Steiner7 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Przeglądając stare zdjęcia, znalazłem coś takiego. Teraz zauważyłem, że manekin w gablocie w głębi ma na sobie białą kurtkę pancerną. Zdjęcie pochodzi z muzeum bitwy w Ardenach, w belgijskim La Gleize.Czy ktoś z koleżeństwa spotkał się z podobną białą kurtką niemieckich wojsk pancernych? A może to kurtka artylerii szturmowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 10 Czerwiec 2009 Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Owszem - spotkałem się kilkukrotnie - był to wczesny odpowiednik drelichowego munduru roboczego dla jednostek pancernych i tak jak drelichowe mundury adaptowane były na bluzy polowe, tak samo działo się z tymi mundurami.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 10 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwiec 2009 Ok, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostwid Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 coś w temaciePozdrawiam Ostwid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Raz że zdjęcie powyżej ze Stugiem pochodzi z WAF, a dwa, że są inne zdjęcia białych wrapów", tak z epoki jak i współczesnych kolekcji. Bynajmniej nie przerabianych bluz roboczych, tylko szytych od podstaw kurtek na prywatne zamówienia oficerów. Spora kolekcja wrapów była oferowana w końcu ubiegłego roku na sprzedaż we Włoszech, między innymi letnie szmaragdowe Denimy" i unikalne białe egzemplarze.Ceny doszły do dziesiątków tysięcy eur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 To jeszcze mam pytanko, czy biały materiał mógł być drelichem HBT, splot w jodełkę, czy wcześniejszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Były i z HBT jak i innych materiałów - obok oficer w białym prywatnie zamówionym wrapie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Tu znowu z HBT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Tu znowu kolejna wersja nie HBT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Biały wrap HBT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 tu HBT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 A tu link do aukcji dalekowschodniego producenta, od którego nie raz kupowałem - gdyby była potrzeba nabycia repliki w temacie ;)http://cgi.ebay.com/WWII-GERMAN-WH-PANZER-TEACHERS-TUNIC_W0QQitemZ400054383136QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item5d25197220&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=%7C301%3A1%7C293%3A5%7C294%3A30Broń Boże to nie kryptoreklama, bo nie mam nic wspólnego z oferentem! :)PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Wielkie dzięki za informację. Nie ma to jak biały mundur do brudnego czołgu:)))Choć jako ewentualny mundurek wyjściowy, jest wyjątkowo szykowny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 11 Czerwiec 2009 Share Napisano 11 Czerwiec 2009 Otóż to z tą szykownością.Chociaż mnie bardziej podobają się szmaragdowe wrapy Denim". Przepiękny odcień zieleni + mundur na letnie temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwiec 2009 He, mam kopię takowegoż, w ślicznym oczojebnym, turkusowym kolorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 To ja jeszcze jedno dorzucę – oficerowie artylerii szturmowej.PozdroHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 niestety. białe nie wyszczupla :(((( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 No OK, fajne maja te biale mundurki, tylko wytlumaczcie mi panowie jedna rzecz ... do czego to mialo słuzyc ?? do lansu ?? :-) czy moze miało to jakies wytłumaczenie praktyczne ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 12 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Jeśli to miał być mundur-drelich roboczy, to dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest tani koszt niefarbowanego materiału. A może jest jeszcze jakieś inne wytłumaczenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 12 Czerwiec 2009 Share Napisano 12 Czerwiec 2009 Albo jakaś galowa wersja??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 W przypadku białych drelichowych mundurów żołnierskich była to odzież robocza, bo jak Steiner słusznie zauważył koszt produkcji takiego munduru był znacznie niższy niż wełnianego - dlatego wydawany był on żołnierzom do prac koszarowych oraz ćwiczeń na poligonie. Sami Niemcy doszli do przekonania, że biały kolor nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem do tego celu i późniejsze drelichowe mundury robocze miały kolor szary, szarozielony. I między innymi dlatego (pomijam kwestię wygody chodzenia w nich w wysokich temperaturach) zaczęto adaptować je również na bluzy polowe.W przypadku oficerskich białych bluz drelichowych większe znaczenie miała estetyka i chęć wyróżnienia się.Zwłaszcza, że teoretycznie w okresie letnim (a dokładniej od 1.04 do 30.09) oficerom przysługiwało prawo do noszenia białego munduru służbowego (kurtki czterokieszeniowej) - niewykluczone, że na tej kanwie część oficerów wojsk pancernych / artylerii szturmowej dla “lansu” zaadaptowała sobie na ten cel białe kurtki drelichowe. Wersja galowa na pewno to nie była!PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Czerwiec 2009 Share Napisano 13 Czerwiec 2009 zaadaptowała sobie na ten cel białe kurtki drelichowe"Nie tylko adoptowała.Bardziej wymagający oficerowie (i mający grubszy portfel) zamawiali sobie prywatnie takie kurtałki z normalnej bawełny o gładkim splocie.Poza oficerskim cool i fashion" na tyłach to do niczego bardzo się taka kurtka nie nadawała. Widoczna z daleka na linii (i ściągające uwagę) oraz uciążliwe w użytkowaniu (łatwe do zabrudzenia, a nie tak łatwo od razu wyprać).Tylko do celów galowo-reprezentacyjno-fotograficznych. Podobnie jak z letnimi białymi okragłymi (visor") czapkami podoficerów i oficerów luftwaffe - dobre na gorący klimat, słońce i do podkreślenia stopnia wojskowego - i nic ponadto. Doskonały cel z daleka dla strzelców i zdekamuflowanie wobec obserwacji wroga żołnierzy wyższych stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.