Skocz do zawartości
  • 0

Odznaka pamiątkowa (?) z Kuby

Zajec

Pytanie

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu.
Jak mi się uda to wstawię lepsze fotki, na razie opisze co i jak. Generalnie 2 twarze na tle flagi kubańskiej ze stylizowaną kotwicą w tle. U góry na wstędze" napis CUBA TERRITORIO LIBRE de AMERICA", na dole natomiast na czerwonym tle litery S.N.T.M.P.". Z tyłu jest ślad po szpilce/agrafce, która była pionowo zamocowana. Znalazłem tego dziwioląga na Wyspie Sobieszewskiej, między II-wojennymi okopami, także i miejsce i głębokość zalegania (ok 25 cm. - nie w ściółce) raczej wyklucza współczesne pochodzenie. Googlując niestety nic konkretnego nie znalazłem na temat tej odznaki".
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji przedmiotu.
Jak mi się uda to wstawię lepsze fotki, na razie opisze co i jak. Generalnie 2 twarze na tle flagi kubańskiej ze stylizowaną kotwicą w tle. U góry na wstędze" napis CUBA TERRITORIO LIBRE de AMERICA", na dole natomiast na czerwonym tle litery S.N.T.M.P.". Z tyłu jest ślad po szpilce/agrafce, która była pionowo zamocowana. Znalazłem tego dziwioląga na Wyspie Sobieszewskiej, między II-wojennymi okopami, także i miejsce i głębokość zalegania (ok 25 cm. - nie w ściółce) raczej wyklucza współczesne pochodzenie. Googlując niestety nic konkretnego nie znalazłem na temat tej odznaki".
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

Napisano
Poniewaz masz gebe Fidela Castro, wiec to chyba musi byc współczesne pochodzenie. Szczegulnie kiedy masz napis pt.CUBA TERRITORIO LIBRE de AMERICA", czyli Kuba - terytorium wolne od Ameryki" i literki S.N.T.M.P.". czyli naj prawdopodobniej el Sindicato Nacional de Trabajadores del Monte de Piedad albo Zwiazek Narodowy Pracownikow Monte de Piedad, banku ktory daje pozyczki biednym i rodzina w potrzebie. Ale zawsze moge sie mylic:)
Napisano

Wydaje mi sie, ze ten znaczek to jeden z wielu wymienianych w ramach wspolpracy bratnich narodow. Pewnie dostawalo sie cos takiego bo byles dzialaczem zwiazku (a nie brales pozyczke). Jeda morda to Fidel a druga to jakis inny komunistyczny swiety. Pewnie jakis DDR-wiec czy Kubanczyk poszedl sie odsikac w lesie, i mu znaczek odpadl (jest pewnie aluminiowy). A w lesie byl w ramach pomocy bratnim naroda, albo byl na jakis miedzy planetarnym zlocie komunistow, lub cos w tym rodzaju. Pozdrawiam!

Napisano
Mam wuja, który w latach 80-tych był kilka lat na Kubie zajęty montażem polskich urządzeń przemysłowych w miejscowych fabrykach.

Twierdził, że zamiast Castro w rozmowach między Polakami mówili Kowalski, co kubańskiej bezpiece zajęło aż 2 tygodnie na rozszyfrowanie...

Na odznace mamy slogan z przemówienia Fidela, a ten za dawnych czasów potrafił tokować i godzin siedem, cały czas na stojaka, bez siusiu.

Cuba Territorio Libre de America oznacza Cuba wolny kraj w Ameryce, częściej spotyka się wersję Cuba Primer Territorio Libre de America czyli CKba pierwszy wolny kraj w Ameryce.

Wieszcz Janusz Szpotański pisał:

Ludzkość to całość, jak wiadomo,
a nie zaś zbiór, gdzie byle homo
może na własną rękę rościć
sobie pretensje do wolności.
Za filozofa idąc radą,
nareszcie sobie to uświadom,
że Wolność właśnie tkwi w przymusie
i z entuzjazmem, poddaj mu się.
By mogła zapanować Równość,
trzeba wpierw wdeptać wszystkich w gówno;
by człowiek był człowieka bratem,
trzeba go wpierw przećwiczyć batem;
wszystko mu także się odbierze,
by mógł własnością gardzić szczerze.
Napisano
El Sindicato Nacional de Trabajadores del Monte de Piedad Krajowy Związek Zawodowy Pracowników Lombardów Pobożności.

Pożyczki pod zastaw na ludzkich warunkach dla biedaków bez lichwiarskich procentów były ważną instytucją katolicką w Ameryce Południowej. Fideliści upaństwowili ją, tak jak u nas ongiś Caristas.
Napisano
Jak napisał M164U jest odznaka związkowa dla członka związku zawodowego.

W latach 80-tych przyjeżdżały do Polski delegacje studentów z ratnich krajów" by podtrzymać na duchu towarzyszy udręczonych kontrrewolucją".

Pamiętam jak u nas w akademiku w wakacje zawitała delegacja komsomolców. Na wkręta poszliśmy z kolegą pogadać z rówieśnikami z wielkiego kraju. Pięknej Lenie pokazywałem banknoty dolarowe a ona się ich bała. Ech Lena, Lenoczka, pewnie teraz wszystko przeliczasz na baksy...
Napisano
Nie bardzo rozumiem ostatnie zdanie... Chodzi Ci o Caritas?
Oni raczej nigdy nie zajmowali sie udzielaniem pozyczek, rowniez nigdy nie byli upanstwowieni.
Caritas (milosierdzie) jest typowa instytucja charytatywna zajmujaca sie glownie pozyskiwaniem i rozdzielaniem darow .
pozdrawiam
Napisano
Ksiądz Piotr Wawrzyniak w zaborze pruskim zakładał Banki Ludowe będące kontynuacją Kas Oszczędności i Pożyczek księdza Stablewskiego. Nie były to latynoskie Lombardy Pobożności, ale coś więcej.

Caristas został upaństwowiony dekretem w roku 1950. Wrócił do Kościoła w 1989.

Komuchy lubią mieć kontrolę nad wszystkim...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie