Skocz do zawartości
  • 0

Fragment cynkowego świecznika?

Mj

Pytanie

Napisano

Fancik znaleziony na prywatnym polu w rej. nieistniejącego już kościoła. Sugerowano mi iż może to być fragment świecznika jednak zastanawia mnie szklany element widoczny na następnym zdjęciu.Ponadto z przedmiotu wydostaje się dziwna sybstancja widoczna na 3i4 fot.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Fancik znaleziony na prywatnym polu w rej. nieistniejącego już kościoła. Sugerowano mi iż może to być fragment świecznika jednak zastanawia mnie szklany element widoczny na następnym zdjęciu.Ponadto z przedmiotu wydostaje się dziwna sybstancja widoczna na 3i4 fot.

Napisano

Na tym samym poletku wyskoczył ciekawy krzyżyk z gwintem. Ktoś wie do czego je stosowano.Dzięki za wszelkie sugestie.

Napisano
Dzięki.Czyli tak jak sądziłem. Litery na drugiej stronie: OV.WI oraz .VHS. (nie pasuje mi tu ten drugi skrót;))Jak zauważyłem u" występuje w napisach jako v". Poza tym na drugiej stronie jest jakaś postać lub scenka lecz nie do odczytania. A jeśli chodzi o 1 stronę to może i jest to baranek, zastanawia mnie tylko jego długi ogon:)Goldbaum a wiesz może czym mógł być ten krążek gdyż jak pisałem wcześniej otworki zostały wg mnie dorobione później. Pozdrawiam.
Napisano

Jak stwierdził mój znajomy, ciecz widoczna na fot.3 przypomina mu w zapachu kadzidło-pasowałoby to do miejsca znalezienia. A teraz mam prośbę odnośnie obecnego fancika, który wyskoczył na tym samym polu. Widać, że ktoś zrobił z niego medalik, ale czym był wcześniej? Może ktoś wie. Ja wiem tyle, że na pewno ma związek podobnie jak powyższe fanty z kościołem. Jak dotąd udało mi się przetłumaczyć fragment napisu po łacinie Agnus dei qui..." czyli aranek boży który..."Szukałem czegoś o gładzeniu grzechów świata", ale jakoś nie pasowało po przetłumaczeniu.Może jest wśród Was jakiś znawca łaciny? Dodam jeszcze,że w środku widoczny pies lub wilk(tak przynajmniej wygląda)mający nad głową promienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie