Skocz do zawartości

Kolekcje klamer vol. V

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ale to tak przy okazji bo przede wszystkim chciałbym się zapytać czy spotkaliście się z klamrą, która w tzw epoce była pomalowana. Bo właśnie ta którą znalazłem, austro - węgierska, była pomalowana szarą farbą, której pozostałości się zachowały. Jaki był cel takiego malowania?

Napisano
ja słyszałem o malowaniu klamer zastępczych ale pewnie w czasie działań różnie to bywało -chyba że trafiłeś stalówkę ? -pozdro http://ah.milua.org/equipment/bukles/bukles.htm
Napisano

Nie, to nie jest stalowa klamra. Może została pomalowana żeby po prostu ładniej wyglądała bo jest wytarta? Ale przecież wtedy też oowiązywały przepisy ubiorcze" i nie można było sobie robić rewii mody. A może w ten sposób stała się matowa i nie odbijała słońca przez co zwiększało się maskowanie żołnierza?

Napisano
nigdy nie wykopałem klamry pomalowanej - ale nie upieram sie - bardzo możliwe że silniejsze od regulaminów mundurowych było nakładanie odpowiedniego do pory roku kamuflażu -coby nie stać sie celem dla przeciwnika pozdro
Napisano

Piękne klamerki, zresztą już od dawna podziwiam Twoje osiągnięcia. Przed chwilą sprawdziłem swoją klamrę. Zdrapałem to coś i pod spodem był złocisty mosiądz. A zatem to nie jest korozja, to na bank farba. Zresztą to nie jest moja pierwsza klamra, znalazłem trochę w różnych stanach i nigdy czegoś takiego nie spotkałem.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie