lina_90 Napisano 13 Czerwiec 2009 Autor Napisano 13 Czerwiec 2009 Witam! Poszukuję wszelkich informacji na temat 5 armii gen. Żdanowa. Najbardziej interesuje mnie potyczka tej armii w rejonie Stopnicy (woj świętokrzyskie) mapy, linie frontu, Mietel Białoborze.) Za wszelkie informacje będę niezwykle wdzięczny!pozdrawiam.
arturgarret Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 witam w przyszłym tygodniu bede w posiadaniu jakichs starych mapek z tego woj. jak cos to daj mi swojego maila to Ci kilka podesle
wm Napisano 2 Czerwiec 2011 Napisano 2 Czerwiec 2011 Dziwne nie wiedziałem że taka armia tam walczyła i pod takim dowódcą chyba koledze się coś pomyliło lub z pamięci pisał.Chyba chodzi o 5 Armię Gwardii gen. Żadowa niby nie duża różnica ale jednak. Cóż literatury jest dość sporo na temat tej armii. W Wojskowym Przeglądzie Historycznym nr.4 z 1961 jest artykuł autorstwa Żadowa na temat ofensywy styczniowej w 1945 więc i powinno coś być o pozycjach wyjściowych w rejonie o który pytasz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.