bandolero Posted July 16, 2009 Author Posted July 16, 2009 Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
Jacek.Ant. Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Ciekawy link .Dodam że występowały również czysto Polskie sygnatury na maczetach tego typu.Przykład z mojego egzemplarza.
Jacek.Ant. Posted July 16, 2009 Posted July 16, 2009 Tutaj w całej okazałości.Z tego co wiem została ona zakupiona przez poprzedniego właściciela w wiejskim sklepie w latach 80-tych ubiegłego wieku.Na ten sam okres datowałbym maczetę kolegi Bandolero.
bandolero Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 Panowie, to chyba nie może być taka maczeta, bo ma ostrze po przeciwnej stronie wygięcia i jest z grubego metalu, a maczety to raczej sprężyste są, tak mi się wydaje.
elpicador Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 bandolero wydaje mi się a właściwie jestem pewny, że Twój tasak to pozostałości głowni jakiejś szabli przekuty przez kowala do obecnego kształtu.
kowalinho Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Zdecydowanie to taka maczeta. http://www.allegro.pl/item684503381_maczeta_ghana_swietna_w_terenie.htmlFajna rzecz, używam w terenie i cenię sobie ten scyzoryk.
elpicador Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 kowalinho chyba masz rację.Ta należąca do banolero jest przerobiona ale to chyba to.
Kuba_70 Posted July 17, 2009 Posted July 17, 2009 Maczety byly produkowane przez polskie wytwornie przez caly okres powojenny. Do dzis produkuje je Starobielska Fabryka Koshttp://www.kosy.eu/strona.php?grupa=15pozdrawiam
bandolero Posted July 19, 2009 Author Posted July 19, 2009 No właśnie nie, bo tamta maczeta ma ostra stronę od wewnątrz wygięcia, czyli przeciwnie niż to moje cudo.
kowalinho Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 A myślisz, że dużym problemem jest dla nawet niespecjalnie uzdolnionego majstra-klepki przerobienie w ten sposób maczety z takiej sobie jakości stali? :-)
mihura Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 Dokładnie-ten kindżał z pierwszej fotki to ex-maczeta.pzdr.
bandolero Posted July 16, 2009 Author Posted July 16, 2009 Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
Question
bandolero
Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
12 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.