Skocz do zawartości

kilka monet do identyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
dzieki kolego wlasnie wiem tez ze to pruskie bo trafialy sie 1 i polowki ale takiej nie mialem jeszcze?czy to zadka monetka czy tak popularna jak 1silber grosz!
Napisano
monetka nr 1. to wykop czy kupna ?
nie wiem czy to tylko moje dziwne odczucie po 11h w pracy, ale wygląda podejrzanie..

jest to jakaś moneta Ołomuniecka, niestety władcy nie kojarzę..

nurtuje mnie samo wykonanie..

pozdro!
Napisano
witam kolego 8total4 tak wlasnie liczylem na ciebie ze podpowiesz cos na temat tej monetki:-)to 1000%dobra monetka chyba ze fals z epoki stan jest niemal idealny olomuniecka?to chyba karol II czy III cos tam wyczytalem ale za cholere nie moge znalesc takiej:-)mnie sie wydaje ze to 3krajcary karola III olomnieckiego?ale czy tak faktycznie to jest to nie mam pojecia bardzo prosze moze ktos poda dokladna nazwe oraz wladce i jakby mozna bylo stronke z ta moneta pozdrawiam.
Napisano
Pierwsza to 3 krajcary z Biskupstwa Ołomunieckiego, Karol II Liechtenstein (1664-1695), niestety nie znalazłem takiego rocznika jak twoja..

dwa ostatnie to szelągi Krystyny z Wazów, Ryga.
Tych monet występuje sporo odmian, dodatkowo przesunięcia rysunku związane z biciem maszynowym..

ps. one są z bilonowego srebra, na falsiki raczej nie wyglądają.
pozdro!
Napisano

witam ponownie zeby ni zakladac nowego watku zamieszczam tutaj jeszcze kilka monet do identyfikacji.to jest moneta nr4.wielkosci 1zl srebro napis wokol popiersia krola chyba fridericus rex.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie