Skocz do zawartości
  • 0

Carski urzędnik

KaratI

Pytanie

Napisano

Jest to zjecie mojego pra pra dziadka, który prawdopodobnie był urzędnikiem w Przasnyszu (zdjęcie też tam zrobiono). Najprawdopodobniej pochodzi sprzed roku 1912 (kilka lat). Po każdej stronie kołnierza ma dwie gwiazdki na guzikach widnieje charakterystyczny wieniec otaczający rosyjskie godło z koroną. Po lewej stronie widza widać odznaczenie.

Nurtuje mnie jednak kwestia jakie miał funkcje i stopień. Ciekawi mnie również co to za odznaczenie.

Tu mam lepsze zdjęcie plus dwa inne (rodzina; tym razem biały mundur i zbiorowe zdjęcie gdzie mój przed jest 2 w II rzędzie licząc od lewej):
http://img27.imageshack.us/gal.php?g=prapra2.png

Za wszelkie informacje z góry dziękuję.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mnie si wydaji, że to kolegialny asesor czyli VIII ranga w 14 stopniowej tabeli rang (czynów); taki czyn do 1845 dawał prawo do osobistego szlachectwa, ale przed samą I wojną w taki mundur mógł odziać się zwykły nauczyciel gimnazjalny.

Urzędnika rang od VI do VIII należało tytułować Wasze Wysokobłagarodie.

Do 1884 VIII ranga dawała automatycznie wojskowy stopień majora.

Ten czynownik odziany jest w dwurzędowy urzędowy surdut na kołnierzu którego naszyte odznaki stopnia tj dwa paski i dwie gwiazdki. Niestety nie ma na nich emblematu ministerialnego i trudno powiedzieć czym ten pan się zajmował.
Napisano
Zapomniałem od roku 1900 IV klasa nie dawała prawa do dziedzicznego szlachectwa. Lenin został udekorowany III klasą był dziedzicznym szlachcicem orderowym".
Napisano

Jest to zjecie mojego pra pra dziadka, który prawdopodobnie był urzędnikiem w Przasnyszu (zdjęcie też tam zrobiono). Najprawdopodobniej pochodzi sprzed roku 1912 (kilka lat). Po każdej stronie kołnierza ma dwie gwiazdki na guzikach widnieje charakterystyczny wieniec otaczający rosyjskie godło z koroną. Po lewej stronie widza widać odznaczenie.

Nurtuje mnie jednak kwestia jakie miał funkcje i stopień. Ciekawi mnie również co to za odznaczenie.

Tu mam lepsze zdjęcie plus dwa inne (rodzina; tym razem biały mundur i zbiorowe zdjęcie gdzie mój przed jest 2 w II rzędzie licząc od lewej):
http://img27.imageshack.us/gal.php?g=prapra2.png

Za wszelkie informacje z góry dziękuję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie