Skocz do zawartości

polska saperka- z czym to jeść?

R51

Rekomendowane odpowiedzi

Szwendając się po kniejach w pogoni za mitycznym wrześniem" natrafiam na relikty saperek. Jak winna wygladać nasza wrześniowa saperka ogólnie wiem- skrzydełka wystające, kształt trójkątny, pięć nitów i jechane. Ten kasur ze zdjęcia pochodzi z miejsca wyjątkowo ewidentnego więc tego jestem pewien na 100%, ale...

Tutaj odrdzewione i maźnięte hammeritem dwie saperki występujące w miejscu, gdzie 39 nakłada się na 45. Czy obydwie są wrześniowe, czy może jedna z nich radziecka ze starych sortów? Tego nie wiem...

Tutaj zestawienie dwóch bagienników pospolitych. O zgrozo bardziej pewien jestem tej wyżej, bo mimo tego że posiada trzy nity, to ma czytelne bicie Mars 1936", druga (poniżej) wydobyta dzisiaj choć nieznacznie różni się. Znaleziona w miejscu bardziej znanym z fantów z 1945 roku, ale, w którym znajdowano także fanty wrześniowe.
Teraz prośba do znawców tematu- może ktoś rozwieje moje wątpliwości...

Kolega podpowiedział mi także że podobne były saperki austriackie, co prawda wszystkie prezentowane przeze mnie relikty wydobyłem na Pomorzu, ale Wehrmacht (szczególnie w obliczu kleski) mógł uzywać sortów armii austriackiej...
Czy ktoś ma fotkę saperki austriackiej żeby zobaczyć jak wygladała?

1) Zdarzały się polskie łopatki bez dobitych dwóch nitów
2) W WP używano powszechnie łopatek austro-węgierskich
Austro-węgierskie łopatki różniły się od polskich głównie trzonkiem i wąsem. Najlepszą metodą na rozpoznanie polskiej łopatki jest zerknięcie, jak umocowany jest wąs łopatki do trzonka. Polskie łopatki były mocowane śrubką na pierścieniu wąsa. Austro-węgierskie nitami na pierścieniu i pod nim. Dodatkowo warto popatrzeć na długość wąsa i położenie pierścienia.

Na focie 2_copy1004 sztych na górze jest z polskiej łopatki. Dolna może być austro-węgierska, ale wersja z dłuższym wąsem.
Na trzeciej fotce obydwie wyglądają na polskie, dolnej nie jestem pewien.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie