Skocz do zawartości

Medal i moneta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Erinnerung an meine Musterung"
Pamiątka mojego poboru do wojska"

Najjaśniejszy Pan Cesarz Wilhelm II przy pomocy medali propagandowych upamiętniał wszelkie ważne chwile swoje panowania, w tym te przeszłe jak rocznice, jubileusze.

Medaliki te nie były bite pochopnie, czyli nie mamy medalików na pamiątkę mojego pierwszego zęba" lub pierwszego nocnika", ale jubileusz wcielenia władcy do armii w tak zmilitaryzowanym kraju jakim była II Rzesza, trzeba było upamiętnić.

W każdej większej miejscowości organizowano jubileusz z orkiestrą, kwiatami po pomnikiem, sztandarami, który dla zwykłych ludzi pracy, rzemieślników, niższych stanów był okazją do oderwania się od warsztatów, spotkania z kolegami, pokazania się w mundurze rezerwisty w towarzystwie oficerów, wyższych rang, klasy rządzącej.

I na takim jubileuszu na pamiątkę przypinano medalik do odzienia, żeby każdy wiedział z jakiej okazji i na jaką okoliczność miał możność wypić po małym z panem radcą, miejscowym nauczycielem lub nawet z samym burmistrzem.

Najlepszym przykładem militaryzacji umysłów w II Rzeszy, jest to, że ojcowie na inaugurację roku szkolnego udawali się do szkół swoich dzieci w mundurach rezerwistów przy orderach, bo w ich mniemaniu jako kowale, malarze, kupcy nie liczyli się.
  • 1 month later...
Napisano

Odświerzam post, ostatnio trafiłem na taki ciekawy medal.
Napisane jest na nim ZUR ERINNERUNG AN MAINE DIENSTZEIT IN GRAUDENZ 1894 - 1896 ( Na pamiątkę mojej służby wojskowej w Grudziądzu 1894 - 1896) Proszę napiszcie koledzy, bo nie jestem specem w tej dziedzinie, jakiej rangi mógł być żołnierz, który to zgubił oraz jakie wojska Pruskie były w tym czasie w Grudziądzu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie