Skocz do zawartości
  • 0

ID ŁUSKI

P1209

Pytanie

Napisano
Panowie, zwracam się do Was z pytaniem. Widziałem łuskę od Mausera, która na dnie nie miała żadnych oznaczeń. Jak to rozumieć? Często występuje taka sytuacja? Zaznaczam, że dno łuski zostało porządnie oczyszczone.
Będę wdzięczny za informację. Serdecznie pozdrawiam.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dodaję zdjęcia. Sugestja jakoby była to łuska szkoleniowa jest bardzo rozsądna. Znaleziona została na dawnym poligonie.

Napisano

Jednoczeęnie proszę wprawionych Kolegów o pomoc przy identyfikacji tej łuski. Mauser, symbole: X, 90, K. Dzięki wielkie.

Napisano
Zapewniam, że to tylko wrażenie na zdjęciu. Wysokość 57 mm, śrenica ok. 12 mm. Nie dysponuję suwmiarką, więc zapewne jest to książkowe" 11,95 mm. Dzięki wielkie za identyfikację drugiej łuski. Pzdr.
Napisano
Jeszcze małe sprostowanie dotyczace pochodzenia łuski nieoznakowanej. Przepraszam za pomyłkę, nie została znaleziona na byłym poligonie, lecz w rejonie walk Powstańców Wielkopolskich, również w tym samym miejscu skąd pochodzi druga przedstawiona przeze mnie.
Napisano
ale co mierzyłeś - dół czy górę ?
jeżeli mówimy o typowej łusce Mauser, mamy na myśli jej kaliber - czyli 7,92 x 57 Mauser

myślę, że twój wymiar 11,95 mmm, to dolny wymiar i ..... jeżeli chodzi o standartową łuskę Mauser - bez bić - nie potrafię ci pomóc.
może gdybym w realu ją zobaczył .....
ja mam na tyle w tym temacie :)

zdrów !
Napisano
Tyfus,różnice które dostrzegłeś są spowodowane różną odległością obiektywu od łuski lub tym że Kopijnik2 użył do porównania fotek 1 i 4.

Saluto!
Napisano
Panowie, zwracam się do Was z pytaniem. Widziałem łuskę od Mausera, która na dnie nie miała żadnych oznaczeń. Jak to rozumieć? Często występuje taka sytuacja? Zaznaczam, że dno łuski zostało porządnie oczyszczone.
Będę wdzięczny za informację. Serdecznie pozdrawiam.
Napisano
Mausery bez bić to widziałem szkolne :
bjar_1 mam prosbę - rzuć światło mnie niedouczonemu i zapodaj jakiś link do takich Mauserów. z góry dzięx :)
człowiek uczy się całe życie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie