mmland Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 Proszę o id. puncy srebrnego kieliszka. Chodzi mi szczególnie o rozpoznanie tego znaku na dole, bo jak mi się wydaje ten znak na górze to znak probierni warszawskiej z lat 1908-1915
traper6 Napisano 31 Maj 2009 Napisano 31 Maj 2009 Może to coś pomoże http://www.agraart.pl/silver/index.php?page=8&city=66&cnt=165
mmland Napisano 31 Maj 2009 Autor Napisano 31 Maj 2009 Dzięki traper ale ten link co podałeś to już przewertowałem i tu właśnie znalazłem tę górną puncę ale tej dolnej tam nie ma i właśnie może tę ktoś rozpoznaje.
traper6 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Obaj zbyt szybko się zasugerowaliśmy że to probierz warszawski :-)Zdjęcia są niezbyt wyraźne. Udziel mi informacji jaka litera znajduje się na probierzu z lewej strony głowy. Ja na jednym widzę W" na innym V". Jeżeli tam występuje jedna z tych dwóch liter to może być problem. Nie chcę Ci nic sugerowac, ale moze tam jest inna litera nie występująca w polskim alfabecie ?
mmland Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Napisano 1 Czerwiec 2009 Hej traper. nie mogę zrobic lepszej fotografii niż ta co jest wyżej ta literka V to w rzeczywistości może nie by V tylko taki znaczek podobny do a mam na myśli taki znaczek co coś odhaczasz jak w testach gdzie kreska z prawej stromy V jest cieńszy i lekko zawinięta do środka
paul Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Witam.Ten znaczek to V - czyli Kijów.Sprawdź tutaj: http://www.925-1000.com/Frussia_kokoshnik_01.htmlPozdrawiam.
mmland Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Napisano 1 Czerwiec 2009 Dzięki paul rzeczywiście to jest taki znak jaki ma cecha z Kijowa. tylko co oznacza ta druga cecha
paul Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Na moim kieliszku były takie bicia.Te poniżej to znaki producenta ( tak przypuszczam ).
traper6 Napisano 1 Czerwiec 2009 Napisano 1 Czerwiec 2009 Dzięki za opis litery. Nie jest to ptaszek" ,ani V", tylko mała grecka litera i"Tak jak kolega Paul napisał, jest to znak probierczy dla Kijowa, ale używany również w gubernii Berdyczewskiej i Charkowskiej.Druga punca w bibliografii figuruje jako nieznanego mistrza, aczkolwiek niektórzy autorzy skłaniają sie do tego że jest to znak imienny syna, znanego złotnika Igora Zawiandowa.
mmland Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Napisano 2 Czerwiec 2009 Dzięki traper za pomoc. Co do puncy kieliszka twojego paul to jest ona taka sama jak na moim kieliszka już jak mi się wydaje poznałem ją w całości. Górna punca jest to rzeczywiście znak z Kijowa. A dolna to producenta i nazywał się Lew Fiedorowicz Oleksy a zajmował się on głównie produkcją kieliszków i naparstków .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.