swojak Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Witam, mam plan życiowy wyjazdu na pewien dłuższy okres czasu do GB.Mam prośbę o podesłanie mi info o grh i rekonstrukcjach brytyjskich. Wielu z was jeździło do pracy do GB, napiszcie coś na temat tamtejszych rekonstrukcji.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Nadmieniam, iż jestem w GRH odtwarzającej WH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Wpisałem na chybił trafił ...http://wehrmacht.co.uk/... i trafione ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 I kolega Bolas trafił na chybił-trafił, chyba najbardziej godna polecenia w temacie stricte-WH Grupę :)Osobiście szczerze polecam 272 ID, chyba, że wolisz sanitariuszy czy psy łańcuchowe", bo nasi angielscy koledzy mają wyspecjalizowane Grupy, które bardzo ładnie realizują te tematy.Pozdrawiam Yuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yuri100GJR Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Ajjjj - przepraszam, zapomniałbym o najważniejszym:http://www.panzergrenadier.net/reenactment-groups-links.phpRaz jeszcze pozdrawiamYuri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 A ja polecam: http://www.military-odyssey.com/ odwiedź koniecznie, chyba największa impreza rekonstrukcyjna w europie.Od kilku lat z udziałem grup z Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Dzięki panowie za odpowiedzi. Jeśli chodzi o specjalizację, to wolałbym piechotę, nie omieszkam zajrzeć na stronki, pytałem, ponieważ nie wiem ile mi tam zleci, a nie chcę zaprzestawać uczestnictwa w rekonstrukcjach. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slajmi130 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Zastanawiam się jak będzie z wywiezieniem wszystkich maneli, czy ktoś się do Ciebie doczepi, z pytaniem, a po co a dlaczego a dla kogo? itd. Choć teraz jesteśmy w UE i w sumie granic i pograniczników nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Do Cale czy innej przeprawy promowej dojedzie sie bez problemu, a tam jest juz angielska kontrola graniczno-celna, więc może byc różnie...Manele, jak manele, ale te zabawki...Co do lotniska, to nie mam aż takich doświadczeń. Swojego czasu karabiny czarnoprochowe zostały normalnie nadane na bagaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Wszystko co nie jest bronią palną i (niektórą) białą można wwieźć. Przepisy dot. broni palnej są mniej surowe niz u nas, ale i nie tak łagodne. Dotyczy to też tzw. 'deactów' czyli unieszkodliwionych oryginałów. Wszystko co spoza UK bez miejscowego certyfikatu będzie zatrzymane. Broń właściwie można tylko na miejscu sobie nabyć/wypożyczyć.Co do broni białej - niedozwolone w ogóle są noże o automatycznie wysuwanym lub otwieranym ostrzu - np repliki/oryginały noży niemieckich FJ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Dokładnie, na M-O, wypożyczenie strzelaka + 100 szt ammo, kosztowało ok 100 funtów.Natomiast, żebyśmy mogli przywieźć swoje karabiny, organizator musiał wyrobić na każdą osobę zezwolenie od lokalnej policji, z podaniem nr-u broni, jej typu (kopia-oryginał) itd. Koszt takiego zezwolenia- 48 funtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grechu Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 No Detling koniecznie i fajne fanty mozna wyrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesiu Napisano 3 Czerwiec 2009 Share Napisano 3 Czerwiec 2009 Taka jedna drobna uwaga:Jak masz zabawki w stylu MP-40 asg to lepiej ich przez Niemcy nie wieź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 Biegam raczej z mausem, ale wolę go nie wozić, bo chociaż odlew, to nigdy nie wiadomo co tamtejszemu ANGIELSKIEMU NKWD (cytując klasyka) do głowy strzeli na granicy:] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swojak Napisano 4 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2009 A jak sprawy wyglądają gdybym planował się wybrać drogą lotniczą? Klamerką przejrzą rendgenem, zobaczą bagnecik i lipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 4 Czerwiec 2009 Share Napisano 4 Czerwiec 2009 woziłem samolotem bagnet, czekan, inne ostre rzeczy - nikt się nie przyczepił. Aby nie brac do podręcznego.Można wziaść wszystko oprócz broni, nawet odlew budzi wielkie poruszenie (i problemy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietyczny Napisano 8 Czerwiec 2009 Share Napisano 8 Czerwiec 2009 Gdy wybierałem się z Odwachem" swego czasu do Detling, to wszystkie nasze aluodlewy i inne repliki trafiły wcześniej do odpowiednich instytucji w Polsce, które wystawiły oficjalne papiery, że bronią to nie jest. I nie mieliśmy żadnych problemów na kontrolach celnych. Kto wie, jakie papiery trzeba? Podejrzewam, że powinien odlew obejrzeć konserwator zabytków oraz miejscowa komenda. Ha, a potem się angliczanie dziwowali, że u nas oryginałów nie ma, i wszyscy takie zmyślne repliki przywożą... Ech... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.