Skocz do zawartości

spawać, malować czy zostawić?

nibur92

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze to bardziej podobają mi się popękane, z wżerami, resztkami farby hełmy, niż takie spawane, wylakierowane, wymalowane. Te odnawiane hełmy wyglądają tak sztucznie, tak zabawkowo :D

Hitboy64 w sumie masz rację, ale ten co teraz będę robił to nie bedzie szpachlowany (bo w zasadzie nie ma co)jedyne co to pospawany i pomalowany tak jak ten foto powyżej (zimowe camo).

Mam pytanie jak i czym były malowane hełmy w zimowym kamuflażu zwykłą białą farbą czy może czymś innym?

Fajny pomysł z tymi kalkami, jak będę robił swojego niemca to sam się tak pobawię

A jak chcesz uzyskać taki efekt sfatygowanego zimowego kamo to można zrobić tak:
1. Spawanie, szpachla, malowanie feldgrauem, kalki
2. ma to wszystko wapno, albo biała farba (im gorsza tym lepsza) naniesione na szybko - nie musi być dokładnie (a wrecz nie powinno - popatrz na zdjęcia z epoki)
3. Wrzucasz hełm do jakiegoś pojemnika z zamknięciem (beczka itp.) do tego dorzucasz trochę piasku, kawałków drewna, kamyków... i puszczasz to w ruch, np. turlasz taką beczke po podwórku (może sąsiedzi cię nie zlinczują :P ) tak długo aż osiagniesz efekt z którego będziesz zadowolony.
Całość będzie wyglądać naturalniej niż ręcznie przecierane.
Jak chcesz mieć na nim slady rdzy to na koniec mozesz go potraktować wodą z solą, tylko później będziesz musiał go czymś zabezpieczyć, zeby go dalej nie żarło
Spotkałem się też z opisem podobnych zabiegów robionych przy użyciu betoniarki.

Zdrów!

• 3 weeks later...
Aha jak chcesz dostać taniej wapno to zagadaj do jakiegoś rolnika oni zawsze tego maja jako nawóz do gleby aby zmienić odczyn na kwaśniejszy :) lub do malowania ścian czy drzew maja tego w sporych ilościach to za przysłowiowego browarka odstąpią trochę na hełm.

Ale lepiej daj jakiś podkład (farbę) pod wapno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie