Skocz do zawartości

zagadkowa studnia

kobala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Odkrywców

Od pewnego czasu zastanawiala mnie pewna studnia. Stare, opuszczone gospodarstwo. Jedyne w okolicy. A okolica od najdawniejszych czasów to miejsce walk. Napoleońskie, 1 wojenne, 2 wojenne (głównie partyzantka) I na terenie ww. gospodarstwa zagadkowa studnia.
Bez użycia dobrej latarki dna nie widać. Studnia zbudowana z dren. Mniej więcej kopana w okresie miedzywojennym lub wcześniej. Niby wszystko ok, ale... na głębokości ok 8 m rura? kanał? mały korytarz? o wysokości ok 0,5-1m

Dziś rano z użyciem kamery wykonałem pierwszą podróż w głąb ziemi" ;-)Kamerka z latarką na linie i w dół

Schemat na foto. Może uda mi się wrzucić kilka klatek z filmiku

Czy ktoś może wie o co w tym chodzi?

ps. 3 fotki przedstawiają tunel, nie mylić ze studnią.

Coś jeszcze tam leży. Mapnik? Torba skórzna?

Nie wydaje mi się ze na gł. 8m ktoś robił by miejsce na pompe. Pozatym w tamtych czasach cięzko było by o pompe która pociągnie wode z ok. 30m

Być może że jest to miejsce na pompę, wodę pompa może zassac z głębokości jeżeli dobrze paniętam ok. 8 - 8,5 metra, a wytłoczyć do góry coś na wysokość ok. 40 m. gdy lustro wody w studni było poniżej 8 metrów to po prostu opuszczano pompę aby odległość pompy od lustra wody nie była większa niż to wlaśnie 8 metrów, a z tłoczeniem do góry to pompa dawała sobie radę.

może być to też jakaś skrytka lub miejsce do ukrycia ,
jeżeli faktycznie w okolicy dużo się działo - kto wie ...
proponuje penetracje ale z zachowaniem szczególnej ostrożności ,
kilka osób asekuracji i porządną drabinkę sznurową

podróż do wnętrza ziemi" w najbliższą niedziele. Sprzęt juz jest;-) Mysle że drabinka była by troszke ryzykowna, ale naszczęście od kilku lat bawię sie w alpinistyke;-)Pozostaje tylko kwestia trujacych gazów;-( ale chyba takowe zbierają sie gdzieś kolo dna. Na wszelki wypadek maska p-gaz

O wynikach pochwalę się w niedziele wieczorkiem

Może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły???

• 3 weeks later...
Witam
Ja w temacie włażenia do wszelkich dziur pod powierzchnią ziemi.
NIE WOLNO wchodzić w maskach z pochłaniaczem. Tam może wystąpić całkowity brak tlenu. Do wszystkich takich prac używa się albo aparatów powierznych albo tzw. masek do oddychania świeżym powietrzem - jest to maska pgaz z specjalnym zbrojonym wężem najczęściej 15 m długości.
Powinno też być na miejscu urządzenie do wydobycia człowieka głową do góry tj. trójnóg z wciągarką i uprząż.
Dodatkowo min. 3 osoby na powierzchni do asekuracji.
To tyle w sprawach bezpieczeństwa.

Życzę udanej i bezpiecznej eksploracji.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie