okazac, ze po 2 latach gdy juz wpadniesz w wir poszukiwania, sprzedasz go dolozysz pare grosza i kupisz detektorek inny, troszke lepszy i tak dalej. Pozdrawiam i fajnych fantow zycze
michal1514 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Czy ja wiem czy jakieś będą ? chce poszukać monetek ale nie wiem czy coś sie znajdzie na polach w okolicy Lubina (dolnyslask)
albertus32 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 oczywiście ze znajduja sie, na kazdym polu ,zwlaszcza blisko miast, wsi itd.
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 a jest jakiś sposób żeby rozpoznać czy pole jest stare ? o_O tzn czy było użytkowane ileś lat temu czy jest użytkowane dopiero powiedzmy od 10 lat ? aha i jak rozpoznać starą droge w lesie ? bo ja znalazłem coś takiego, że od pola do lasu prowadzi taka jakby droga ale zarośnięta trawą, nieużytkowana od iluś lat, nie wiem też czy stara czy nie ? ;D
piotr777 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 a jest jakiś sposób żeby rozpoznać czy pole jest stare ? powaliło mnie.
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 jak cie powaliło to sobie poduszke podłóż pod głowe bo Cię będzie boleć, podłoga jest twarda.Pytaneie może źle zprecyzowałem, i nie wiem jak napisać dokładnie to oco mi chodzi, ale już nie będe dalej pytał żeby ludzi nie powalać.
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 dobra załóżmy że pytania nie było, jakie są najlepssze ustawienia w ace 150 na monetki ?
piotr777 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Spokojnie chłopie nie denerwuj się tak bo i ciebie powali a widać żeś jeszcze małolat. Słuchaj jak nie wiesz jak sprecyzować to nie pisz wcale. Jeśli chodzi o twoje pytanie to było śmieszne:)Jeśli chodzi o pola to aby sprawdzić czy jest STARE…..-może nie tak…( Czy tam coś jest ciekawego) wystarczy wykrywkę w łapki i przelecieć się po nim lub zapytać starszych ludzi czy była tu jakaś karczma/może droga w pobliżu. To samo odnosi się do drogi którą znalazłeś przespaceruj się po tej drodze z piszczałką to naprawdę dużo nie kosztuje.
piotr777 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Jeśli chodzi o ace to za dużo ustawień tam nie ma trzeba chodzić tak jak jest w instrukcji no może czułość o jedną kreskę niżej bo się nie raz wzbudza ale to zależy .ACE 150 mam go do tej pory teraz należy do mojej żony
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Małolat może i jestem :) 17 lat to gówniarz.Wykrywacz dzisiaj zamówiłem powinienem do soboty dostać bo kurierem, w sobote zrobie test , upatrzyłem sobie pole pod lasem i starą droge, zobaczymy jak to będzie, jeśli coś zapiszczy i będzie to warte uwagi to pokaże na forum :) Dzięki za pomoc i pozdrawiam !!
piotr777 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 spoko po woli wszystkiego się nauczyszpozdrawiam.
tyfus Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 michał, polecam ci skorzystać z serwerów z których za darmo można ściągnąć sobie mapy - poszukaj map swojej okolicy z różnych okresów i już mniej więcej będziesz wiedział co jest stare" a co jest owe" wystarczy porównać stare mapy z tym co jest obecnie i już :)http://polski.mapywig.org/news.phphttp://mapy.amzp.pl/maps.shtml
albertus32 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 wlasnie uprzedził mnie kolega - poszukaj w wyszukiwarce stare mapy twego regionu i bedziesz wiedzial gdzie byly stare drogi, mlyny, karczmy itd.pozdrawiam
albertus32 Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 poza tym kolego nigdy nie wiadomo co było wczesniej na tym polu, tego nie wie nikt, nawet nastarszy dziadek, jesli masz jakies pole koło kosciola, moze we wsi najblizszej-napewno sprawdzaj, kiedys przy kosciolach odbywały sie jarmarki, nie było wtedy cenntrum handlowegopozdrawiam.
Midas Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Hmm....zamówiłeś już wykrywacz to chyba nie czekałeś żeby dozbierać tą 100-wke ale to oczywiście Twoja sprawa . Ja chodzę ze 150-tką. Jeżeli chodzi o sprzęt to wykrywka jest ok oczywiście nie spodziewaj się rzeczy niemożliwych po niej, w końcu to tylko kanarek. Ja chodzę na ustawieniu all metal, sensitiv na max i tak jak koledzy mówili często ptaszek ćwierka omyłkowo ale jak trochę pośmigasz to będziesz wiedział o co biega i wiedział kiedy kopać. Dzwon to najpiękniejszy sygnał w kanarku. To forum to kopalnia wiedzy wystarczy tylko korzystać z wyszukiwarki a chłopaki opisali tu praktycznie wszystko co Ci będzie potrzebne, najważniejsza oczywiście jest praktyka i godziny w terenie. Skoro dopiero zaczynasz to uważaj gdzie kopiesz i jak się zachowujesz na wykopkach ale o tym tez znajdziesz w wyszukiwarce. Dobrze też będzie jak poczytasz trochę o ofiarach niewypałów żeby wiedzieć co brać do rąk a czego lepiej nie ruszać, to piękne hobby ale może skończyć się tragicznie. No, a jak rozpoznać stare drogi i stare pola? Jeżeli w okolicy wymarli wszyscy starzy ludzie i nikt już nie pamięta co kiedyś gdzie było lub jesteś w nieznanym terenie gdzie nie znasz ludzi wszystko powiedzą Ci drzewa. Brzmi jak stara przepowiednia ;P heh ale to prawda jeżeli koło drogi idzie aleja starych drzew to wszystko jasne problem z głowy co do pola to nie wiem ale każdy skrawek ziemi ma ponad 4 miliardy lat więc na pewno jest stary i warty szukania. koledzy podali Ci linki do starych map teraz wszystko przeanalizuj, czytaj historię swojej miejscowości, rozmawiaj ze starymi ludzmi (oczywiście nie mów że masz wykrywke i szukasz skarbów różnie reagują na takie słowa powiedz że interesujesz się historią albo że masz zrobić referat do szkoły itp.) Ja uwielbiam stare samotnie stojące na polankach drzewa przyciągały one ludzi od najstarszych czasów. Pamiętaj, że wykrywka to nie tylko worki fantów ale wspaniała przygoda i bytowanie wśród natury co jest najpiękniejsze w całej eksploracji. To że jesteś małolat to dobrze o Tobie świadczy, że masz takie zainteresowania bo większość Twoich rówieśników zgrywa pseudo kozaków z fifką w łapie bez ambicji i zainteresowań marnie kończą w rynsztoku swoich własnych porażek. Oczywiście Piotr777 nie miał nic złego na myśli że jesteś małolat tu po prostu trzeba dobrze zadawać pytania nie bulwersować się bez potrzeby,a większość Odkrywców we wszystkim Ci pomoże. To z mojej strony trochę się rozpisałem ale też nie tak dawno zaczynałem moją przygodę z wykrywką i wiem jak takie podpowiedzi pomagają. Powodzenia Darz Dół
tyfus Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 i jak mówili Indianie howk" - pozdro Midas dla Ciebie, bo mądrze piszesz :)nie samymi fantami człowiek żyje :) ważne są również inne rzeczya swoją drogą pozdrawiam Kanarkowicza :)
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Midas nie musisz mi tego pisac wszystkiego ;]] troche chodzilem z Mdekiem a na temat takich rzeczy juz sie sporo naczytalem :)
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 i mam właśnie takie miejsce że na środku pola stoi drzewo, duże stare...ostatnio chciałem tam z mdekiem podejść ale pełno zboża było i nie chciałem się przeddzierać a mdekiem raczej by m nic nie znalazł
Midas Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 Zbiły mnie z toru te pytania o stare drogi i pola i pomyślałem, że jesteś zielony w temacie ale słów, a raczej postów nie cofnę może za to przyda się to jakiemuś nowemu Odkrywcy. Drzewo nie zając nie ucieknie zboże zniknie wtedy sprawdzisz.Pozdro dla Tyfus :)PS. Lubię Indiańską muzykę ;)
michal1514 Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 no może te pytania były głupie :D ale byłem zaspany więc nei widziałem co pisze, a w sobote moze juz obszukam wokol tego drzewa a co do 100 zl to pozyczylem :))
michal1514 Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 http://mapy.amzp.pl/tk25.cgi?41,60,50,73 witam działa wam ta strona ? jak chce kliknac na jakas mape to wyskakuje : Ops ! i jakiś błąd, że nie mam czegoś aktualnego...macie ten sam problem ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.