Skocz do zawartości

Mundur Kościuszkowca"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A jakie jest pytanie ? chodzi o umundurowanie ścisle tej dywizji i jej pododdziałów czy raczej całej 1 Armii /2 Armii WP w ZSRS ?

Mój dziadek takowy mundur (1DP im. TK) przekazał do Muzeum Wojska Polskiego w Skarżysku-Kamiennej, gdzie jest elementem stałej ekspozycji. Był kierowcą w oddziale moździerzy, brał udział w Bitwie o Berlin.
Napisano
Bardzo fajny temat, warty w końcu poruszenia na forum. Wydaje się bowiem, że zrobienie LWP" jest proste, zmiana orzełka na kurę, pas na jaja i już. Nic bardziej błędnego, jestem pewien, że skompletowanie wiernej realiom sylwetki jest równie praco, czas i środkochłonne jak rekonstrukcja sylwetki żołnierza WP II RP. Nikt nie szyje kopii mundurów wojennego WP na Wschodzie, zaś w powszechnym użyciu są albo sorty powojenne (jakże odmienne), albo jakieś nieudane pseudokopie mundurów wrześniowych, adoptowane na 1943-45. Temat super, ale wymaga wielu poświęceń.
Napisano
Jest też niełatwe bo panowała wszelka dowolność przynajmniej na poczatku , sorty sowieckie ,polskie wrześniowe , cywilki i przerobione niemieckie.
Znaleźć w tym wszystkim regułę będzie zapewne bardzo trudno.
Napisano
Opcja moze byc:
- przejzenie fotek
- wytypowanie kilku sylwetek
- odtworzenie jednej z nich dokladnie, lub kompozycje elementow z tych paru zdjec
- przy kompozycji sylwetki na przykladzie paru fotek nalezy zwrocic uwage na date i miejsce zdjec. Np sa dostepne fotki z okresu walk o Kolobrzeg, plus opisy co tez noszono
Napisano
jednym słowem ...MASAKRA"

Jak każda rekonstrukcja, której chce się poświęcić cała pasję i zaangażowanie. Fakt, o dobre kopie umundurowania i wyposażenia LWP jest z cała pewnością o niebo trudniej niż o to samo z innych armii II WŚ. Nie mniej wśród tych drugich także można (i należy) oddzielić ziarno od plew. A w rekonstrukcji (każdej) najfajniejszy jest chyba ten segment badań i poszukiwań a nie jedynie latanie od imprezy do imprezy. Tak więc uszy do góry i życzę powodzenia w budowie nowej postaci!
Napisano
Z wystawami jest jeden problem, pomijaja dostawy alianckie, jaki niepoprawne politycznie, a wspomnienia i fotki wskazuja na dosc czeste uzycie tego zrodla.
Napisano
Jeszcze jedno pytanko , gdzie można sobie uszyć porządny płaszcz sukienny ? Może ktoś ma jakiś namiar w Warszawie lub okolycy"...
Napisano
To nie reklama.
Może ktoś wie, gdzie przyjmuje jakiś krawiec mężczyźniany" potrafiący uszyć wojskowy płaszcz, ja takiej wiedzy nie mam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie