Skocz do zawartości

Biała kurtka pancerna WH

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając stare zdjęcia, znalazłem coś takiego. Teraz zauważyłem, że manekin w gablocie w głębi ma na sobie białą kurtkę pancerną. Zdjęcie pochodzi z muzeum bitwy w Ardenach, w belgijskim La Gleize.
Czy ktoś z koleżeństwa spotkał się z podobną białą kurtką niemieckich wojsk pancernych? A może to kurtka artylerii szturmowej?

Owszem - spotkałem się kilkukrotnie - był to wczesny odpowiednik drelichowego munduru roboczego dla jednostek pancernych i tak jak drelichowe mundury adaptowane były na bluzy polowe, tak samo działo się z tymi mundurami.

Pozdrawiam
Hindus

Raz że zdjęcie powyżej ze Stugiem pochodzi z WAF, a dwa, że są inne zdjęcia białych wrapów", tak z epoki jak i współczesnych kolekcji. Bynajmniej nie przerabianych bluz roboczych, tylko szytych od podstaw kurtek na prywatne zamówienia oficerów.

Spora kolekcja wrapów była oferowana w końcu ubiegłego roku na sprzedaż we Włoszech, między innymi letnie szmaragdowe Denimy" i unikalne białe egzemplarze.
Ceny doszły do dziesiątków tysięcy eur.

A tu link do aukcji dalekowschodniego producenta, od którego nie raz kupowałem - gdyby była potrzeba nabycia repliki w temacie ;)

http://cgi.ebay.com/WWII-GERMAN-WH-PANZER-TEACHERS-TUNIC_W0QQitemZ400054383136QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5d25197220&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=%7C301%3A1%7C293%3A5%7C294%3A30

Broń Boże to nie kryptoreklama, bo nie mam nic wspólnego z oferentem! :)

Pozdro
Hindus

W przypadku białych drelichowych mundurów żołnierskich była to odzież robocza, bo jak Steiner słusznie zauważył koszt produkcji takiego munduru był znacznie niższy niż wełnianego - dlatego wydawany był on żołnierzom do prac koszarowych oraz ćwiczeń na poligonie. Sami Niemcy doszli do przekonania, że biały kolor nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem do tego celu i późniejsze drelichowe mundury robocze miały kolor szary, szarozielony. I między innymi dlatego (pomijam kwestię wygody chodzenia w nich w wysokich temperaturach) zaczęto adaptować je również na bluzy polowe.

W przypadku oficerskich białych bluz drelichowych większe znaczenie miała estetyka i chęć wyróżnienia się.
Zwłaszcza, że teoretycznie w okresie letnim (a dokładniej od 1.04 do 30.09) oficerom przysługiwało prawo do noszenia białego munduru służbowego (kurtki czterokieszeniowej) - niewykluczone, że na tej kanwie część oficerów wojsk pancernych / artylerii szturmowej dla “lansu” zaadaptowała sobie na ten cel białe kurtki drelichowe. Wersja galowa na pewno to nie była!

Pozdrawiam
Hindus

zaadaptowała sobie na ten cel białe kurtki drelichowe"

Nie tylko adoptowała.

Bardziej wymagający oficerowie (i mający grubszy portfel) zamawiali sobie prywatnie takie kurtałki z normalnej bawełny o gładkim splocie.

Poza oficerskim cool i fashion" na tyłach to do niczego bardzo się taka kurtka nie nadawała. Widoczna z daleka na linii (i ściągające uwagę) oraz uciążliwe w użytkowaniu (łatwe do zabrudzenia, a nie tak łatwo od razu wyprać).
Tylko do celów galowo-reprezentacyjno-fotograficznych.

Podobnie jak z letnimi białymi okragłymi (visor") czapkami podoficerów i oficerów luftwaffe - dobre na gorący klimat, słońce i do podkreślenia stopnia wojskowego - i nic ponadto. Doskonały cel z daleka dla strzelców i zdekamuflowanie wobec obserwacji wroga żołnierzy wyższych stopni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie