Skocz do zawartości

Kolekcje klamer vol. V

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 286
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Ale to tak przy okazji bo przede wszystkim chciałbym się zapytać czy spotkaliście się z klamrą, która w tzw epoce była pomalowana. Bo właśnie ta którą znalazłem, austro - węgierska, była pomalowana szarą farbą, której pozostałości się zachowały. Jaki był cel takiego malowania?

Nie, to nie jest stalowa klamra. Może została pomalowana żeby po prostu ładniej wyglądała bo jest wytarta? Ale przecież wtedy też oowiązywały przepisy ubiorcze" i nie można było sobie robić rewii mody. A może w ten sposób stała się matowa i nie odbijała słońca przez co zwiększało się maskowanie żołnierza?

nigdy nie wykopałem klamry pomalowanej - ale nie upieram sie - bardzo możliwe że silniejsze od regulaminów mundurowych było nakładanie odpowiedniego do pory roku kamuflażu -coby nie stać sie celem dla przeciwnika pozdro

Piękne klamerki, zresztą już od dawna podziwiam Twoje osiągnięcia. Przed chwilą sprawdziłem swoją klamrę. Zdrapałem to coś i pod spodem był złocisty mosiądz. A zatem to nie jest korozja, to na bank farba. Zresztą to nie jest moja pierwsza klamra, znalazłem trochę w różnych stanach i nigdy czegoś takiego nie spotkałem.

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie