Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o id blaszki, nieśmiertelnik?

ar2san

Pytanie

Napisano

Witam! Mam prośbę o identyfikację blaszki. Przypuszczam iż może to być rodzaj nieśmiertelnika ale niewiem tego na 100%. Znalezione zostało na pobojowisku pierwszowojennym. Jest na niej napisane Wr.Ernst.Friar. i ma wymiary 3 cm x 5cm. Z góry dziękuję za pomoc.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam prośbę o identyfikację blaszki. Przypuszczam iż może to być rodzaj nieśmiertelnika ale niewiem tego na 100%. Znalezione zostało na pobojowisku pierwszowojennym. Jest na niej napisane Wr.Ernst.Friar. i ma wymiary 3 cm x 5cm. Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano
Czyli jest to rodzaj nieśmiertelnika? Dziwne jest to iż niema nic oprócz stopnia, imienia i nazwiska. Żadnej jednostki ani nic w tym rodzaju. Patrząc na pruskie nieśmiertelniki były one dość dokładnie opisane. Dzięki za podpowiedż i pozdrawiam!
Napisano
To zapewne nieśmiertelnik co prawda nietypowy ze względu na wielkość.Blaszki z pocz.1 wojny z wybitym tylko imieniem i nazwiskiem trafiają się często.Tabliczka na bagaż z takim układem dziur była by niepraktyczna.
Napisano
Wachtmeister Ernst Frier,stopień wachtmeistera był używany w pruskiej kawalerii i chyba artylerii ,odpowiadał feldfeblowi.
Napisano
Pan googlowski powiedział mi iż skrót wr. odnosi się do słowa wiener czyli wiedeńczyk,wiedeński. Ciekawe czy w tym przypadku odnosi się to do tej blaszki. Wr.Ernst.Frier. - Wiedeńczyk Ernst Frier? Do czego te blaszki mogły być używane? gdzie mocowane? Czy spotkał się ktoś z czymś podobnym?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie