Skocz do zawartości
  • 0

Buteleczka z likierem Cointreau

batoni

Pytanie

Napisano

Witam!

Co to za buteleczka? Znalazłem ją z zawartością - pachnie jak likier. Proszę o jekiekolwiek informacje na ten temat. Z góry dzięki! pzdr

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ciężko powiedzieć... Cointreau to przepis na likier sam w sobie a nie nazwa firmy czy marka... myślę że jedyna podpowiedź to kapsel... a i nie wiem od kiedy takie kapsle a'la polmos były stosowane... raczej powojenny.

Co nie oznacza że nie dobry :D

...i z Wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Cointreau

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 16:16 23-06-2009
Napisano

Witam!

Co to za buteleczka? Znalazłem ją z zawartością - pachnie jak likier. Proszę o jekiekolwiek informacje na ten temat. Z góry dzięki! pzdr

Napisano
a obrączczka była zerwana czy orginalnie zakręcona
generalnie jak by było zamknięte fabrycznie to chyba na miejscu bym wypił
mniam mniam
co do id.
wpisz napisy z kapsla w google i wszystko jasne
Napisano
albo tak:
Truskawki a' la Romanow -
składniki

* 1/2 kg truskawek
* 50 ml likieru Cointreau lub soku z pomarańczy
* 2 łyżki cukru
* 200 ml śmietanki 30-proc. (schłodzonej)
* 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 22-proc. (schłodzonej)
* 1/2 łyżeczki olejku waniliowego (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią)

sposób przygotowania
Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na połówki lub - jeśli są duże - na ćwiartki. Wymieszaj je z cukrem i likierem (albo sokiem), wstaw do lodówki na 4 godziny. Śmietankę (30-proc.) ubij z wanilią. Dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie wymieszaj. Włóż truskawki do miseczek, polej je sosem, w którym się moczyły, i przykryj ubitą śmietaną
Napisano
Figurine ou bouteille COINTREAU en porcelaine de LIMOGES mesurant 28 cm de hauteur et environ 14 cm de large en parfait état pas de fèl ni d'éclat, mais manque le bouchon.

Au cul il est marqué Porcelaine de Limoges made in France", 10203/15000 et le sigle porcelaine France".

Derrière d'après l'original crée par JEAN MERCIER en 1936"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie