Skocz do zawartości
  • 0

sprawdzenie metalu kolorowego

papi

Pytanie

Napisano
Proszę o namiary gdzie można wysłać próbkę do analizy żeby sprawdzić, co to za metal. Wykopałem sztabkę i nie wiem, co to jest.
Jeżeli umieściłem post nie w tym dziale proszę go przenieść tam gdzie trzeba i poinformować mnie gdzie został przeniesiony, bo nie mam pojęcia gdzie go umieścić
Pozdrawiam papi

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zacznij od gęstości. Zmierz obiętość i podziel przez wagę. Kiedyś znalazłem kawałek drutu. Wyszło mi 22g/cm3. Platyna :-)
Napisano
Proszę o namiary gdzie można wysłać próbkę do analizy żeby sprawdzić, co to za metal. Wykopałem sztabkę i nie wiem, co to jest.
Jeżeli umieściłem post nie w tym dziale proszę go przenieść tam gdzie trzeba i poinformować mnie gdzie został przeniesiony, bo nie mam pojęcia gdzie go umieścić
Pozdrawiam papi
Napisano

U złotnika już byłem (nawet u 2 bo myslalem ze mnie sciemnia jeden) sprawdzali mi to za pomocą chemii i nie jest to złoto czy srebro ani nic, co przerabiają złotnicy, ale nie daje mi to spokoju i chciałbym wiedzieć, co to jest. Nie mogę znaleźć w necie gdzie bym to mógł sprawdzic. Szukałem pod hasłem metalurgia.Jest dosc ciezka jak na swoje gabaryty podejrzewam ze to mosiadz ale chę mieć na 100% pewnosc.
Pozdrawiam papi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie