Skocz do zawartości

Minelab Safari vs Fisher F75

delavego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Jak to każdy mam dylemat Minelab Safari czy Fisher F75 oba wykrywacze to wyższa półka cenowa i co za tym idzie chyba osiągi Minelab ma dużą cewke a Fisher jest dobry na wszystko z tego co słyszałem i tu kwestia osiagnięć który bedzie się lepiej sprawował na cienkie sreberka głęboko w ziemi? Prosze o podzielenie się wiedzą.
Pozdrawiam.
Napisano
F75 - tak powinien wyglądać i ważyć każdy wykrywacz.
Safari - taki powinien mieć panel sterowania i tak powinien działać każdy wykrywacz. Brakuje mu pracy statycznej na militarkę.
Oba wykrywacze znam praktycznie.
Moim zdaniem, nie mierzyłem, osiągi F75 ma lepsze od Safari, ale za to Safari nie pryka na fałszywych sygnałach. Poza tym Safari ma namierzanie proporcjonalne wzdłuż sondy, a z F75 można dostać kota, jak się chce namierzyć - można tylko poprzecznie. Polecam pinpointer.
Wolę Safari, ale dla młodzieży F75 to wyzwanie w sferze obsługi.
  • 3 months later...
Napisano
safari nie mialem,ale mialem qatrro ze 3 lata,teraz ze dwa lata mam f75,i jesli chodzi o kolor to zdecydowanie minelab.Jest duzo bardziej stabilny daje mniej falszywych sygnalow, i nie wzbudza sie z byle powodu
pozdrawiam
Napisano
F75 jak każdy wykrywacz ma wady i zalety. Zachwalałem go, pisząc, że tak powinien WYGLĄDAĆ każdy wykrywacz i jak dotąd ładniejszego stylistycznie wg. mnie jeszcze nie ma na rynku. No ale ma pewne wady techniczne, niedopracowania, myślę, że był projektowany w pośpiechu. Więcej nie napiszę, bo mnie tutaj posiadacze tego wykrywacza zadręczą. A byłem posiadaczem tego wykrywacza. Uważam, że Safarii jest stabilniejsze, brak sygnalów od mineralizacji gruntu.
Napisano
Co Wy Koledzy z tym namierzaniem u F75.Osiem cm przed suportem jest punkt G..Mozna nakleic sobie tam biały papierek.A w instrukcji jest jak zawęzić sygnał .Tu przeskakuje Min EX-a.
K z K.
  • 3 years later...
Napisano
Witam

Jako iż była prowadzona już tu kiedyś dyskusja na ten temat pozwolę sobie odświeżyć oraz poruszyć dodatkowe zagadnienia w nawiązaniu do obu narzędzi.

W najbliższym czasie planuję zakup wykrywacza do 4 tyś zł. Moją uwagę przykuły dwa modele: Fisher f75 oraz Minelab saffari. Potrzebuję urządzenia uniwersalnego, którym znajdę zwykłe monety jak i przedmioty ze złota/srebra natomiast militaria w mniejszym stopniu. Zdaję sobie sprawę ze specyfiki F75 i nie odstrasza mnie jego (początkowo) trudna obsługa, jednak czy jest to lepszy wykrywacz, dokładniejszy od safari ? Bardzo mnie interesuje sprawa częstotliwości obu modeli. Safari oferuje zakres od 1.5 do 100khz, a f75 13khz i jak to sie tak na prawdę przekłada na wykrywanie obiektów o różnej wielkości i głębokości w glebie. Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć z jakimi cewkami te urządzenia najlepiej współpracują i które polecacie.

Jeśli uważacie, że w tym przedziale cenowym można dostać coś lepszego to prosiłbym o sugestię.
Napisano
F75 miałem z tym że wersję LTD, jest to dobry wykrywacz, ale zdaniem Brzęczyszczykiewicza wykonany badziewiasto, jeśli chodzi o obsługę to nie wiem czy akurat F75 nie będzie prostszy w obsłudze.
Jeśli chodzi o wiele częstotliwości Minelaba, ma to za zadanie lepszej identyfikacji znaleziska.
Podobno bo tego nie sprawdzałem w swoim Minelabie zasięg ma nie maleć w gruncie, więc w każdym terenie będzie tak samo dobry.
Jeśli chodzi o głębokość Minelab powinien być głębszy od F75 chyba że kupisz LTD.
F75 będzie też lżejszy, praktycznie go nie czuć.
Napisano
za czwórke to e traca kupisz a nie safari, albo explorera beda szybsze , lepsze.
Albo argo 3 rutusa kup z duża cewka dd która ponoc ma byc niedługo:), zeby nikt nie myslał ze jestem skrzywiony:)
Napisano
Alex _2013 tak slabo cenisz swój sprzęt. Rutus jest też fajny i głęboki. Zaoszczędzisz dużo kasy a napewno nie porzalujesz.
Napisano
swoj sprzet cenie az nadto:) mialem na mysli ze jak ma kupowac cos innego z gwarancja niz e traca to niech lepiej wezmie argo.
za 4 e trac bez gwarancji uzywka, ze standardowa cewka moze sie trafi.
minelaba nie zamienie juz na nic chyba:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie