Skocz do zawartości
  • 0

Polskie bagnety

sten

Pytanie

Napisano

witam,
nie jest to mój konik ,ale wziolem je bo okazja byla.
Sa to ,jak sie nie myle wz.24 i wz.28 ,niestety oba bez pochwy:(

Patrzylem w necie i wz.24 powinien miec oznaczenie wzoru na glowicy,ten mój"jest bez oznaczen.Wie ktos czy to czesto spotykane bagnet???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Królikiewicza mam i widze że ślepo wierzysz tej publikacji , a gdzie wz.30 ? Przeczytać ze zrozumieniem obydwa to perełki -gratuluje wz.24 trafia sie czasami bez bicia wzoru - a czy u twojego masz wybitego odwrotnie orła ?" - jeszcze raz pytam o co chodzi z tym odwrotnym orłem . Pozdr.
Napisano
na drugie - druga fotka wydawało mi sie że orzeł jst wybity od strony jelca -czasami jak we wz.22 lub poprostu że to był błąd -dlatego pytałem własciciela któy odpisał że jest ok. ale ty znawco wolisz dymić żdnej merytoryki -pozdro
Napisano
nie wiem co to sie dzieje gdzie podziała sie cała brać od bagnetów ? żebym ja musiał pisać na ten temat ?:):):) pewnie jadą gdzieś na rekonstrukcje :):):):) pozdro
Napisano
i już na koniec -naklikałś sobie tu pare wejść w tym wąku natrzaskałeś sie dziobem i co ? nie jest to bagnet wz.24 ? nie jest to bagent wz.28 ? a kto tu pisał że nie są ? po co tu jesteś na tym forum ?chciałeś pomóc ? czy przysrać ?
Napisano
Jeszcze raz wielkie dzieki,o farcie to lepiej nic nie mów ,bo to co ty wyrywasz niejeden raz uczucie zazdrosci, u mej skromnej osoby ,wywolalo .

pozdrawiam
sten
Napisano
Widzę że ostro męczysz Królikiewicza , a więc podstawowe pytanie dlaczego wz.28 przemianowano na wz.29 i kiedy to nastąpiło , drugie -czym różni się wz.28 od wz.30 ?Pozdr.
Napisano
W pełni originalny bagnet Perkun wz.30, ktory od wz.29 rożni sie fabrycznym brakiem oslony ogniowej rekojesci, co zostało ustalone w Warunkach Technicznych przyjetych w 1931r. "-męczy mnie to już -wysraczy wklepać w google chłopie kończ waś wstydu oszczędz -bo wątek zablokują -napisz do mnie na priwav jak masz problem to może będę ci w stanie pomóc
Napisano
nie oto chodziło mi Huk abyś się poddał - Wz.28 to wszystkie bagnety z oczkiem i osłona ogniową , a wz.30 powstał w 1931r po anulowaniu Warunków Technicznych na bagnet wz.28 i zastąpieniu go nowymi Warunkami Technicznymi na bagnet wz.30 - chodziło o uproszczenie produkcji czyli nie montowaniu osłon ogniowych w tych bagnetach .Natomiast co do pochodzenia wz.29 to szybko wyjaśnię że zgodnie z Dziennikiem Rozkazów z 1933 Nr7/33 poz.102 podano nowe oznaczenia wzorów bagnetów polskich czyli: WZ.27 bagnet bez pierscienia jelca ( tu wrzucono do jednego wora bagnety wz 22,24,27) , oraz WZ.29 -bagnet z pierscieniem jelca ( to poprzednie wz.28 i wz.30 ). A więc mały mętlik jest ,więc radze używać starego schematu rozróżniana bagnetów polskich czyli wz.22,24,27,28,30 i nie będzie nieporozumień przy identyfikacji. Pozdr.
Napisano
ooooooo widzisz i tu mi zaimponowałeś - nie można było tak od razu nareszcie bez jadu i konkretnie - a już myślałem że mam następnego wroga :):) -pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie