Hitboy64 Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 Szczerze to bardziej podobają mi się popękane, z wżerami, resztkami farby hełmy, niż takie spawane, wylakierowane, wymalowane. Te odnawiane hełmy wyglądają tak sztucznie, tak zabawkowo :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 31 Maj 2009 Autor Share Napisano 31 Maj 2009 Hitboy64 w sumie masz rację, ale ten co teraz będę robił to nie bedzie szpachlowany (bo w zasadzie nie ma co)jedyne co to pospawany i pomalowany tak jak ten foto powyżej (zimowe camo).Mam pytanie jak i czym były malowane hełmy w zimowym kamuflażu zwykłą białą farbą czy może czymś innym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Maj 2009 Share Napisano 31 Maj 2009 Na zime to były przemalowywane zwykłe hełmy. Zwykle to robili frontowcy w własnym zakresie, znaczy czym popadło. Często wapnem bo było łatwiej dostępne jak farba a i zmyć się dało.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 1 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Cyrograf15 jak byś mógł opisać bardziej szczegółowo to poproszę...;]Jakie to wapno ?Jak je położyć na hełm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Wapno było stosowane do malowania > bielenia wiejskich domów, stajni. Teraz czasami drzewa w sadach się takim maluje. Zwykłe wapno gaszone. Nanoszone pędzlem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 1 Czerwiec 2009 Share Napisano 1 Czerwiec 2009 Fajny pomysł z tymi kalkami, jak będę robił swojego niemca to sam się tak pobawięA jak chcesz uzyskać taki efekt sfatygowanego zimowego kamo to można zrobić tak:1. Spawanie, szpachla, malowanie feldgrauem, kalki2. ma to wszystko wapno, albo biała farba (im gorsza tym lepsza) naniesione na szybko - nie musi być dokładnie (a wrecz nie powinno - popatrz na zdjęcia z epoki)3. Wrzucasz hełm do jakiegoś pojemnika z zamknięciem (beczka itp.) do tego dorzucasz trochę piasku, kawałków drewna, kamyków... i puszczasz to w ruch, np. turlasz taką beczke po podwórku (może sąsiedzi cię nie zlinczują :P ) tak długo aż osiagniesz efekt z którego będziesz zadowolony.Całość będzie wyglądać naturalniej niż ręcznie przecierane.Jak chcesz mieć na nim slady rdzy to na koniec mozesz go potraktować wodą z solą, tylko później będziesz musiał go czymś zabezpieczyć, zeby go dalej nie żarłoSpotkałem się też z opisem podobnych zabiegów robionych przy użyciu betoniarki.Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 2 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2009 skorzystam z podpowiedzi:Pale nie wiem czy kłaść feldgrau pod wapno, a i nie bede go szpachlował!mam jeszcze jedno pytanie gdzie mogę takie wapno dostać i jaki mniej więcej bedzie tego koszt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciu93 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 witamZ tego co mi się wydaje to można dostać wapno palone w sklepach budowlanych, ale niestety w dość dużych ilościach.Może koledzy jeszcze coś podpowiedzą.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trooper85 Napisano 2 Czerwiec 2009 Share Napisano 2 Czerwiec 2009 Podejdź na jakąś budowę i zapytaj się czy możesz się poczęstować wapnem, najwyżej dasz za nie na piwo :)Farbę pod wapno warto położyć, bo w oryginale zawsze była pod spodem fabryczna farba.Zdrów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 witam póki co miałem chwilę to pospawałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 od góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 od dołu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 6 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 6 Czerwiec 2009 i na koniec kalka zdecydowałem sie na SS więc wydrukowałem i nałożyłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Witam nie żebym się czepiał ale wcześniej wyczytałem o sposobie pomalowania wapnem, z tego co się orientuje wapno ma odczyn kwaśny, zasadowy wiec na gołą stal raczej nie warto bo może skorodować , zjeść itd.Tak mi się wydaje jak źle pisze poprawcie mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AoT_Hunter_PL Napisano 26 Czerwiec 2009 Share Napisano 26 Czerwiec 2009 Aha jak chcesz dostać taniej wapno to zagadaj do jakiegoś rolnika oni zawsze tego maja jako nawóz do gleby aby zmienić odczyn na kwaśniejszy :) lub do malowania ścian czy drzew maja tego w sporych ilościach to za przysłowiowego browarka odstąpią trochę na hełm.Ale lepiej daj jakiś podkład (farbę) pod wapno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 27 Czerwiec 2009 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2009 a więc dzięki za info. jednak walne podkład feldgrau i na to wapno lub farbę jeszcze nie wiem bo nawet nie miałem czasu się za hełm wziąść. Ale w poniedziałek trochę pobawię się z nim! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik93 Napisano 30 Czerwiec 2009 Share Napisano 30 Czerwiec 2009 AoT_Hunter_PL chyba z tym odczynem coś Ci sie pomyliło ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Lipiec 2009 Share Napisano 3 Lipiec 2009 Co Wy z tymi hauerami robicie?jak juz w Słodowego się bawicie to na allegro z żywicy garnki są do kupienia...a gdzie wartość historyczna w tym wszystkim?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.