bandolero Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
Jacek.Ant. Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 Ciekawy link .Dodam że występowały również czysto Polskie sygnatury na maczetach tego typu.Przykład z mojego egzemplarza.
Jacek.Ant. Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 Tutaj w całej okazałości.Z tego co wiem została ona zakupiona przez poprzedniego właściciela w wiejskim sklepie w latach 80-tych ubiegłego wieku.Na ten sam okres datowałbym maczetę kolegi Bandolero.
bandolero Napisano 19 Lipiec 2009 Autor Napisano 19 Lipiec 2009 Panowie, to chyba nie może być taka maczeta, bo ma ostrze po przeciwnej stronie wygięcia i jest z grubego metalu, a maczety to raczej sprężyste są, tak mi się wydaje.
elpicador Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 bandolero wydaje mi się a właściwie jestem pewny, że Twój tasak to pozostałości głowni jakiejś szabli przekuty przez kowala do obecnego kształtu.
kowalinho Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 Zdecydowanie to taka maczeta. http://www.allegro.pl/item684503381_maczeta_ghana_swietna_w_terenie.htmlFajna rzecz, używam w terenie i cenię sobie ten scyzoryk.
elpicador Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 kowalinho chyba masz rację.Ta należąca do banolero jest przerobiona ale to chyba to.
Kuba_70 Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 Maczety byly produkowane przez polskie wytwornie przez caly okres powojenny. Do dzis produkuje je Starobielska Fabryka Koshttp://www.kosy.eu/strona.php?grupa=15pozdrawiam
bandolero Napisano 19 Lipiec 2009 Autor Napisano 19 Lipiec 2009 No właśnie nie, bo tamta maczeta ma ostra stronę od wewnątrz wygięcia, czyli przeciwnie niż to moje cudo.
kowalinho Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 A myślisz, że dużym problemem jest dla nawet niespecjalnie uzdolnionego majstra-klepki przerobienie w ten sposób maczety z takiej sobie jakości stali? :-)
mihura Napisano 19 Lipiec 2009 Napisano 19 Lipiec 2009 Dokładnie-ten kindżał z pierwszej fotki to ex-maczeta.pzdr.
bandolero Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
Pytanie
bandolero
Bardzo proszę forumowych żartownisi o niewpisywanie odpowiedzi typu: siekacz do buraków". Tasak ma chyba przerabianą rękojeść i jest zjechany przez częste ostrzenie, ma trzy zbrocza i jest wykonany z grubej stali. Proszę o id. Pozdrav.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.