Skocz do zawartości

Krzyż Walecznych 1943

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w stwierdzeniu oryginalności Krzyża.
Wstążka nieoryginalna, współcześnie doczepiona.
Wymiary (bez uszka) 43,5 X 43,5 mm.
Uszko nie lutowane.

Napisano
Niczym nigdy nie czyściłem, taki do mnie trafił.
Mam go od dwudziestu pięciu lat po wielu latach o nim sobie przypomniałem.
Krzyże z 1943 rokiem są nieczęsto spotykane, czy ktoś się orientuje w jakiej ilości były nadane?
Napisano
W dniu 22 grudnia 1944 roku dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego przyjęto Krzyż Walecznych jako odznaczenie wojenne w Polsce Ludowej. Należy przy tym dodać, że już w dniu 11 listopada 1943 roku rozkazem nr 3 dowódca 1 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR gen. Zygmunt Berling odznaczył 46 żołnierzy 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki za czyny męstwa dokonane w czasie bitwy pod Lenino w dniach 11-13 października 1943 roku. Krzyż Walecznych początkowo nadawany był przez dowódcę 1 Korpusu, później 1 Armii WP, a po wyzwoleniu części ziem polskich na Naczelnego Dowódcy WP. Od 1947 roku odznaczenie było nadawane przez Radę Państwa. Łącznie w latach 1943-1985 nadano około 40 tys. Krzyży Walecznych." /z wikipedii/
Napisano
darzają się Krzyże Walecznych z datą 1943 i orzeł na tarczy posiada koronę – są to krzyże wykonane w ZSRR i nadane żołnierzom za bitwę pod Lenino. Na rewersie krzyża wytłoczony jest wieniec z liści wawrzynowych, na ramionach poziomych jest napis WALE – CZNYM, na pionowych miecz obusieczny skierowany ostrzem ku górze.
Wstążka odznaczenia jest pąsowa o szerokości 40 mm z białymi paskami szerokości 8 mm po bokach."
Napisano
Dziękuję za informacje.
Rozumiem, iż najprawdopodobniej posiadacz tego Krzyża otrzymał go za udział w bitwie pod Lenino.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie