Skocz do zawartości
  • 0

Stopka, sprężyna, szyna na bagnet

dunaj65

Pytanie

Napisano

Witam
Bardzo proszę o identyfikacje tych przedmiotów.

1. Co to za przedmiot wygląda na część bronii waga ok. 700g, na kółku typowy niemiecki groszek, wymiarówka na foto.

2. Szyna na bagnet Mauser, ale jest troszkę inna po pierwsze ma inne wymiary a po drugie nie posiada dziurki na wycior posiada jakieś dziwne wcięcie w obsadzie bagnetu oraz szlify prawdopodobnie pod jakiś dziwny bączek przedni, wymiarówka na foto.

3. Jakaś sprężyna prawdopodobnie coś od kolby, wymiarówka na foto?

4. Stopka kolby, ale, od jakiej bronii, wymiarówka na foto?

Pozdrawiam dunaj65

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam
Bardzo proszę o identyfikacje tych przedmiotów.

1. Co to za przedmiot wygląda na część bronii waga ok. 700g, na kółku typowy niemiecki groszek, wymiarówka na foto.

2. Szyna na bagnet Mauser, ale jest troszkę inna po pierwsze ma inne wymiary a po drugie nie posiada dziurki na wycior posiada jakieś dziwne wcięcie w obsadzie bagnetu oraz szlify prawdopodobnie pod jakiś dziwny bączek przedni, wymiarówka na foto.

3. Jakaś sprężyna prawdopodobnie coś od kolby, wymiarówka na foto?

4. Stopka kolby, ale, od jakiej bronii, wymiarówka na foto?

Pozdrawiam dunaj65

Napisano
Witam tyle to ja sam wiem ale są różne modele czy da się określić miej więcej datę produkcji lub dla jakiej formacji były przystosowane, Mauser KRIEGSMARINE delikatnie się różnił od innych Mauserów.
Napisano
az poszedłem do kumpla i zmierzyłem :))) ta kolegi ma długości prawie 12 cm a reszta wymiarów sie zgadza więc tak na oko to do swt, tak mysle :)
Napisano
Kolego dunaj co to jest mauser Kriegsmarine" ? Thomson ma racje. Chyba pomyliło się Tobie z kriegsmodel, który to nie ma niewiele wspólnego z kriegsmarine.
Napisano
zbyt pochopnie napisałem :)) po mamysle tylko stopka i sprężyna na 100% do swt ta 1 część nie wiem niestety od czego :(
Napisano
Przednie okucie łoża wraz z szyna na bagnet 84/98 (i jego wariacje). Wydaje mi się że niezależnie od modyfikacji Mausera (a i owszem było ich kilka, no moze nie KRIEGSMARINE:)) ale akurat to okucie z szyną było w nich takie same, sam bączek (czyli element łączący łoże z lufą tuż przed samą muszką) zmieniał się i sam widziałem co najmniej 3 wariacje na jego temat. Chyba z tego okucia nie wycisniemy nic więcej ponadto że pochodzi ono od Mausera 98...
Napisano
Przedmiot z pierwszego zdjęcia wygląda na fragment zamka jakiejś broni automatycznej, ale zabijcie nie potrafię odgadnąc jakiej. Co do stopki moge tylko powiedzieć co to na pewno nie jest: nie jest to nic niemieckiego ani radzieckiego, prawdę mówiąc obstawiałbym okucie kolby od wiatrówki, albo KBKS-u...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie