1000WATT Napisano 24 Maj 2009 Autor Share Napisano 24 Maj 2009 Jak utrwalić bryłkę piachu tak by nie rozsypała się po wyschnięciu(bryłka trzyma się w kupie tylko i wyłącznie dzięki wilgoci).Chodzi głównie o środek,który nie zmienił by pierwotnego zabarwienia.Przetestowałem już całą gamę cyjanoakrylów i klei na bazie żywicy epoksydowej,niestety wszystkie zmieniają zabarwienie w znacznym stopniu lub powodują nie estetyczne naloty.Saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 24 Maj 2009 Autor Share Napisano 24 Maj 2009 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 24 Maj 2009 Share Napisano 24 Maj 2009 Spryskaj kilka razy głęboko penetrującym unigruntem, do kupienia w każdym markecie budowlanym... ale kilka warstw-poklei i nada ciemny ton ziemi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 A gdyby tak położyć kilka warstw bezbarwnego lakieru w spraju,zawsze to jakaś sztywna powłoczka się utworzy.(nie laku do włosów a laku prawdziwego,są w sklepach motoryzacyjnych).pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 I chyba wyszło rozwiązanie :)Użyj unigruntu kilka razy, poczekaj aż wyschnie(unigrunt to także podkład), a następnie spryskaj lakierem bezbarwnym(akrylowym-dobrze jakby był matowy).Piach będzie się trzymał wewnątrz za sprawą gruntu(który notabene dobrze klei) a akryl zabezpieczy i zwiąże od zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Kidyś malowałem lakierem bezbarwnym przekroje skał (rdzenie z odwiertów). Dawało to efekt wyglądu jak by było mokre, prosto z ziemi. Jedyny lakier jaki się do tego nadawał był firmy MOTIP, inne robiły się mleczne, nie całkiem bezbarwne.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Ja zabezpieczałem paprocie odbite na węglu kamiennym przy pomocy lakieru do włosów. Już z 3 lata się świeci nienaruszony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1000WATT Napisano 26 Maj 2009 Autor Share Napisano 26 Maj 2009 Próba z trzema warstwami gruntu + lakier w spraju zakończona pełnym sukcesem :)))Saluto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 29 Maj 2009 Share Napisano 29 Maj 2009 wikol panowie wikol - sklepowy dodać trochę wody - i delikatnie nanosić - po wyschnięciu robi się przezroczysty - bryłka ładnie się zciąga- patent z makiet do kolejki PIKO z szutrowania podkładów. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.