valdek1990 Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Napisano 19 Czerwiec 2009 Jestem początkujący, narazie miałem kilka znalezisk i to bez wykrywacza (wiedziałem gdzie kopać, ale nie miałem sprzętu)Mam pytanie: czy ten wykrywacz jest coś wart i ile się opłaca za niego dać. Wiem, że wszyscy powiedzą kup ACE 250. Ale nie mam tymczasowo tyle kaski. Dopiero zaczynam, w okolicy tylko kolega z naprzeciwka ma sprzęt i regularnie chodzi, było parę osób z MD-kami, ale z chin nic nie kupię :) Sprzęt widzę na militarkę byłby (chyba) dobry (w mojej okolicy można wykopać wszystko, tu były poligony i magazyny niemieckie...) Tutaj jest link na Alledrogo: http://www.allegro.pl/item656462354_wykrywacz_metali_tanio.html
festung. Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Valdek daj sobie spokuj dozbieraj kasea na tych poligonach to uważaj na niespodziankipozdro
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 To jest przemysłowy statyczny wykrywacz. Nieprawdopodobnie prosty analogowiec, ale skuteczny. A w końcu o to chodzi. Zasięg zależy od średnicy cewki jaką ma dołączoną. Posiada prostą ale również bardzo skuteczną dyskryminację progową, bardzo ładnie działającą. Daje mu się w prosty sposób dorobić regulację czułości i w ten sposób nieco dodatkowo poprawić zasięg.
kopijnik2 Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 To jest przemysłowy statyczny wykrywacz.Nie Nieprawdopodobnie prosty analogowiec, ale skuteczny. TakA w końcu o to chodzi. Zasięg zależy od średnicy cewki jaką ma dołączoną. Posiada prostą ale również bardzo skuteczną dyskryminację progową, bardzo ładnie działającą. NieDaje mu się w prosty sposób dorobić regulację czułości i w ten sposób nieco dodatkowo poprawić zasięg.Nie wiem
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Dziwne. A ja mam taki sam i ma dyskryminację. Faktem jest że nie ma napisu z boku, może ten mój to jakiś nieco wyższy model.Tak czy siak dyskryminacja jest, tylko ustawiona na stałe. Jedna dziura na gałkę w obudowie i mamy regulowaną... :)
militariusz Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Najtańszym wykrywaczem którym można już coś głębszego znaleźć jest pulsarIV/jabel (raczej ten pierwszy) Pomijam oczywiście brak dyskryminacji itp. ale jeśli chcesz szukać TYLKO militarki to nie ma nic tańszego. Nie będę opisywał tych wykrywek bo masz multum informacji o nich na forum.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Dziwne że dwóch, ze mam, czy że ma dyskryminację? ;)Oto dowód - maskownica panelu od tego wykrywacza:
valdek1990 Napisano 19 Czerwiec 2009 Autor Napisano 19 Czerwiec 2009 Czy ja wiem czy ten jabelek jest taki dobry? Z tego co czytam, to chyba raczej sprzęt nie dla mnie (na mechanice się trochę znam, z elektroniką nie tak dobrze)Widzę, że są użytkownicy tego sprzętu.. jak się spisywał?
Brzęczyszczykiewicz Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Nie wiem jaka jest tego nazwa, bo kupiłem z rozsypaną obudową, niekompletną. Z ciekawości czystej. Liczyłem że cewka będzie kompatybilna z XLT, ale nie jest. Więc tylko naprawiłem i troszkę się pobawiłem i podrasowałem. I byłem zaskoczony, ze tak fajnie działa tak prymitywny układ. Ten mój nadaje coś około 15kHz. Nie sprawdzałem jak sobie radzi w glebie.
krecik wz. 65 Napisano 19 Czerwiec 2009 Napisano 19 Czerwiec 2009 Valdek...kol. Festung słusznie prawi - w obydwu sprawach przyznaje mu racje. Tym bardziej , że używanego kanarka 150" możesz już nabyć za jakieś 300 zł. Musisz sam zdecydować. Pozdrawiam
valdek1990 Napisano 20 Czerwiec 2009 Autor Napisano 20 Czerwiec 2009 I chyba macie racje, wakacje trwają, może uda się coś upolować fajnego. O kanarku myślałem. Nawet dostałem cynk, że na świstaku były nówki po 450zł (i były), no ale się mi nie udało.Poczekam i kupię Ace. Zdrów!
Raned Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Tak jak napisał kopijnik2 jest to White's Beachcomber4, czyli BC4, produkowany w Szkocji z nieoryginalną cewką. Wykrywacz pracuje jako TR (nadajnik - odbiornik) w VLF.
Raned Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Dodam, że automatycznie odrzuca drobne ferromagnetyki np. gwoździe, więc tutaj ma przewagę nad jablem.
Raned Napisano 20 Czerwiec 2009 Napisano 20 Czerwiec 2009 Wykrywacz Brzęczyszczykiewicza to odpowiednik BC60 z dyskryminacją, być może Savo lub występujący pod inną nazwą.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.