Skocz do zawartości
  • 0

Dzwonek nr 3 i uchwyt od laski ?

Wyro

Pytanie

Napisano

Nie wiem czy jest srebrzony (srebrny) czy niklowany. Kontekst pasuje tez do wojskowych spraw, ale to raczej moje marzenie, żeby ta trójka była np. pułkowa:)

Do tego wykopałem dżentelmena, a moja zona powiedziała, że to może uchwyt od laski.

Proszę o ID.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Rogacizna z takim ciężkim dzwonkiem? No pasowałoby, że ich tak dużo w miarę wychodzi, ale taki ciężki byłby?
Napisano
grba- weż modelinę - odciśnij inskrypcję jak wyschnie cienka kalka i mięki ołówek - powinien wyjść cały napis - a z odczytaniem problemu nie będzie :)
Napisano

Nie wiem czy jest srebrzony (srebrny) czy niklowany. Kontekst pasuje tez do wojskowych spraw, ale to raczej moje marzenie, żeby ta trójka była np. pułkowa:)

Do tego wykopałem dżentelmena, a moja zona powiedziała, że to może uchwyt od laski.

Proszę o ID.

Napisano
Koncepcja o dzwoneczkach przyczepianych rogaciźnie pasuje, ale... gdyby wejśc do kościoła i przyjrzeć się dzwonkom przy wyjściu z zakrystii...
Moje znajdywane ( oprócz tego bez uszka) na polach przy lesie
Napisano
Kurde, dzwonkarnie jakąś rozkopałeś? :) No a wracajac do meritum... co to sa w końcu za dzwonki? Do czego one służyły i komu?
Napisano
Chłopaki, to dwa skrajnie różne ID :) Ja się nie nastaiam za bardzo na wojskowe pochodzenie, ale zawsze jest ciut nadziei. Trójka kojarzy mi się z tonem nr 3. Ale to moje skojarzenie muzyka amatora. Poza tym jakbyście datowali?
Napisano

Tu macie niezwykły dzwonek znaleziony w ruinach chałupy na Podlasiu. Dzwonek bez serca, ale z tajemniczą inskrypcją zapisaną cyrylicą, tajemniczą, bo do tej pory jej nie odczytałem.

Napisano
Witam! dzwoneczek - gospodarski na 100%, i sugeruję, że pruski lub niemiecki - nie miałem jeszcze do czynienia z rosyjskimi i nie wiem czy są numerowane. Acha - moje trójki mają maleńki otworek fabryczny z boku??.
Co do uchwytu z laski to gdyby miał co najmniej dwa otwory to stawiałbym na część fajki - łącznik.
pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie