Skocz do zawartości

monetki: one penny 1916, 10gr 1840 i destrukty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

przypomniałem sobie o klaserze numizmatycznym z czasów szkoły podstawowej :-) było w nim parę ciekawszyh jak dla mnie okazów" proszę o pomoc w ustaleniu wartości a w przypadku tych 2destruktów określenia co to za cuda mogły być... Total, pomożesz? :-)

Napisano

a ten destrukt nurtował mnie od kiedy go znalazłem na polu u dziadka...myślałem na początku że to zwykły żelazny krążek a myślałem tak bo jest skorodowany jak żelazo, ale dzisiaj sprawdziłem go magnesem i nie przyciąga go... to musi być coś innego :-) średnica to ok.17-18mm, ciężko okreslić bo rant jest jak widać skorodowany i ciężko go wymierzyć...

z góry dziękuję za pomoc...

Napisano
10 Groszy 1840 z Mennicy Warszawskiej - Srebro, moneta popularna, ale bardzo urokliwa..

następny wycieruszek" to 1 lub 2 kopiejki - Mikołaj I lub Aleksander II.

ostatnia wyglada na jakiegoś szeląga, ale ciężko cokolwiek wymyślić po takim stanie.
pozdro!
Napisano
dziękuję Ci kolego Total :-)) wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć...
serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach... a możesz powiedzieć coś o tym one peny? to chyba jednak nie żadkość?
Znalazł go mój ojciec jak był na wyspach jaieś 20lat temu... w ogródku, u pani która mieszkała w Londynie... a z tą panię to też ciekawa historia była... jej mąż latał na myśliwcach w jakimś dywizjonie podczas 2w.św. a ona była w obsłudze naziemnej... oczywiście oboje narodowości polskiej, ta pani pochodziła z rodzinnych stron mojego ojca, i z tego cowiem to mieszkali u niej ludzie z całej Polski, prosiła ich tylko żeby zwracać się nie pani" tylko ciociu... ... niestety oboje już nie żyją... w latach kiedy u nas panował komunizm, ci starsi już wtedy państwo pomagali polakom na emigracji wynajmując im niedrgo jak na tamte czasy pokoje w swoim domku na przedmieściach Londynu... kawał historii, nie??? :-))
Napisano
ten One Penny to moneta popularna, nie mniej jednak stan przyzwoity jak na wykopka..

tutaj więcej na temat władcy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_V

Dookoła popiersia na monecie - znajdują się skróty tytułu królewskiego.
Mnie ta moneta by ucieszyła (sentyment), gdyż pochodzi z okresu trwania I Wojny Światowej..

pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie