afrak Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 bardzo bym prosil o identyfikacje medalik .z gory dzieki
8total4 Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 benedyktyński, XIXw..produkcja raczej nie polska, stawiał bym na rzymską.pozdrawiam!
bruner0 Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 czy można prosić o odczytanie inicjałów zaznaczonych na focie
afrak Napisano 26 Lipiec 2009 Autor Napisano 26 Lipiec 2009 napisy na obrzeżach od strony Benedykta : C R U S.P. BENEDICTIod strony krzyża : S M Q L I V E IHS V R S N S M Vw ramionach krzyża : C S P Bw środku krzyża tez są ale słabo widoczne
bruner0 Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 tam są chyba jeszcze dwie zaznaczyłem na czerwono w prawym dolnym rogu
Goldbaum Napisano 26 Lipiec 2009 Napisano 26 Lipiec 2009 Medalik o charakterze apotropeicznym, a więc taka chrześcijańska wersja amuletu. W początkach swej historii (jakiś XVI wiek) był szczególnie popularny jako remedium przeciwko zarazie, podobnie jak karawaka.Napisy łacińskie po rozwinięciu brzmiąCrux Sancti Patris Benedicti - Krzyż Świętego Ojca Benedykta (tu zgubiłeś X)Vade retro Satana, Numquam Suade Mihi Vana – Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas - Odejdź Szatanie nie kuś mnie do próżności. Złe jest to co podsuwasz, sam pij truciznę (tu z kolei czytałeś w niewłaściwej kolejności. Legendę medalików, podobnie jak monet czyta się zgodnie z ruchem wskazówek zegara).IHS tp oczywiście skrót imienia Jezus zapisanego w wersji greckiej.Litery wokół krzyża to powtórzenie legendy z drugiej strony C S P B - Crux Sancti Patris BenedictiNapisy na krzyżu:Crux Sacra Sit Mihi Lux - Krzyż święty niech mi będzie światłemNon Draco Sit Mihi Dux - Smok (diabeł) niech nie będzie mi księciemMedalik faktycznie najprawdopodobniej XIX-wieczny ale czy rzeczywiście rzymski tego stwierdzić niepodobna. Zresztą nie wykluczałbym też produkcji polskiej. Poszukaj dokładnie jakichś pojedynczych literek - sygnatur ewentualnych producentów.Pozdrawiam!
afrak Napisano 27 Lipiec 2009 Autor Napisano 27 Lipiec 2009 Dzięki kolego Goldbaum za wyczerpujący opis. Pozdrwaiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.