Skocz do zawartości
  • 0

Kula armatnia / granat artyleryjski ?

1000WATT

Pytanie

Napisano

Waga 7kg,kaliber 120mm
Czy jest to rzeczywiście granat artyleryjski czy może raczej jakiś współczesny produkt bliżej nie znanego mi przeznaczenia ?
Saluto!

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Waga 7kg,kaliber 120mm
Czy jest to rzeczywiście granat artyleryjski czy może raczej jakiś współczesny produkt bliżej nie znanego mi przeznaczenia ?
Saluto!

Napisano
Tak wiem że było nawet więcej niż jeden link ale ja po prostu potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi na egzemplarz przedstawiony na zdjęciach tym bardziej że na forum nie ma odpowiednika wagowo-kalibrowego w stosunku do mojego egzemplarza ,który w przeciwieństwie do innych egzemplarzy z forum prezentuje zawartość owej kuli w postaci lanego ołowiu tak więc odważnik ,przeciw waga,element jakiegoś rozdrabniacza,oporządzenie kominiarza czy rzeczywiście granat artyleryjski z jakiegoś moździerza lub haubicy ?
Saluto!
Napisano
granat do armaty polowej 12 funtowej ,proszę o dokładną wagę bo powinna ważyć 5,7 kg.a kaliber 11,9 cm.czy na pewno ma 7 kg.jak tak jak podałem to pruska.
Napisano
Dokładna waga w oparciu o sklepowa wagę cyfrową to 6,98kg,pomiar kalibru został wykonany sówmiarką i wynosi dokładnie 122mm (2mm odjąłem biorąc pod uwagę purchle rdzy)
saluto!
Napisano

Okoliczność znalezienia w postaci kontekstu na zdjęciu.
Wewnątrz wygląda to tak jakby była wylana ołowiem w którego głąb biegnie węższy otwór niż otwór płaszcza stalowego,co jest pod ołowiem nie wiem,nie sprawdzałem z przyczyn bezpieczeństwa przed nieznanym :)
Rejon kraju to około czterokilometrowa odległość od miejsca rozbicia i splądrowania taborów spod Kunowic.
Saluto!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie