Skocz do zawartości
  • 0

Co to za granat ???

--T--   Salamander

Pytanie

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji takiej oto skorupki. Od jakiego granatu może ona pochodzić ? Kupiłem ją jakiś czas temu na targu staroci bo myślałem na początku że pochodzi ona od polskiego Wz.24 ale po dokładnym porównaniu stwierdziłem że ma on za krótką szyjkę zapalnika, a poza tym dziwny nie gwintowany otwór w dnie. Na F.1 też nie wygląda bo ma całkiem inny układ fragmentacji.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji granatu.
Pozdrawiam Salamander

[WEWNĄTRZ SKORUPY NIE ZNAJDUJE SIĘ ŻADEN MATERIAŁ WYBUCHOWY, JEST TO JEDYNIE SAMA STAL]

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Proszę o pomoc w identyfikacji takiej oto skorupki. Od jakiego granatu może ona pochodzić ? Kupiłem ją jakiś czas temu na targu staroci bo myślałem na początku że pochodzi ona od polskiego Wz.24 ale po dokładnym porównaniu stwierdziłem że ma on za krótką szyjkę zapalnika, a poza tym dziwny nie gwintowany otwór w dnie. Na F.1 też nie wygląda bo ma całkiem inny układ fragmentacji.
Bardzo proszę o pomoc w identyfikacji granatu.
Pozdrawiam Salamander

[WEWNĄTRZ SKORUPY NIE ZNAJDUJE SIĘ ŻADEN MATERIAŁ WYBUCHOWY, JEST TO JEDYNIE SAMA STAL]

Napisano
Typowe F 1, tyle że z dna skorupy wykręcony został korek. Opracowany we Francji podczas I w.ś. Później skopiowany w ZSRR... . Czasami trudno odróżnić, jaki jest jaki. Jak ma (bite lub nadlewane od formy) litery łacińskie" to Francuz...
Napisano
Aha, jeszcze przed czerwcem 1941 r. sowieci rozpoczęli odlewanie mniejszych" F 1. To właśnie te z innym układem fragmentacji", o którym wspomniałeś...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie