bass16 Napisano 4 Lipiec 2009 Autor Napisano 4 Lipiec 2009 Witam-prosiłbym o identyfikacje znaleziska. Średnica to ok 22 mm. Z góry dziękuje za pomoc i wasze wypowiedzi. Pozdrawiam :)
coriolan Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 Rozjechane przez pociąg zwłoki carskiego guzika,prawdopodobnie cywilnego
8total4 Napisano 4 Lipiec 2009 Napisano 4 Lipiec 2009 czemu uważasz ze cywilnego?trafnie identyfikujesz, tyle że był to guzik wojskowy piechoty wz.1857.ktoś miał chyba za ciężki młotek" ;)pozdro!
8total4 Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 powiem tak..nie przeczę że mogło tak być..spójrz jednak na to, iż na samych wojskowych guzikach, co sztanca - kształt orła jest różny.Jest to poprostu orzeł imperialny(państwowy)..Używany zarówno przez piechotę rosyjską, jak i przez urzedników, wykluczając pocztę, łączność, celników i sądownictwo..jakie w.g. źródeł są wytyczne, co do guzika grażdanskiego", przeczące iż jest to guzik wojskowy?pozdrawiam!
coriolan Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Oczywiście,że nie jest to guzik wojskowy.Polecam rosyjski opis na pugoviza
bass16 Napisano 5 Lipiec 2009 Autor Napisano 5 Lipiec 2009 Dziękuje za wasze wypowiedzi(tym bardziej że jestem zielony jeśli chodzi o id takich rzeczy). To nie jest mój pierwszy znaleziony carski guzik ale zaintrygował mnie raz płaski kształt( teraz myśle że to poprostu robota pługa :) ) a dwa że składa sie z dwóch warstw(wizerunek orła to właśnie jedna z nich).
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.