szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 przypomniałem sobie o klaserze numizmatycznym z czasów szkoły podstawowej :-) było w nim parę ciekawszyh jak dla mnie okazów" proszę o pomoc w ustaleniu wartości a w przypadku tych 2destruktów określenia co to za cuda mogły być... Total, pomożesz? :-)
szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 średnica ok.31mm, metal to chyba brąż lub jakiś stop mosiądzu...
szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 a to już z naszych ziem... czy to jest sreberko?
szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 a to 1 z destruktów... prawdopodobnie miedziany, średnica ok.22-23mm, widoczne ślady po jakimś napisie, pojęcia nie mam co to mogło być...
szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 druga strona jak widać TOTALNIE ;-) nie wczytelna...
szczurek_1979 Napisano 16 Lipiec 2009 Autor Napisano 16 Lipiec 2009 a ten destrukt nurtował mnie od kiedy go znalazłem na polu u dziadka...myślałem na początku że to zwykły żelazny krążek a myślałem tak bo jest skorodowany jak żelazo, ale dzisiaj sprawdziłem go magnesem i nie przyciąga go... to musi być coś innego :-) średnica to ok.17-18mm, ciężko okreslić bo rant jest jak widać skorodowany i ciężko go wymierzyć...z góry dziękuję za pomoc...
8total4 Napisano 16 Lipiec 2009 Napisano 16 Lipiec 2009 10 Groszy 1840 z Mennicy Warszawskiej - Srebro, moneta popularna, ale bardzo urokliwa..następny wycieruszek" to 1 lub 2 kopiejki - Mikołaj I lub Aleksander II.ostatnia wyglada na jakiegoś szeląga, ale ciężko cokolwiek wymyślić po takim stanie.pozdro!
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2009 Autor Napisano 17 Lipiec 2009 dziękuję Ci kolego Total :-)) wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć...serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach... a możesz powiedzieć coś o tym one peny? to chyba jednak nie żadkość?Znalazł go mój ojciec jak był na wyspach jaieś 20lat temu... w ogródku, u pani która mieszkała w Londynie... a z tą panię to też ciekawa historia była... jej mąż latał na myśliwcach w jakimś dywizjonie podczas 2w.św. a ona była w obsłudze naziemnej... oczywiście oboje narodowości polskiej, ta pani pochodziła z rodzinnych stron mojego ojca, i z tego cowiem to mieszkali u niej ludzie z całej Polski, prosiła ich tylko żeby zwracać się nie pani" tylko ciociu... ... niestety oboje już nie żyją... w latach kiedy u nas panował komunizm, ci starsi już wtedy państwo pomagali polakom na emigracji wynajmując im niedrgo jak na tamte czasy pokoje w swoim domku na przedmieściach Londynu... kawał historii, nie??? :-))
szczurek_1979 Napisano 17 Lipiec 2009 Autor Napisano 17 Lipiec 2009 mała poprawka, to było jakieś 30 lat temu a nie 20 jak napisałem... sorki...
8total4 Napisano 17 Lipiec 2009 Napisano 17 Lipiec 2009 ten One Penny to moneta popularna, nie mniej jednak stan przyzwoity jak na wykopka..tutaj więcej na temat władcy:http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_VDookoła popiersia na monecie - znajdują się skróty tytułu królewskiego.Mnie ta moneta by ucieszyła (sentyment), gdyż pochodzi z okresu trwania I Wojny Światowej..pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.