R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Szwendając się po kniejach w pogoni za mitycznym wrześniem" natrafiam na relikty saperek. Jak winna wygladać nasza wrześniowa saperka ogólnie wiem- skrzydełka wystające, kształt trójkątny, pięć nitów i jechane. Ten kasur ze zdjęcia pochodzi z miejsca wyjątkowo ewidentnego więc tego jestem pewien na 100%, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Tutaj odrdzewione i maźnięte hammeritem dwie saperki występujące w miejscu, gdzie 39 nakłada się na 45. Czy obydwie są wrześniowe, czy może jedna z nich radziecka ze starych sortów? Tego nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Tutaj zestawienie dwóch bagienników pospolitych. O zgrozo bardziej pewien jestem tej wyżej, bo mimo tego że posiada trzy nity, to ma czytelne bicie Mars 1936", druga (poniżej) wydobyta dzisiaj choć nieznacznie różni się. Znaleziona w miejscu bardziej znanym z fantów z 1945 roku, ale, w którym znajdowano także fanty wrześniowe.Teraz prośba do znawców tematu- może ktoś rozwieje moje wątpliwości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Tak apropos to moja ostatnia znajdę konserwuje właśnie w PEG 4000, ciekawe czy uda mi się uratować trzonek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 muszę przyznać R51 że takie znaleziska zawsze zostawiałem tam gdzie znalazłem -ale od dzisiaj rzuciłeś na ten temat trochę innego światła -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 porownaj z austriackimi.zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Kolega podpowiedział mi także że podobne były saperki austriackie, co prawda wszystkie prezentowane przeze mnie relikty wydobyłem na Pomorzu, ale Wehrmacht (szczególnie w obliczu kleski) mógł uzywać sortów armii austriackiej...Czy ktoś ma fotkę saperki austriackiej żeby zobaczyć jak wygladała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 nie małpuje Ciebie 8total4, po prostu jednocześnie napisaliśmy tekst... Moż eTy masz takie zdjatko żeby porównać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Jeśli dobrze podpatrzyłem to ta niżej ze zdjęcia #2 jest austriacka= czyli reszta polskie.... Może ktoś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 1) Zdarzały się polskie łopatki bez dobitych dwóch nitów2) W WP używano powszechnie łopatek austro-węgierskichAustro-węgierskie łopatki różniły się od polskich głównie trzonkiem i wąsem. Najlepszą metodą na rozpoznanie polskiej łopatki jest zerknięcie, jak umocowany jest wąs łopatki do trzonka. Polskie łopatki były mocowane śrubką na pierścieniu wąsa. Austro-węgierskie nitami na pierścieniu i pod nim. Dodatkowo warto popatrzeć na długość wąsa i położenie pierścienia.Na focie 2_copy1004 sztych na górze jest z polskiej łopatki. Dolna może być austro-węgierska, ale wersja z dłuższym wąsem.Na trzeciej fotce obydwie wyglądają na polskie, dolnej nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=479174#697350 tu coś jest :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum22/biesy_9.2008_034.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 5 Czerwiec 2009 Share Napisano 5 Czerwiec 2009 ...Co ciekawe, takie zastępcze metalowe austro-węgierskie pokrowce też były na stanie WP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.