Skocz do zawartości

Jak utrwalić bryłkę piachu ?

1000WATT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak utrwalić bryłkę piachu tak by nie rozsypała się po wyschnięciu(bryłka trzyma się w kupie tylko i wyłącznie dzięki wilgoci).
Chodzi głównie o środek,który nie zmienił by pierwotnego zabarwienia.Przetestowałem już całą gamę cyjanoakrylów i klei na bazie żywicy epoksydowej,niestety wszystkie zmieniają zabarwienie w znacznym stopniu lub powodują nie estetyczne naloty.
Saluto!

Napisano
Spryskaj kilka razy głęboko penetrującym unigruntem, do kupienia w każdym markecie budowlanym... ale kilka warstw-poklei i nada ciemny ton ziemi.
Napisano
A gdyby tak położyć kilka warstw bezbarwnego lakieru w spraju,zawsze to jakaś sztywna powłoczka się utworzy.(nie laku do włosów a laku prawdziwego,są w sklepach motoryzacyjnych).pzdr
Napisano
I chyba wyszło rozwiązanie :)

Użyj unigruntu kilka razy, poczekaj aż wyschnie(unigrunt to także podkład), a następnie spryskaj lakierem bezbarwnym(akrylowym-dobrze jakby był matowy).

Piach będzie się trzymał wewnątrz za sprawą gruntu(który notabene dobrze klei) a akryl zabezpieczy i zwiąże od zewnątrz.
Napisano
Kidyś malowałem lakierem bezbarwnym przekroje skał (rdzenie z odwiertów). Dawało to efekt wyglądu jak by było mokre, prosto z ziemi. Jedyny lakier jaki się do tego nadawał był firmy MOTIP, inne robiły się mleczne, nie całkiem bezbarwne.
Wojtek
Napisano
Ja zabezpieczałem paprocie odbite na węglu kamiennym przy pomocy lakieru do włosów. Już z 3 lata się świeci nienaruszony.
Napisano
wikol panowie wikol - sklepowy dodać trochę wody - i delikatnie nanosić - po wyschnięciu robi się przezroczysty - bryłka ładnie się zciąga- patent z makiet do kolejki PIKO z szutrowania podkładów. pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie