Skocz do zawartości

Ile wart i czy warto kupić ten wykrywacz?

valdek1990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jestem początkujący, narazie miałem kilka znalezisk i to bez wykrywacza (wiedziałem gdzie kopać, ale nie miałem sprzętu)

Mam pytanie: czy ten wykrywacz jest coś wart i ile się opłaca za niego dać. Wiem, że wszyscy powiedzą kup ACE 250. Ale nie mam tymczasowo tyle kaski. Dopiero zaczynam, w okolicy tylko kolega z naprzeciwka ma sprzęt i regularnie chodzi, było parę osób z MD-kami, ale z chin nic nie kupię :) Sprzęt widzę na militarkę byłby (chyba) dobry (w mojej okolicy można wykopać wszystko, tu były poligony i magazyny niemieckie...) Tutaj jest link na Alledrogo:

http://www.allegro.pl/item656462354_wykrywacz_metali_tanio.html
Napisano
To jest przemysłowy statyczny wykrywacz. Nieprawdopodobnie prosty analogowiec, ale skuteczny. A w końcu o to chodzi. Zasięg zależy od średnicy cewki jaką ma dołączoną. Posiada prostą ale również bardzo skuteczną dyskryminację progową, bardzo ładnie działającą. Daje mu się w prosty sposób dorobić regulację czułości i w ten sposób nieco dodatkowo poprawić zasięg.
Napisano
To jest przemysłowy statyczny wykrywacz.
Nie
Nieprawdopodobnie prosty analogowiec, ale skuteczny.
Tak
A w końcu o to chodzi. Zasięg zależy od średnicy cewki jaką ma dołączoną.

Posiada prostą ale również bardzo skuteczną dyskryminację progową, bardzo ładnie działającą.
Nie

Daje mu się w prosty sposób dorobić regulację czułości i w ten sposób nieco dodatkowo poprawić zasięg.
Nie wiem
Napisano
Dziwne. A ja mam taki sam i ma dyskryminację. Faktem jest że nie ma napisu z boku, może ten mój to jakiś nieco wyższy model.
Tak czy siak dyskryminacja jest, tylko ustawiona na stałe. Jedna dziura na gałkę w obudowie i mamy regulowaną... :)
Napisano
Najtańszym wykrywaczem którym można już coś głębszego znaleźć jest pulsarIV/jabel (raczej ten pierwszy) Pomijam oczywiście brak dyskryminacji itp. ale jeśli chcesz szukać TYLKO militarki to nie ma nic tańszego. Nie będę opisywał tych wykrywek bo masz multum informacji o nich na forum.
Napisano
Czy ja wiem czy ten jabelek jest taki dobry? Z tego co czytam, to chyba raczej sprzęt nie dla mnie (na mechanice się trochę znam, z elektroniką nie tak dobrze)

Widzę, że są użytkownicy tego sprzętu.. jak się spisywał?
Napisano
Nie wiem jaka jest tego nazwa, bo kupiłem z rozsypaną obudową, niekompletną. Z ciekawości czystej. Liczyłem że cewka będzie kompatybilna z XLT, ale nie jest. Więc tylko naprawiłem i troszkę się pobawiłem i podrasowałem. I byłem zaskoczony, ze tak fajnie działa tak prymitywny układ. Ten mój nadaje coś około 15kHz. Nie sprawdzałem jak sobie radzi w glebie.
Napisano
Valdek...kol. Festung słusznie prawi - w obydwu sprawach przyznaje mu racje. Tym bardziej , że używanego kanarka 150" możesz już nabyć za jakieś 300 zł. Musisz sam zdecydować.
Pozdrawiam
Napisano
I chyba macie racje, wakacje trwają, może uda się coś upolować fajnego. O kanarku myślałem. Nawet dostałem cynk, że na świstaku były nówki po 450zł (i były), no ale się mi nie udało.

Poczekam i kupię Ace. Zdrów!
Napisano
Tak jak napisał kopijnik2 jest to White's Beachcomber4, czyli BC4, produkowany w Szkocji z nieoryginalną cewką. Wykrywacz pracuje jako TR (nadajnik - odbiornik) w VLF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie