Skocz do zawartości

Walki w Warszawie podczas zamachu majowego 1926

to17071990

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Potrzebuję informacji o walkach w Warszawie 12-14 maja 1926 r w Warszawie . Nie znalazłem w sieci nic konkretnego. Miło, gdyby ktoś podesłał jakąś mapę działań zbrojnych z tamtego okresu.
Pozdrawiam
Napisano
Powiem tak. Wiadomości te potrzebne mi są jak najszybciej , nie mam po prostu czasu na przeglądanie bibliotek ( w perzeciwnym razie nie pisałbym tego tematu). Może ktoś ma pod ręka książkę i mógłby jakieś skany podesłać?
Napisano
Przewrót majowy 1926 w relacjach i dokumentach
10 pułk piechoty 1918 - 1939
Przed i po maju
Historia Polski tom IV część 2
To tak na szybko, to co mam w zasięgu wzroku. BUW i biblioteka na Koszykowej czynne są 7 dni w tygodniu.
Napisano
Jestem pełen podziwu dla zachowania się wojska podczas walki. Walka odbywała się w mieście, pełnym pokus dla głodnego często żołnierza. Trzeba bowiem wiedzieć, że ja walczyłem z zainspirowanym sztabem, który miał, naturalnie trudności w zaaprowizowaniu na czas oddziałów. Przy tym tak oryginalnej bitwy, toczonej w mieście, wśród publiczności zbierającej się tłumnie koło żołnierzy, wśród krążących tramwajów, nigdy dotąd na świecie nie było. Żołnierze mężnie wytrzymywali prywacje i zachowali się w stosunku do publiczności, jak i branych gęsto jeńców z wyszukaną grzecznością."

Tak zamach wspominał Józef Piłsudski.
Pewnie spóźniłem się z tą informacją, bo poniedziałkową historię masz już za sobą, ale znalazłem właśnie ciekawą broszurę wydaną w 2006 przez Dom Spotkań z Historią o przewrocie majowym właśnie. Znajdują się w niej zdjęcia i fragmenty wspomnień uczestników tamtych dni: Składkowskiego, Rataja, Libermana, Piłsudskiego, Witosa, Hallera i wielu wielu innych.

Foty moim zdaniem ciekawe - chyba nie często publikowane a oddające klimat przedwojennej Wawy i tamtych dni.

Zamieszczone zdjęcia pochodzą z: Warszawa, maj 1926", Wybór i opracowanie Agnieszka Knyt, wydane przez ośrodek Karta i DSzH w 2006.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie