Hagen Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Napisano 4 Czerwiec 2009 Witam wszystkichMam pytanie czy ktoś mógłby powiedzieć mi co i jak trzeba właczyć w Programie Ozi CE 2.0 aby nawigacja zaczęła chodzic na wgranej mapie.(Krok po kroku )Pozdrawiam Hagen
Swiety82 Napisano 4 Czerwiec 2009 Napisano 4 Czerwiec 2009 1. Sprzęt-rodzaj2. Rodzaj GPS z jakiego korzystasz(połączenie)3. Kalibrowałeś mapy?
talgo Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 sprzęt nie ważny pytanie jakie mapy wgrywasz i czy je skalibrowałesjeżeli skalibrowałeś mape to masz a plikiozfx2 i ozf.mapte dwa pliki kopiujesz do nawigacji lub na karte SDpotem w ozim klikasz open map i włacz gps ipo chwili powiniem ci znaleźć pozycje
Swiety82 Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 talgo-sprzęt jak najbardziej ważny-zależy jaka wersja Ozi i na jakim sprzęcie-nie wszystkie wersje działają na wszystkich sprzętach jak należy-część nowszych wersji Oziego po prostu ma problem z konfiguracją portów i nie widzi GPS. Stąd moje pytanie.Hagen-nie powiedziałeś w czym leży problem-czy Ozi po prostu nie widzi GPS i nie zaczyna śledzenie czy problem leży z konfiguracją map?
talgo Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 hmm może masz racje że starsze wersje oziego maja problem z portami ale mysle ze wersja 2.19 i ta najnowsza niebieska sa w porzadku i przy najmniej u mnie sam wyszukał otwarty port gpshagen podaj całą nazwe urzadzenia bo nie wszystkie GPS chodza na tym samym porcie i jeżeli komus na top mapie chodziło na com 8 u ciebie moze to byc com 7sprubuj com7(auto) i zobacz czy ruszy
Swiety82 Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 Dodam ze swojej strony jeszcze-przepróbuj starszą wersję Ozi-mi nie działa sygnał na nowszych wersjach-a stara chodzi pięknie.Jeszcze jedno zauważyłem-jeśli program pokazuje że iby" łączy się z gps'em a nie śledzi na mapie, zostaw urządzenie na dłuższy czas w tym stanie-jeśli po godzince nie załapie sygnału to znaczy że problem leży w konfiguracji. Dlaczego-nie wiem-ale czasem mój Ozi próbował połączyć się z satelitą, błędu nie wyrzucał żadnego-a mimo to nic nie chodziło. Ale zostawiłem go w stanie czuwania, chodzę dalej po lesie, za 30 min patrzę znów-nic-ale po godzince-załapał, i od tej pory działał świetnie. Zawsze należy zostawić margines na tzw. złośliwość rzeczy martwych" :)Kolega miał to samo ale w Garminie na symbianie. Powiedz jakie masz ustawienia na portach.
talgo Napisano 5 Czerwiec 2009 Napisano 5 Czerwiec 2009 ot głupie pytanie a odblokowałeś sprzęt ?może wina leży po stronie tego że twój sprzet ma win CE 4.2a nie 5.0 są to w miare dobre sprzęty ale ciężkie do opanowaniaa jak nie toPotraktuj ja jak kobietę: Przemawiaj delikatnie acz stanowczo próbuj poszukać pewnego punktu który jeśli znajdziesz i poruszysz ona zacznie mięknąć pod twoim dotykiem a wtedy trącaj wszystkie struny tak aby grała jak zechcesz;) w końcu się uda a jeżeli nie..zawsze pozostaje zmiana na inny model:)
Hagen Napisano 5 Czerwiec 2009 Autor Napisano 5 Czerwiec 2009 Posiadam Palmtopa Yakumo delta 300 GPSWindows Mobile 2003 Second EditionAntena GPS zamontowana fabrycznie mapy mam skalibrowaneAle w tym problem że kiedy wciskam ikone GPS" po wgraniu mapyto po 40 sek. wyskakuje ze nie moze się połaczyć.Czy do tego modelu może pasować inny Ozi cE niż 2.0Robiłem zgodnie ze wskazówkami na topmap.pl ale i tak nie wyszło.Prosze o pomoc ponieważ w tych sprawach jestem zielony. :(Pozdrawiam Hagen
pmf1 Napisano 6 Czerwiec 2009 Napisano 6 Czerwiec 2009 koniecznie zainstaluj aplikację franson GPS gate, u mnie na omni z windowsem ce to pomogło, bez tego automapa łapała fixa po 20-30min a ozi wcale...
Hagen Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Napisano 6 Czerwiec 2009 No właśnie najśmieszniejsze jest to że mapa polski z kwietnia tego roku ( automapa)działa bez problemu łapie sygnał i już pokazuje gdzie jestem i własnie nie wiem co mam zrobic z OZim :(
woytas Napisano 7 Czerwiec 2009 Napisano 7 Czerwiec 2009 nie wspomne ktora to byla wersja oziego - nie instalowala sie w calosci i wtedy nie dzialalo - sproboj zrobic reinstalacje, ewentualnie hard reset i zainstaluj ponownie
Hagen Napisano 7 Lipiec 2009 Autor Napisano 7 Lipiec 2009 Bardzo dziekuję za pomoc ;]Ozi działa :DJeszcze raz bardzo dziekuję ;]Pozdrawiam
tomala_kikol Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Witam. pmf1 czy mógłbyś mi pomoc w konfiguracji oziego na omni? Pozdro
Swiety82 Napisano 7 Lipiec 2009 Napisano 7 Lipiec 2009 Ozi CE nie konfigurujesz praktycznie nic, za to kilka ustawów trzeba zmienić na Ozi PC.
Hagen Napisano 8 Lipiec 2009 Autor Napisano 8 Lipiec 2009 Witam mam jeszcze jedno pytanko.Kiedy właćzy mi sie GPS w Ozim to rónierz pojawia sie czerwona strzałka i pokazuje ślad tam gdzie chodziłem.Pytanie: jak ta scieżke wymazać.2 pytanie jak dodać punkt na mapie zeby nawet jak wyłącze Oziego to potem cały czas był.Pozdrawiam Hagen
Sv Napisano 8 Lipiec 2009 Napisano 8 Lipiec 2009 Z wymazaniem ścieżki sprawdź ( dawno tego nie robiłem, więc mogę się mylić ): Vie" następnieTracks" i wyłącz opcję Show".Dodawanie punktu: Waypoints" następnie create wp at position".Sv
pmf1 Napisano 12 Lipiec 2009 Napisano 12 Lipiec 2009 do tomala_kikol srry, ale staciłem kontakt z tym wątkiem, napisz na pmf1@poczta.onet.pl co konkretnie potrzebujesz a postaram się pomoc
tomala_kikol Napisano 9 Sierpień 2009 Napisano 9 Sierpień 2009 Witam Szanownych Forumowiczów:)Mam prośbę, czy ktoś mógłby mi pomóc w skalibrowaniu mapy do Ozi??? Nie wiem co robię źle, ale jak próbowałem skalibrować mapę siatka zawsze wychodzi źle:( Pozdrawiam tomala_kikol
albertus32 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 jak to ładnie wyglada, jak ktos ma pojęcie jak to wszystko ogarnąc, niestety dla mnie te wszystkie nowosci to wielkie pytania, dziecko pewnie szybciej by to zrobilo, co ja probuje juz od 2 dni. Mam garmina i próbuje wgrac stare mapy, chyba zle kalibruje, bo wprawdzie mapa sie wgrywa do nawigacji, lecz nie moge jej pozniej powiekszyc, gdyz jak pisze- za duzy obrazek...czy jest ktos cierpliwy?...
Swiety82 Napisano 12 Sierpień 2009 Napisano 12 Sierpień 2009 http://www.compuservpl.info/gps/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=47Kalibruje się identycznie jak niemieckie mapy 25k-różnica wynika jedynie w ustawieniach w programie-o czym w linku powyżej.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Swiety82 20:49 12-08-2009
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.