Skocz do zawartości
  • 0

wieczko-puzderko z chińskim motywem

Arseon

Pytanie

Napisano

Witam dzisiaj coś orientalnego ze sporej głębokości wyszło
czy ktoś ma jakiś pomysł od czego , i skąd to może pochodzić
bo chyba nie made in China ?
pozdro>

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Zrób zbliżenie na hieroglify, może uda się coś odczytać. Widzę, że są to znaki tradycyjne, nieuproszczone, a więc sprzed reformy pisma, czyli sprzed lat 50. Zdaje się, że widzę tam znak hao" (dobry, dobrze). Jeśli możesz, to zrób fotkę samych hieroglifów, pod odpowiednim kątem, żeby były wyraźne.
Napisano
no tak Daniel to moze być tak prozaiczne chociaż od wewnątrz nie ma tradycyjnego gwintowania tylko jest jedna wystająca obręcz, może było to wieczko zaciskane
pozdro>
Napisano
Mam w domu kilka chińskich puszek na herbatę i żadna nie ma gwintu, wszystkie są wciskane" (dobre na złom guzikowo - monetkowy). Co nie wyklucza faktu, iż może to być wieczko od puszki na herbatę nawet z przed 100 lat.
Napisano
Ciężka sprawa :( Udało mi się zidentyfikować trzy z tych czterech hieroglifów, ale nie mogę złożyć nic sensownego, jestem za cienki z języka chińskiego, ale może ktoś pomoże. Są to znaki: 杖 (zhang- kij, drewno, drzewo), 行 (hang, xing- linia, firma, dom handlowy, robić zrobiony, iść), 榮 (rong- kwitnący, rozwijający się, chwała, honor). Czwarty hieroglif pozostaje tajemnicą, wiem tylko, że oparty jest na radykale en", czyli człowiek, ludzie". Tak, chiński to trudny język, nie wiadomo, jak to poskładać do kupy. Może coś w rodzaju: Dom Handlowy o nazwie Jakieś tam kwitnące Drzewo"? Albo: Wyprodukowane z jakiegoś tam kwitnącego drzewa"? Nie wiem... Pozdrav.
Napisano
Ciężka sprawa :( Udało mi się zidentyfikować trzy z tych czterech hieroglifów, ale nie mogę złożyć nic sensownego, jestem za cienki z języka chińskiego, ale może ktoś pomoże. Są to znaki: 杖 (zhang- kij, drewno, drzewo), 行 (hang, xing- linia, firma, dom handlowy, robić zrobiony, iść), 榮 (rong- kwitnący, rozwijający się, chwała, honor). Czwarty hieroglif pozostaje tajemnicą, wiem tylko, że oparty jest na radykale en", czyli człowiek, ludzie". Tak, chiński to trudny język, nie wiadomo, jak to poskładać do kupy. Może coś w rodzaju: Dom Handlowy o nazwie Jakieś tam kwitnące Drzewo"? Albo: Wyprodukowane z jakiegoś tam kwitnącego drzewa"? Nie wiem... Pozdrav.
Napisano

Witam dzisiaj coś orientalnego ze sporej głębokości wyszło
czy ktoś ma jakiś pomysł od czego , i skąd to może pochodzić
bo chyba nie made in China ?
pozdro>

Napisano
niedaleko wyszła odznaka za walkę z bokserami(rebelia tłumiona przez międzynarodową ekspedycję) może zgubił to jakiś carski żołnierz z tej właśnie wyprawy
pozdro>

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie