a.korbaczewski Napisano 24 Czerwiec 2009 Autor Napisano 24 Czerwiec 2009 Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć lub wskazać, źródło w sieci i nie tylko co do przebiegu frontu lipiec- grudzień 1944 w okolicy Warszawy, w szczególności na odcinku Wyszków Garwolin. Szczególnie okolice Mińska Mazowieckiego, który jest w środku. Cały ten okres jest dla mnie zagadką, tak jakby Niemców tam nie było a Rosjanie zatrzymali się w bezruchu pomiędzy Lublinem a Warszawą.Czy dobrze sobie myślę, że front w zimie ruszył od północy właśnie z okolic Wyszkowa i od południa na Górę Kalwarię itp. Ale. co się działo pomiędzy tymi miejscami, że Armia Czerwona nie mogła dojść, jak niektórzy twierdzą, do Warszawy na początku Powstania. Internet okazuje się jak zwykle wielkim śmietnikiem i jak się szuka szczegółów to trudno znaleźć.
Sobiepan Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Może tu coś znajdziesz:http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=624117#797536
Ejo Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Co do Mińska to został on wyzwolony przez AK w ramach operacji Burza" a następnie sowieci weszli do miasta.
brodaamor Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Pewnie po mojej odpowiedzi post trafi do dołka,ale póki ci piszę.Przed rokiem 1989 historia nasza była fałszowana, po roku 1989 jest fałszowana, ale w drugą stronę. Dopóki prawdy historycznej nie zostaną dowodzić politycy, bądź historycy na zlecenie opcji politycznych, prawda ta nie ujrzy światła dziennego. Co do kwestii poruszonej w tym wątku to należy zacząć od jak najbardziej neutralnego stanowiska czyli Wspomnień żołnierza" Guderiana
ukalek Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Bo chyba faktycznie Rosjanie zatrzymali się w bezruchu, jak to ująłeś. W okolicach Lubartowa podobno siedzieli około 2 tygodnie. Na południowy zachód od Lubartowa. Czy wie ktoś może, kto dokładnie tam odpoczywał"?
ryniol Napisano 24 Czerwiec 2009 Napisano 24 Czerwiec 2009 Poszukaj książki pt. Na przedpolu Warszawy autor Wojciech Kempa. Może nawet w necie znajdziesz pdf. jest trochę opisów potyczek w tamtych rejonach
a.korbaczewski Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 opisane tu (http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=624117#797536) walki mają miejsce 26- 27 lipca. I w tym czasie armia czerwona przekroczyła linię kolejową Mińsk Mazowiecki - Siedlce, ale Siedlce zostały zajęte przez ruskich 31 lipca.
a.korbaczewski Napisano 25 Czerwiec 2009 Autor Napisano 25 Czerwiec 2009 a w Brześciu Niemcy byli do 28 lipca, jeśli się nie mylę.A ruscy w tym czasie już blisko wisły działali.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.