panadam12 Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 witam,jak w temacie,co to sa za bicia na łyżeczce oraz po co były robione?
panadam12 Napisano 6 Sierpień 2009 Autor Napisano 6 Sierpień 2009 dzieki za info o łyżce,natomiast blaszki chyba nikt nie skojarzy:( pozdrawiam
panadam12 Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 witam,jak w temacie,co to sa za bicia na łyżeczce oraz po co były robione?
8total4 Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 na lyzeczce ktos chyba testowal wybijak, czcionka podobna jak przy biciach pułkowych z okresu IWŚ..blaszka związana z transportem samochodowym (autobahn).pozdro!
mietek Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Lyzka brytyjska, producent dzialal pod ta nazwa od 1847 do 1932. Bicie moze byc wojskowe, mam pare sztuk sztuccow brytyjskich z podobnymi biciami (numery, lub regiment/jednostka).Kwestia ino coz to bicie oznacza.Jedyne RD co mi do glowy przychodzi, to poza inicjalami wlasciciela, to regiment Royal Dragoons.A w jakim celu bito, ano by sie lyzki nie mieszaly i wiadomo byla czyja jest kogo. Opcja bylo wiercenie na srodku i noszenie w kieszeni na sznurku (to ze wspomnien weerana brytyjskiego, no i tez mam taka powiercona).Zobacz, albo daj zdjecie calej lyzki. Lyzki dlugo uzywane przez zolnierzy, gdy jedzono z menazek, sa asymetryczne i podostrzone od tarcia o dno menazki.Czy w okolicy gdzie byla lyzka nie znajdowal sie moze oboz jencow wojennych w okresie 2 wojny? Wyszyly jakies inne rzeczy UK?
panadam12 Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 niestety łyżka wyszła bez kontekstu,w dodatku jest nie cała ,nie posiada żadnych wierceń,ale twoja sugestia jest dość ciekawa ponieważ w pobliżu lądował przymusowo bombowiec (brytyjski/amerykański?)tyle że jest to już okres WWII
mietek Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Szybkie zerkniecie na dysk, i okazuje sie iz mam lyzke tego samego producenta, inne bicie.
mietek Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Przy okazji, to odcyfrowane Royal Army Ordinance Corps, nizej inicjaly krolewskie.
mietek Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Kolejna, jak widac jakosc bic wszedzie zblizona, czyli parszywa.
mietek Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Acha, Twoja w calosci tak oto wygladala, mosiadz platerowany, w Twojej plater zniknal.
panadam12 Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 sądze,że tak wyglądała:)jedyne co jej brak to ucha"
ERWIN Napisano 6 Sierpień 2009 Napisano 6 Sierpień 2009 Jeżeli dobrze widzę, to na blaszce jest znak pruskich kolei, sama blaszka to chyba część obudowy mechanizmu zegara.
Pytanie
panadam12
witam,jak w temacie,co to sa za bicia na łyżeczce oraz po co były robione?
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.