Brat Pit Napisano 10 Lipiec 2009 Autor Napisano 10 Lipiec 2009 Proszę o pomoc w stwierdzeniu oryginalności Krzyża.Wstążka nieoryginalna, współcześnie doczepiona.Wymiary (bez uszka) 43,5 X 43,5 mm.Uszko nie lutowane.
Pablo.wpl Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 Mam tez taki, powiem ze identyczny ale kolor troszkę inny, ale to pewnie czyściłeś go czymś mocnym i dlatego. poza tym jest ok
Brat Pit Napisano 11 Lipiec 2009 Autor Napisano 11 Lipiec 2009 Niczym nigdy nie czyściłem, taki do mnie trafił. Mam go od dwudziestu pięciu lat po wielu latach o nim sobie przypomniałem.Krzyże z 1943 rokiem są nieczęsto spotykane, czy ktoś się orientuje w jakiej ilości były nadane?
coriolan Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 W dniu 22 grudnia 1944 roku dekretem Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego przyjęto Krzyż Walecznych jako odznaczenie wojenne w Polsce Ludowej. Należy przy tym dodać, że już w dniu 11 listopada 1943 roku rozkazem nr 3 dowódca 1 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych w ZSRR gen. Zygmunt Berling odznaczył 46 żołnierzy 1 Dywizji Piechoty im. Tadeusza Kościuszki za czyny męstwa dokonane w czasie bitwy pod Lenino w dniach 11-13 października 1943 roku. Krzyż Walecznych początkowo nadawany był przez dowódcę 1 Korpusu, później 1 Armii WP, a po wyzwoleniu części ziem polskich na Naczelnego Dowódcy WP. Od 1947 roku odznaczenie było nadawane przez Radę Państwa. Łącznie w latach 1943-1985 nadano około 40 tys. Krzyży Walecznych." /z wikipedii/
coriolan Napisano 11 Lipiec 2009 Napisano 11 Lipiec 2009 darzają się Krzyże Walecznych z datą 1943 i orzeł na tarczy posiada koronę – są to krzyże wykonane w ZSRR i nadane żołnierzom za bitwę pod Lenino. Na rewersie krzyża wytłoczony jest wieniec z liści wawrzynowych, na ramionach poziomych jest napis WALE – CZNYM, na pionowych miecz obusieczny skierowany ostrzem ku górze.Wstążka odznaczenia jest pąsowa o szerokości 40 mm z białymi paskami szerokości 8 mm po bokach."
pawelsamotyha Napisano 13 Lipiec 2009 Napisano 13 Lipiec 2009 Mozesz sie cieszyc to jest rzadki okaz no i oczywiscie dobry
Brat Pit Napisano 14 Lipiec 2009 Autor Napisano 14 Lipiec 2009 Dziękuję za informacje. Rozumiem, iż najprawdopodobniej posiadacz tego Krzyża otrzymał go za udział w bitwie pod Lenino.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.