armand Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Na pewnej konferencji archeologicznej służba mundurowa zajmująca się ściganiem przestępstw przeciwko zabytkom demonstrowała na prezentacji komputerowej właśnie zasięgi wykrywacza powiązane z zabytkami. Na szczęści były to zasięgi wykrywacza MD. Co logicznie nie przechodzi przez głowę zwykłemu człowiekowi, na pewno przejdzie przez głowę jakiemuś służbiście. W internecie należy również unikać skojarzeń wykrywacz z zabytkami. Internet czytają również niedouczeni dziennikarze, otrzymujący zlecenia napisania artykułów przeciwko poszukiwaczom. Miałem telefony od podpuszczających" mnie dziennikarzy, jak również byłem anonimowym bohaterem ich artykułów. Jedni, uczciwi dziennikarze w rozmowie przyznawali się w jakim celu dzwonią, inni nie. Np. kiedyś zadzwoniła anonimowa dziennikarka z zapytaniem co ma zrobić ze znalezionym zabytkiem moim wykrywaczem. A w artykule przeinaczyła moją wypowiedź. Także polecam uważać co się pisze publicznie, jakie się fotki pokazuje, a w szczególności w Odkrywcy, gdzie nie można później edytować treści.Co do dyskryminacji to działa dobrze, polecam zawsze przeczytać instrukcję obsługi. Dobrze jest rozróżniana moneta od kapsla, co w zachodnich wykrywkach jest wyjątkowością.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Zawsze byłem przeciwnikiem testów powietrznych i nadal jestem - w przypadku drobnych przedmiotów, z funkcja dyskryminacji.Jednak w jednym przypadku testo powietrznym trzeba przyznać rację - w testach na duża militarkę, dla wykrywaczy all metal.Dlaczego tak jest.Wykrywacze charakteryzują się 2 w zasadzie niezależnymi parametrami:1. czułością2. zdolnością rozpoznawania rodzajów obiektów (materiałów).Pierwszy parametr jest dużo łatwiejszy do realizacji. Stąd liczne proste lub nawet bardzo proste konstrukcje analogowe, które dobrze sobie radzą z wykrywaniem metali w ogóle, a w szczególności żelastwa. Prospectora zdecydowanie należy zaliczyć do czułych wykrywaczy w kategorii statyków. Ustępuje XLT, ale... wygrywa z Proximą(!) według moich obserwacji. Choć Proxima oferuje wyższy komfort obsługi, jako wykrywacz sterowany cyfrowo, o czym dalej.Jeśli chodzi o zdolność wyławiania kolorowych dupereli z ziemi, to niestety analogowce generalnie przegrywają z klasą wykrywaczy sterowanych cyfrowo. Przyczyną tego jest, ze układy sterowane mikroprocesorem maja zwykle umiejętność adoptowania lub adoptowania SIĘ do warunków glebowych a przede wszystkim inaczej zbudowany jest w nich układ dyskryminacji. A dokładnie - wcale nie jest zbudowany, przez co nie ogranicza wzmocnienia układu dla różnych obiektów. Dyskryminacja polega na wyliczeniu, jaki obiekt jest pod cewką i zaszufladkowaniu dobry-zły, a charakterystyka wzmocnienia dla wszystkich obiektów pozostaje w zasadzie stała, bez względu na sposób ustawienia dyskryminacji. Jakość pracy takiego wykrywacza zależy nie tylko od wzmocnienia, ale również od zdolności obliczeniowych.Testy powietrzne są nieadekwatne do sprawdzania czułości na kolorowe drobiazgi, ale nadają się do porównania czułości UKŁADU w trybie all metal. Ponadto sa proste do przeprowadzenia, ponieważ temperatura i wilgotność powietrza nie ma mierzalnego wpływu na zdolność wykrywania obiektów, podczas gdy mała zmiana dowolnego parametru gleby ma na zdolność wykrywania zakopanych w niej przedmiotów wpływ od zauważalnego po ogromny.Dlatego nie róbcie testów dynamików z fruwajacymi monetami, ale testy na 20l kanister ustawiony na stole w ogródku dla wykrywaczy na militarkę jak najbardziej można robić. Jeszcze jedna uwaga - można w ten sposób porównywać wykrywacze pracujące w oparciu o tę samą zasadę działania (np VLF-y statyczne na zbliżonej częstotliwości nadawczej, albo oddzielnie, impulsiaki).
carabus Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Suchy - a i owszem miałem doczynienia. Rok i chwatit - sprzęt nawet ujdzie ale to ma być PRZYJEMNOŚĆ to trochę tak jak z fiatem 126p - tez na miejsce dowiezie. Zresztą do tej pory mam jeszcze wykrywkę kupioną na Świerczewskiego - pancerna dwa pokrętła - wciąz działa ale ... no właśnie
armand Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Firma ze Świerczewskiego w W-wie wyprowadziła się około 1995r. To już 14 lat temu, no i ... wykrywacz działa :)
Brzęczyszczykiewicz Napisano 11 Czerwiec 2009 Napisano 11 Czerwiec 2009 Oczywiście: adaptowania a nie adoptowania :)
longwood Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 może moderator ufunduje nagrodę dla tego kto pierwszy napisze posta na temat..?
armand Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 Na temat- powtórzenie:abawę" należy zacząć od przeczytania instrukcji obsługi. Jak się jej nie ma, to należy zwrócić się do producenta, wysyła bezpłatnie. Można również wysłać wykrywacz do producenta celem sprawdzenia.Instrukcja w skrócie: należy chwilowo przycisnąć przycisk D [dyskryminacja], zaświeci się czerwona dioda, gałka Dyskryminacja powinna być ustawiona na ok. 5, próg dźwięku na ledwo słyszalny dźwięk, czułość na max, praca Stat.
longwood Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 faktycznie armand,Twój post dogłębnie wyjajaśnia jak sprzęt spisuje się na łąkach i w lasach:-)
suchy84 Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 Ja tam jestem zadowolony. Ustawienie trzoszkę czasu mi zajęło (dwa wyjscia w las) ale to wszystko kwestia wyczucia prospectora. Wystarczy go posłuchać a wszystko stanie się jasne.
carabus Napisano 13 Czerwiec 2009 Napisano 13 Czerwiec 2009 Armandzie - działa owszem ale... możesz wierzyć lub nie jest to idealny sprzęt to zniechęcania potencjalnej konkurencji - idę gdzie z kimś nowym daję Twój sprzęt - tłumacząc prostote jego obsługi:) mało kto to przetrzymuje - no ale cóz taka ta jest ta dzisiejsza młodzież...
wukashi Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Witam wszystkich obecnych na tym forum.Mam jedno pytanko odnośnie tego wykywacza, czy można go zasilić akumulatorem żelowym 12V/2,3Ah , czy nic mu sie nie stanie po podłączeniu takiego napięcia.Za wszelkie info serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
armand Napisano 5 Lipiec 2009 Napisano 5 Lipiec 2009 Można, na dwa ZEWNĘTRZE przewody wtyku baterii do płytki. Czerwony jest plusem, czarny minusem.UWAGA! ODWROTNE PODŁĄCZENIE KOŃCÓWEK AKUMULATORA {ZASILANIA} ZWIĄZANE JEST Z USZKODZENIEM PŁYTKI STEROWNIKA, CO WIĄŻE SIĘ Z NAPRAWĄ PŁATNĄ, NIE OBJĘTĄ GWARANCJĄ. UŻYTKOWNIK ROBI TO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ.
wukashi Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Rozumiem i dziękuję za informację.Jestem obeznany z elektroniki ponieważ zajmuję się nią od kilku lat (ok.7lat)i o podłączenie nie obawiam się, tylko chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość podłączenia akumulatora.W najbliższym czasie zamierzam kupic ten wykrywacz bo mnie bardzo zainteresował, wcześniej miałem wykrywacz Jabel który sobie sam złożyłem, po okresie 2 lat chodzenia na wykopki wkońcu pada elektronika a juz mi sie z tym nie hce bawić ponieważ nie mam zabardzo czasu.A pański wykrywacz wydaje mi się być idealny dla mnie .Pozdrawiam.
armand Napisano 6 Lipiec 2009 Napisano 6 Lipiec 2009 Dobry wybór, Prospector jest najlepiej sprzedającym się wykrywaczem tego producenta.
wukashi Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Zapomniałem dodac że, wpływ na moją decyzje miało ten fakt iż producent tego wykrywacza udziela naprawy niezależnie czy jest on na gwarancji czy też nie, co nie każdy producent jest w stanie zaoferować.
lew_1988 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Rutus naprawia i to bardzo chętnie wszystkie swoje wykrywacze praktycznie po kosztach czesci zamniennych, w sumie to wychodzi bardzo tanio. Z zachodnimi jest już różnie.
lew_1988 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Naprawia oczywiście po gwarancji jak i w trakcie ( wtedy za darmo jak to na gwarancji) -ja popsułem mechanicznie podstawę wyswietlacza ze swojej winy i wymieniono mi to szybko i tanio.
wukashi Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 No to dobrze wiedzieć, ale i tak jestem prekonany do wykrywacza prospector gdyż na mój gust jest analogowy", oznacza to że nie ma wyświetlacza LCD który pochłania dużo prądu,tylko diody które pobierają max. 20mA prądu, a co za tym idzie dłuższy czas spędzony na poszukiwaniach.
Brzęczyszczykiewicz Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Współczesne diody świecące odpowiedniej klasy świecą bardzo jasno już przy 3mA. Wyświetlacz graficzny taki jak w XLT pobiera około 4mA. Wyświetlacz dedykowany segmentowy, taki jak np w ACE pobiera ułamki mA.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.