cinek9993 Napisano 2 Sierpień 2009 Autor Napisano 2 Sierpień 2009 Witam proszę o id medalu i monetki.1.Medal aluminiowy
euro_sabre Napisano 2 Sierpień 2009 Napisano 2 Sierpień 2009 moniaczek tutaj http://www.allegro.pl/item671950154_niemcy_prusy_1_grosz_1788_e_st_3.html
grba Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Erinnerung an meine Musterung"Pamiątka mojego poboru do wojska"
cinek9993 Napisano 3 Sierpień 2009 Autor Napisano 3 Sierpień 2009 Dzieki ale w jakich latach był przyznawany?Pozdrawiam
8total4 Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 a ciężko odczytać z medalu Wilhelm II i sprawdzić w jakich latach panował ten cesarz??pozdrawiam!
grba Napisano 3 Sierpień 2009 Napisano 3 Sierpień 2009 Erinnerung an meine Musterung"Pamiątka mojego poboru do wojska"Najjaśniejszy Pan Cesarz Wilhelm II przy pomocy medali propagandowych upamiętniał wszelkie ważne chwile swoje panowania, w tym te przeszłe jak rocznice, jubileusze.Medaliki te nie były bite pochopnie, czyli nie mamy medalików na pamiątkę mojego pierwszego zęba" lub pierwszego nocnika", ale jubileusz wcielenia władcy do armii w tak zmilitaryzowanym kraju jakim była II Rzesza, trzeba było upamiętnić.W każdej większej miejscowości organizowano jubileusz z orkiestrą, kwiatami po pomnikiem, sztandarami, który dla zwykłych ludzi pracy, rzemieślników, niższych stanów był okazją do oderwania się od warsztatów, spotkania z kolegami, pokazania się w mundurze rezerwisty w towarzystwie oficerów, wyższych rang, klasy rządzącej.I na takim jubileuszu na pamiątkę przypinano medalik do odzienia, żeby każdy wiedział z jakiej okazji i na jaką okoliczność miał możność wypić po małym z panem radcą, miejscowym nauczycielem lub nawet z samym burmistrzem.Najlepszym przykładem militaryzacji umysłów w II Rzeszy, jest to, że ojcowie na inaugurację roku szkolnego udawali się do szkół swoich dzieci w mundurach rezerwistów przy orderach, bo w ich mniemaniu jako kowale, malarze, kupcy nie liczyli się.
otrong Napisano 28 Wrzesień 2009 Napisano 28 Wrzesień 2009 Odświerzam post, ostatnio trafiłem na taki ciekawy medal.Napisane jest na nim ZUR ERINNERUNG AN MAINE DIENSTZEIT IN GRAUDENZ 1894 - 1896 ( Na pamiątkę mojej służby wojskowej w Grudziądzu 1894 - 1896) Proszę napiszcie koledzy, bo nie jestem specem w tej dziedzinie, jakiej rangi mógł być żołnierz, który to zgubił oraz jakie wojska Pruskie były w tym czasie w Grudziądzu.
otrong Napisano 29 Wrzesień 2009 Napisano 29 Wrzesień 2009 nikt z szanownych kolegów się nie orientuje w tym temacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.