Skocz do zawartości
  • 0

bicia na łyżeczce oraz blaszka

panadam12

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
na lyzeczce ktos chyba testowal wybijak, czcionka podobna jak przy biciach pułkowych z okresu IWŚ..

blaszka związana z transportem samochodowym (autobahn).
pozdro!
Napisano
Lyzka brytyjska, producent dzialal pod ta nazwa od 1847 do 1932. Bicie moze byc wojskowe, mam pare sztuk sztuccow brytyjskich z podobnymi biciami (numery, lub regiment/jednostka).

Kwestia ino coz to bicie oznacza.
Jedyne RD co mi do glowy przychodzi, to poza inicjalami wlasciciela, to regiment Royal Dragoons.

A w jakim celu bito, ano by sie lyzki nie mieszaly i wiadomo byla czyja jest kogo. Opcja bylo wiercenie na srodku i noszenie w kieszeni na sznurku (to ze wspomnien weerana brytyjskiego, no i tez mam taka powiercona).

Zobacz, albo daj zdjecie calej lyzki. Lyzki dlugo uzywane przez zolnierzy, gdy jedzono z menazek, sa asymetryczne i podostrzone od tarcia o dno menazki.

Czy w okolicy gdzie byla lyzka nie znajdowal sie moze oboz jencow wojennych w okresie 2 wojny? Wyszyly jakies inne rzeczy UK?
Napisano
niestety łyżka wyszła bez kontekstu,w dodatku jest nie cała ,nie posiada żadnych wierceń,ale twoja sugestia jest dość ciekawa ponieważ w pobliżu lądował przymusowo bombowiec (brytyjski/amerykański?)tyle że jest to już okres WWII

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie