Wyro Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Nie wiem czy jest srebrzony (srebrny) czy niklowany. Kontekst pasuje tez do wojskowych spraw, ale to raczej moje marzenie, żeby ta trójka była np. pułkowa:)Do tego wykopałem dżentelmena, a moja zona powiedziała, że to może uchwyt od laski. Proszę o ID.
janushew Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 i jakas nietypowa trójka bez innego uszka.pozdr j
Wyro Napisano 5 Sierpień 2009 Autor Napisano 5 Sierpień 2009 Rogacizna z takim ciężkim dzwonkiem? No pasowałoby, że ich tak dużo w miarę wychodzi, ale taki ciężki byłby?
carabus Napisano 4 Sierpień 2009 Napisano 4 Sierpień 2009 grba- weż modelinę - odciśnij inskrypcję jak wyschnie cienka kalka i mięki ołówek - powinien wyjść cały napis - a z odczytaniem problemu nie będzie :)
Wyro Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Nie wiem czy jest srebrzony (srebrny) czy niklowany. Kontekst pasuje tez do wojskowych spraw, ale to raczej moje marzenie, żeby ta trójka była np. pułkowa:)Do tego wykopałem dżentelmena, a moja zona powiedziała, że to może uchwyt od laski. Proszę o ID.
Wyro Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Serce niestety ma z innego materiału i zardzewiało:(
janushew Napisano 5 Sierpień 2009 Napisano 5 Sierpień 2009 Koncepcja o dzwoneczkach przyczepianych rogaciźnie pasuje, ale... gdyby wejśc do kościoła i przyjrzeć się dzwonkom przy wyjściu z zakrystii...Moje znajdywane ( oprócz tego bez uszka) na polach przy lesie
huk 100 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 takie dzwonki carscy żołnierzy wieszali na zasiekach z drutu kolczastego -coby w nocy słyszeli czy ktoś do nich puka :):) -pozdro
grba Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Zwykły dzwonek gospodarczy wielkość nr 3. Gadzina musiała być słyszalna dla skotopasa.
Wyro Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Janushew, a możesz dać zdjęcia Twoich trójek?
Wyro Napisano 4 Sierpień 2009 Autor Napisano 4 Sierpień 2009 Kurde, dzwonkarnie jakąś rozkopałeś? :) No a wracajac do meritum... co to sa w końcu za dzwonki? Do czego one służyły i komu?
Wyro Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Chłopaki, to dwa skrajnie różne ID :) Ja się nie nastaiam za bardzo na wojskowe pochodzenie, ale zawsze jest ciut nadziei. Trójka kojarzy mi się z tonem nr 3. Ale to moje skojarzenie muzyka amatora. Poza tym jakbyście datowali?
kopijnik2 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 numer dzwonka to jego ozmiar"spotykane 3,4,5 najbardziej uniwersalnezastosowanie powszechne...łącznie z dzwonkami woźnych...popatrz w wyszukiwarce - było...
kopijnik2 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=359281#359346
grba Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Tu macie niezwykły dzwonek znaleziony w ruinach chałupy na Podlasiu. Dzwonek bez serca, ale z tajemniczą inskrypcją zapisaną cyrylicą, tajemniczą, bo do tej pory jej nie odczytałem.
janushew Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Witam! dzwoneczek - gospodarski na 100%, i sugeruję, że pruski lub niemiecki - nie miałem jeszcze do czynienia z rosyjskimi i nie wiem czy są numerowane. Acha - moje trójki mają maleńki otworek fabryczny z boku??.Co do uchwytu z laski to gdyby miał co najmniej dwa otwory to stawiałbym na część fajki - łącznik.pozdrawiam!
Pytanie
Wyro
Nie wiem czy jest srebrzony (srebrny) czy niklowany. Kontekst pasuje tez do wojskowych spraw, ale to raczej moje marzenie, żeby ta trójka była np. pułkowa:)
Do tego wykopałem dżentelmena, a moja zona powiedziała, że to może uchwyt od laski.
Proszę o ID.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.