Skocz do zawartości

Guzior powstańczy 4"? i łuska (?) ID

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nadzieję, że jest to guzik cynowy z Powstania Listopadowego czwartego pułku, bo tacy w mojej okolicy się bili. Dobrze myślę? Jeśli tak lub nawet nie to co jeszcze o tym można powiedzieć?

Druga rzecz, jak łuska, z tych dziwnych, bez spłonki, z numerem 16, z dziurka z boku, ułamana, nie wiem co to.

Dzięki z góry za ID.

Napisano

odnośnie łuski - ze strony :
www.municion.org/16/16.htm
pod pozycją AF0014 jest chyba twoja łuska - jeżeli wokół 16" będą gwiazdki
a konkretnie : kal. 16 mm, Posiblemente, Cartoucherie Belge, de Lieja, roku produkcji nie ma

Napisano
Bruner, bili się bili, tylko ja pewnie pisząc moja okolica mysle dalej niż Sulejówek. Czwartacy to akurat naparzali się od nas najbliżej w Choszczówce, Wielgolasie, pod Dębe Wielkie, a ten guzik ze wsi innej, ale jakby w tamta stronę więc tak to było:) A co do czwartaków to ostatnio kolega dwa guziorki blisko nas podniósł:) (nie widziałem ich, ale pewnie takie same) Także wiesz;)
Napisano
Pisząc koło domu to znaczy w najbliższej okolicy,a nie 15 km dalej.
Gdzie się bili to wiem,troszkę literatury na ten temat mam i czytałem,guzików z 4 też parę mam.To że podniósł blisko nas to mnie wcale nie dziwi.W czasie powstania dosyć często w bez sensownych przemarszach wojska bywały w okolicy Okuniewa i okolic.
Napisano
Cholera, nie wiem. No nie wypukły jak caraki, prawie płaski, ale ciut jakby wypukły. Nie prosta blaszka. Ale raczej płaskawy. Czemu pytasz?
Napisano
Guzik jest polski z lat 1815-1831.
Wcale nie musiał zostać zgubiony przez czwartaka". Takie same guziki mieli też przy mundurach żołnierze 4 pułku strzelców pieszych, 4 pułku ułanów i 4 pułku strzelców konnych. Np. 4 psp poniósł w bitwie grochowskiej bardzo ciężkie straty, sięgające 42% stanu pułku.
Po każdej bitwie okoliczni chłopi odzierali trupy poległych z wszystkiego co przedstawiało jakąkolwiek wartość użytkową (co związane było m.in. z potworną nędzą na tych terenach na skutek zniszczeń wojennych i ograbienia przez wojska rosyjskie, a może i własne. Żeby wybudować obóz pod Wawrem Rosjanie np. wypędzili ludność cywilną z okolicznych wsi i rozebrali w celu pozyskania materiału budowlanego drewnianą zabudowę m.in. Kawęczyna i Grochowa).
Możliwe, że zdjęty z poległego mundur był używany jeszcze długo po powstaniu przez jakiegoś chłopa.
Pozdrawiam
Napisano
Bardzo mozliwe. Niedawnmo obok niego wyszedł mi carski guzior 13 pułku. Kontekst mógł byc tez taki, że przyjechał z nawozem, albo wykopał go inny poszukiwacz pod... Kielcami a tu kochał się z laska i mu wypadł z kieszeni. Wiadomo, że chłopi mogli zerwać. Chodzi mi tylko o najbliższy kontekst z historią miejsca. A jak było to nie wiesz nigdy, nigdzie z niczym.
Napisano
Pewności nie ma jeśli znalezisko jest pojedyńcze. Ale jeśli w pobliżu wychodzi kilkanaście przedmiotów z epoki to można już wyciągać jakieś wnioski.
Napisano
zobaczcie proszę post do guzikologów" napisany przez siwyr tam jest zdjęcie rysunku i opis też czwórki i wyjaśniona jako czwartaków.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie