Skocz do zawartości

Uruchomienie GPS w Ozi CE 2.0 (JAK)?

Hagen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich
Mam pytanie czy ktoś mógłby powiedzieć mi co i jak trzeba właczyć w Programie Ozi CE 2.0 aby nawigacja zaczęła chodzic na wgranej mapie.(Krok po kroku )
Pozdrawiam Hagen
Napisano
sprzęt nie ważny
pytanie jakie mapy wgrywasz i czy je skalibrowałes
jeżeli skalibrowałeś mape to masz a pliki
ozfx2 i ozf.map
te dwa pliki kopiujesz do nawigacji lub na karte SD
potem w ozim klikasz open map i włacz gps ipo chwili powiniem ci znaleźć pozycje
Napisano
talgo-sprzęt jak najbardziej ważny-zależy jaka wersja Ozi i na jakim sprzęcie-nie wszystkie wersje działają na wszystkich sprzętach jak należy-część nowszych wersji Oziego po prostu ma problem z konfiguracją portów i nie widzi GPS. Stąd moje pytanie.

Hagen-nie powiedziałeś w czym leży problem-czy Ozi po prostu nie widzi GPS i nie zaczyna śledzenie czy problem leży z konfiguracją map?
Napisano
hmm może masz racje że starsze wersje oziego maja problem z portami ale mysle ze wersja 2.19 i ta najnowsza niebieska
sa w porzadku i przy najmniej u mnie sam wyszukał otwarty port gps

hagen podaj całą nazwe urzadzenia bo nie wszystkie GPS chodza na tym samym porcie i jeżeli komus na top mapie chodziło na com 8 u ciebie moze to byc com 7
sprubuj com7(auto) i zobacz czy ruszy
Napisano
Dodam ze swojej strony jeszcze-przepróbuj starszą wersję Ozi-mi nie działa sygnał na nowszych wersjach-a stara chodzi pięknie.

Jeszcze jedno zauważyłem-jeśli program pokazuje że iby" łączy się z gps'em a nie śledzi na mapie, zostaw urządzenie na dłuższy czas w tym stanie-jeśli po godzince nie załapie sygnału to znaczy że problem leży w konfiguracji. Dlaczego-nie wiem-ale czasem mój Ozi próbował połączyć się z satelitą, błędu nie wyrzucał żadnego-a mimo to nic nie chodziło. Ale zostawiłem go w stanie czuwania, chodzę dalej po lesie, za 30 min patrzę znów-nic-ale po godzince-załapał, i od tej pory działał świetnie. Zawsze należy zostawić margines na tzw. złośliwość rzeczy martwych" :)

Kolega miał to samo ale w Garminie na symbianie. Powiedz jakie masz ustawienia na portach.
Napisano
ot głupie pytanie a odblokowałeś sprzęt ?
może wina leży po stronie tego że twój sprzet ma win CE 4.2
a nie 5.0 są to w miare dobre sprzęty ale ciężkie do opanowania
a jak nie to
Potraktuj ja jak kobietę:
Przemawiaj delikatnie acz stanowczo próbuj poszukać pewnego punktu który jeśli znajdziesz i poruszysz ona zacznie mięknąć pod twoim dotykiem a wtedy trącaj wszystkie struny tak aby grała jak zechcesz;) w końcu się uda a jeżeli nie..zawsze pozostaje zmiana na inny model:)
Napisano
Posiadam Palmtopa Yakumo delta 300 GPS
Windows Mobile 2003 Second Edition
Antena GPS zamontowana fabrycznie
mapy mam skalibrowane
Ale w tym problem że kiedy wciskam ikone GPS" po wgraniu mapy
to po 40 sek. wyskakuje ze nie moze się połaczyć.
Czy do tego modelu może pasować inny Ozi cE niż 2.0
Robiłem zgodnie ze wskazówkami na topmap.pl ale i tak nie wyszło.
Prosze o pomoc ponieważ w tych sprawach jestem zielony. :(
Pozdrawiam Hagen
Napisano
koniecznie zainstaluj aplikację franson GPS gate, u mnie na omni z windowsem ce to pomogło, bez tego automapa łapała fixa po 20-30min a ozi wcale...
Napisano
No właśnie najśmieszniejsze jest to że mapa polski z kwietnia tego roku ( automapa)działa bez problemu łapie sygnał i już pokazuje gdzie jestem i własnie nie wiem co mam zrobic z OZim :(
Napisano
nie wspomne ktora to byla wersja oziego - nie instalowala sie w calosci i wtedy nie dzialalo - sproboj zrobic reinstalacje, ewentualnie hard reset i zainstaluj ponownie
  • 5 weeks later...
Napisano
Witam mam jeszcze jedno pytanko.
Kiedy właćzy mi sie GPS w Ozim to rónierz pojawia sie czerwona strzałka i pokazuje ślad tam gdzie chodziłem.
Pytanie: jak ta scieżke wymazać.
2 pytanie jak dodać punkt na mapie zeby nawet jak wyłącze Oziego to potem cały czas był.
Pozdrawiam
Hagen
Napisano
Z wymazaniem ścieżki sprawdź ( dawno tego nie robiłem, więc mogę się mylić ):
Vie"
następnie
Tracks"
i wyłącz opcję
Show".

Dodawanie punktu:
Waypoints"
następnie
create wp at position".
Sv
Napisano
do tomala_kikol srry, ale staciłem kontakt z tym wątkiem, napisz na pmf1@poczta.onet.pl co konkretnie potrzebujesz a postaram się pomoc
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam Szanownych Forumowiczów:)
Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi pomóc w skalibrowaniu mapy do Ozi??? Nie wiem co robię źle, ale jak próbowałem skalibrować mapę siatka zawsze wychodzi źle:( Pozdrawiam tomala_kikol
Napisano
jak to ładnie wyglada, jak ktos ma pojęcie jak to wszystko ogarnąc, niestety dla mnie te wszystkie nowosci to wielkie pytania, dziecko pewnie szybciej by to zrobilo, co ja probuje juz od 2 dni. Mam garmina i próbuje wgrac stare mapy, chyba zle kalibruje, bo wprawdzie mapa sie wgrywa do nawigacji, lecz nie moge jej pozniej powiekszyc, gdyz jak pisze- za duzy obrazek...
czy jest ktos cierpliwy?...
Napisano
http://www.compuservpl.info/gps/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=47

Kalibruje się identycznie jak niemieckie mapy 25k-różnica wynika jedynie w ustawieniach w programie-o czym w linku powyżej.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:49 12-08-2009

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie