Skocz do zawartości

Czy jeńcy z kampanii wrześniowej pracowali przymusowo w Rzeszy

hubciu93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam szanownych forumowiczów
Robię pracę o moim pradziadku uczestniczącym w kampanii wrześniowej w 72 pułku piechoty. Mam pewne dokumenty z których wynika, że został wzięty do niewoli pod Wieluniem i był ranny w nogę. Z innych źródeł wynika, że inni żołnierze wracali do domów na wiosnę w 1940 roku, a pradziadek powrócił w październiku 1940 roku.
Czy w takim razie możliwe jest to, że niektórzy musieli przymusowo pracować dla Rzeszy?

pozdrawiam hubciu93
Napisano
Uzupełniająco daję link do książki wangsarbeit und Gesundheitswesen im Zweiten Weltkrieg" autorów G.Siedbuerger, A.Frewer, gdzie powyższy tekst można przeczytać po niemiecku.
http://books.google.pl/books?id=nebColMOlPMC&pg=PA25&lpg=PA25&dq=zwangsarbeit+polnische+soldaten&source=bl&ots=YWt8lxBCm_&sig=Ump6WbnJJ1zBIksPH62q8T57WFw&hl=pl&ei=SK0jSszfMITK-AbKr4WcBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4#PPA30,M1
Napisano
Jakież to umundurowanie odstępowało państwo niemieckie? Chodzi o mundur, w którym żołnierz dostał się do niewoli? Czy może otrzymywali coś niemieckiego?
  • 4 weeks later...
Napisano
Moj dziadek pochodzil z Lisca Wielkiego byl zolnierzem i zostal wziety do niewoli 17 wrzesnia.Mam nawet w domu jego zdjecie z obozu.Tutaj moge Ci napisac ze na fotografi jency ubrani sa w polskie mundury.Zostal na nim uwieczniony wraz ze wspoltowarzyszami niedoli i dwoma niemieckimi straznikami.Wrzuil bym to zdjecie ale na razie przebywam za granica,jednak gdyby ktos byl zainteresowany to moge sie postarac.Wiem ze w pozniejszym czasie przebywal na robotach w niemczech.Niestety nie ma pojecia czy zostal zwolniony z obozu jenieckiego i pozniej po powrocie do domu dostal sie na roboty czy tez wyslano go na roboty bezposrednio z obozu.W kazdym badz razie wyzwolili go dopiero anglicy.Jakis tam rodziaj dokumentu wydanego przez anglikow w obozie przejsciowym tez posiadam.Przebywajac w niemczech moj dzadek poznal moja przyszla babcie i najstarszy z braci mojego ojca a moj wujek tez urodzil sie w niemczech.
P.S Przepraszam za brak polskich znakow,mam nadzieje ze zbytnio to nikogo po oczach nie kluje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie